ABD'li bir yetkili, göçmenleri ABD'den Guantanamo Körfezi'ne sınırdışı edecek ilk ABD askeri uçağının Salı günü yola çıkacağını söyledi. Guantanamo Körfezi'ndeki donanma üssü, on yıllar boyunca, esas olarak 11 Eylül 2001 saldırılarıyla ilişkili yabancıları gözaltına almak için kullanılmıştı.
Guantanamo'daki hapishaneyi bir nezarethane merkezi olarak değerlendiren Başkan Donald Trump, hapishanenin 30 bin kadar kişiyi barındırma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Aktif görevdeyken Guantanamo Körfezi'ne atanan Savunma Bakanı Pete Hegseth, burayı göçmenleri barındırmak için “mükemmel bir yer” olarak nitelendirdi. Son birkaç gün içinde tesisin hazırlanmasına yardımcı olmak üzere ilave ABD askerleri de tesise geldi.
Uluslararası Af Örgütü ABD Mülteci ve Göçmen Hakları Programı Direktörü Amy Fischer ise Guantanamo'nun göçmenleri barındırmak için kullanılmasına tepki gösterdi.
Amy Fischer yaptığı açıklamada, “Göçmenleri Guantanamo'ya göndermek son derece acımasız ve maliyetli bir hamle. İnsanlar avukatlarından, ailelerinden ve destek aldıkları sistemlerden koparılacak, bir kara deliğe atılacak ve böylece ABD hükümeti, insan haklarını gözlerden uzak bir şekilde ihlal etmeye devam edebilecek. Guantanamo'daki hapishaneyi şimdi ve sonsuza kadar kapatın” ifadelerini kullandı.
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ise planın Guantanamo'daki insanları süresiz olarak tutmak olmadığını ve yönetimin ABD yasalarına uyacağını söyledi.
ABD'li yetkili ayrıca, ABD'nin Hintli göçmenleri Pazartesi günü Hindistan'a geri gönderdiğini ve göçmenleri taşıyan uçağın Salı günü öğle saatleri itibariyle halen havada olduğunu söyledi. Yetkili, henüz kamuoyuna açıklanmayan ayrıntıları vermek için isminin gizli kalması koşuluyla konuştu.
Daha önce Ekvator, Guam, Honduras ve Peru'ya olmak üzere yedi sınırdışı uçuşu düzenlenmişti. Ayrıca Kolombiyalı yetkililer de ABD'ye uçarak iki uçak dolusu göçmeni ülkelerine geri götürmüştü.
Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı merkezinde yaklaşık 300 asker görev yapıyor. Bu sayı, ana federal kurum olan İç Güvenlik Bakanlığı'nın gereksinimlerine göre değişkenlik gösterebilir.
Pew Araştırma Merkezi'ne göre, ABD'de yasadışı olarak bulunan 725 binden fazla Hindistanlı göçmen var. Bu sayı, Meksika ve El Salvador'dan sonra ABD'de kaçak olarak en fazla Hindistan'dan gelen göçmenlerin yaşadığı anlamına geliyor.
Son yıllarda ABD-Kanada sınırından ülkeye girmeye çalışan Hintliler'in sayısında da artış görüldü. ABD Sınır Devriyesi 30 Eylül'de sona eren mali yıl içinde Kanada sınırında 14 binden fazla Hintli'yi tutukladı; bu sayı sınırdaki tüm tutuklamaların yüzde 60'ına ve iki yıl önceki sayının 10 katına denk geliyor.
Guantanamo uçuşlarına ilişkin ilk haber CNN'de yer aldı.
Forum