Erişilebilirlik

Göçmenlik Politikaları Valileri Böldü


Göçmenlik Politikaları Valileri Böldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Amerika’daki 50 eyaletin valilerini biraraya getiren Ulusal Valiler Birliği’nin yıllık toplantısı başkent Washington’da yapıldı.

Cuma günü başlayan ve 4 gün süren toplantılara bu yıl rekor düzeyde katılım oldu. 46 eyalet valisi, sağlık reformu yasasında yapılacak değişiklikler, eğitim politikaları ve göçmenlik gibi konuları tartıştı.

Amerikalı valiler arasında en derin kutuplaşmaya sahne olan konuların başında, Trump yönetiminin iktidara gelir gelmez hayata geçirmeye başladığı sert göçmenlik politikaları geldi.

Toplantıyı izleyen Amerika’nın Sesi ekibi olarak, Trump’ın göçmen yasağının eyaletlerde nasıl karşılandığı konusunda nabız yokladık. Ayrıca Türkler’in yoğun yaşadığı eyaletlerin valilerine Türk nüfusla ilişkilerini sorduk.

Trump’ın önce nüfusu Müslüman ağırlıklı 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı, mülteci programlarını askıya alması, ardından da İç Güvenlik Bakanlığı’nın genelgesiyle kaçak göçmenlere yönelik baskıların arttırılması, yasaları eyaletlerinde uygulamakla yükümlü valileri de yakından ilgilendiriyor.

Demokrat valiler uygulamalarla ilgili endişeler dile getirirken, Cumhuriyetçi valiler ise göçmenlik konusunda daha katı politikaların kamu güvenliği nedeniyle gerekli olduğu görüşünde.

‘Yasadışı ve ahlak dışı’

Ulusal Valiler Birliği’nin başkanlığını da yapan Virginia eyaletinin Demokrat valisi Terry McAuliffe, Trump’ın göçmenlere karşı adımlarını yasadışı ve ahlak dışı bulduğunu söylüyor.

“Öncelikle bu politikalar bize çok zarar veriyor. Seyahat yasağına da ilk açıklandığında şiddetle itiraz etmiştim; bunu yasadışı, ahlak dışı ve anayasaya aykırı buluyorum. Eğer sokaklarda insanların rastgele önünü kesmeye başlarsak bu durum Amerika’da keskin bir değişim anlamına gelecektir. Hepimiz etrafımızın güvenli olmasını isteriz ama adil yargılama hakkı ve sivil özgürlükleri çiğneyemeyiz. Virginia’da ekonomimizin zarar görmesinden endişeliyim. Eyaletin kuzey kesimindeki küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 33’ünün sahibi yabancı ülkelerde doğan kişiler. Onlar ekonomimizin dinamik dokusunu oluşturuyor. Onların aktif, yenilikçi ve girişimci olmalarını isteriz ama Trump yönetiminin adımları insanları yer altına itecek. Bu politikalara karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”

Validen Türkler’e çağrı

McAuliffe’a Virginia’da yaşayan Türk nüfusla ilişkilerini de sorduk.

“Virginia herkese açık ve herkese kucak açan bir eyalet. Türkiye’den de gerek iş gerekse tatil için Amerika’ya gelmeyi düşünen herkesin Virginia’da görmek isterim. Biz Amerika’da dışarıya kapılarını en çok açan eyaletiz. Ama Virginia’da herhangi bir ayrımcılığa da hiçbir şekilde hoşgörü göstermeyiz. Ayrımcılık nefreti besler. Müslümanlar’a yönelik saldırılar tüm dinlere saldırıdır.”

‘İnsan hakları ihlalleri konusunda çok dikkatli olunmalı’

Connecticut Valisi Demokrat Daniel Malloy da federal hükümetin göçmenlere karşı uygulamalarında dikkatli olması ve ciddi sabıka kaydı olanlara odaklanması gerektiği uyarısında bulundu. Malloy, göçmenlerin insan haklarının ihlal edilmemesine özen gösterilmesinin önemini de vurguladı.

“Yönetimin, göçmenleri yer altına itip onları suç işlemeye yöneltmeme konusunda dikkatli olması gerekiyor. Ülkemizde yaşayan çocukların eğitimine de önem vermeliyiz. Gerekçesiz uzun süreli gözaltılar doğru değil. Bu sorun oluşturur. Turizm mevsimi yaklaştıkça, gözümüzü bu konudan ayırmamalıyız.”

‘Türklerle birlikte yaşamaktan çok mutluyuz’

Connecticut, Amerika’daki Türkler’in en çok yaşadığı eyaletlerden biri. Malloy, eyaletindeki Türk nüfustan çok memnun.

“Connecticut’da Türk nüfusa sahibiz, ben onların çok mutlu olduğunu düşünüyorum. Biz de elbette çok mutluyuz. Connecticut halkının Türkler’in varlığından, eğitim, bilim alanlarındaki katkılarından çok yararlandığı düşüncesindeyim. Türkler çok çalışkan insanlar, onlarla birlikte yaşamaktan çok mutluyuz.”

‘Önceliğimiz kamu güvenliği’

Latin kökenli göçmenlerin yoğun olduğu eyaletlerden Arizona’nın Cumhuriyetçi Valisi Doug Ducey ise, Demokrat valilere zıt bir tablo çiziyor. Sınıra ulusal muhafız gönderileceği haberlerini yalanlayan Ducey, Trump’ın katı göçmenlik politikalarının halkın güvenliği açısından gerekli olduğunu savunuyor.

“Sınırı ve halkımızın güvenliğini önemsiyoruz, bu önceliğimiz. Uyuşturucu tüccarlarına, kartellerine, insan kaçakçılarına, sınırdan giren kötü kişilere odaklanıyoruz. Göçmenlik genelgesi federal bir karar, dolayısıyla elbette yasayı yerine getireceğiz. Sınırın güvenli olması noktasında İç Güvenlik Bakanı Kelly ve yönetimle birlikte çalışacağız. Meksika ile ilişkilerimize de değer vermeyi sürdüreceğiz, Meksika bizim bir numaralı ticaret ortağımız.”

‘Endişe edilecek bir durum yok’

Latin kökenli göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir diğer eyalet olan Nevada’nın Cumhuriyetçi valisi Brian Sandoval’a göre, göçmenlerin Başkan Trump’ın politikalarından endişe etmesi için bir neden yok.

“Öncelikle Latin kökenli nüfusumuzdan çok gurur duyuyorum. Eyaletimizde İngilizce öğrenenlerin eğitimine yönelik fonların arttırılmasını öngören yasaya destek verdim. Belgesiz göçmenler için sürücü belgesi verilmesini de destekledim. Washington’dan gelen başkanlık kararnamelerini de takip ediyoruz. Bence Latin kökenlilerin endişe etmesine gerek yok. Biz eyaletimizde çeşitliliklere saygı gösteriyoruz. Çok canlı bir Latin nüfusa sahibiz ve ben şahsen onlarla birlikte çalışmaya devam edeceğim.”

Trump yarın Amerika’ya seyahat konusunda yeni bir başkanlık kararnamesi imzalamayı planlıyor. Bunun eyaletlerdeki yansımasının nasıl olacağı ve kararın tekrar mahkemelik olup olmayacağı merak ediliyor.

XS
SM
MD
LG