Uluslararası bir yardım örgütüne bağlı göz doktorları ve tıbbi yardım görevlileri, özel donanımlı bir uçakla dünyanın birçok bölgesine ulaşıp göz hastalıklarını tedavi ediyor. 30 yıl önce Türkiye’yi de ziyaret eden Orbis uçan göz hastanesi yenilendi.
Orbis adı verilen MD-10 uçağı, gönüllü doktorları, dünyanın öbür ucundaki hastalara ulaştırıyor. Orbis’in gittiği bölgelerde yaşayanlar sağlık hizmetlerinden büyük ölçüde yoksun.
Dr. Daniel Neely, “Zambiya gibi bir ülkedeyseniz, ameliyatın ortasında elektrikler kesilebilir. Ameliyattan önce ellerinizi yıkayıp sterilize edecekseniz,sular akmadığı için bunu bir kova suyun içinde yapmak zorunda kalırsınız” şeklinde konuşuyor.
Yerel kliniklerle işbirliği yapan Orbis personeli, bugünlerde Kamerun, Etiyopya, Gana ve Latin Amerika’da hizmet veriyor. Dr. Jonathan Lord,Asya ülkelerine de gittiklerini söylüyor.
Dünyada 285 milyonun üzerinde kişi görme bozukluğu yaşıyor. Bunların çoğu düşük gelirli ülkelerde. Oysa ki görme bozukluklarının yüzde 80’i iyileştirilebiliyor.
Uçağı kullanan pilotlar da gönüllü. Aslında bir posta şirketinde çalışan kaptan pilot Gary Dyson, izinli olduğu zamanlarda Orbis’i uçuruyor.
Dyson, “Pazartesi günü gözleri görmeyen bir çocuğu tedavi ediyorsunuz, Çarşamba günü gözleri açılıyor. Bu durumu defalarca yaşamaya değer” diyor.
Ameliyat sonrasında tedavi süreci inanılmaz hızlı.
Dr. Rosalind Stevens, ertesi gün göz bantlarını açtıklarında, kocaman bir gülümsemeyle karşılaştıklarını söylüyor.
Orbis yalnızca hastalara değil, eğitim amacıyla yerel doktor ve hastabakıcılara da ulaşıyor. Uçakta ameliyathaneye bağlı bir derslik de var.
Bob Ranck, “Diğerlerine de görme bozukluklarını tedavi yollarını öğretiyoruz. Birçok ülkede sağlık hizmeti veren kurumlara, ülkelerinde körlüğün önlenebileceğini öğretmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Uçan hastanenin yeni hali Kaptan Pilot Gary Dyson’un çalıştığı posta şirketi tarafından finanse edilmiş. Orbis Amerika’da birkaç kente uğradıktan sonra Eylül ayında Çin’in Şenyang kentine uçacak.