Guatemala'nın ABD'den sınırdışı edilen diğer Orta Amerika ülkelerinin vatandaşlarını kabul etmeye açık olduğu ve ülkenin yeni göreve başlayacak Trump yönetimiyle olumlu bir ilişki kurmaya çalıştığı bildirildi. Bu bilgiyi, Reuters’a konuşan konudan haberdar üç kaynak paylaştı.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Guatemalalı yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada “Bölgesel düzeyde bir karşılık olmalı. Biz de çözümün bir parçası olmak istiyoruz” diye konuştu.
ABD, aralarındaki ilişkilerin halihazırda gergin olması nedeniyle Nikaragua, Venezuela ve Haiti gibi yerlerden gelen kişileri sınırdışı etmekte zorlanıyor. Bu durumun, ABD'de yasadışı olarak yaşayan rekor sayıdaki göçmeni sınırdışı etme sözü veren Donald Trump açısından bir zorluk yaratabileceği ifade ediliyor.
20 Ocak’ta Beyaz Saray’da görevi devralacak Donald Trump’ın ekibinin daha şimdiden sınırdışı edilecek kişileri kabul etme konusunda bazı hükümetlerle görüşmeler yaptıkları belirtiliyor. Ancak Meksika ve Bahamalar da dahil ABD'nin pek çok komşusu, üçüncü ülkelerden sınırdışı edilenleri kabul etmek istemediklerini söylüyor.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın raporuna göre, 2022 yılında ABD'de yasadışı olarak yaşayan göçmenlerin %40'ından fazlası, yani toplam 11 milyon göçmenin 4 milyon 800 bini Meksika'dan gelmiş kişilerden oluştu. Meksika'yı, Guatemala, El Salvador ve Honduras’tan gelen yasadışı göçmenler izledi.
Kaynakların aktardığına göre Guatemala, komşuları El Salvador ve Honduras'a kıyasla ikinci Trump dönemine hazırlanmak için özellikle proaktif davrandı. Guatemala yetkilileri Trump'ın geçiş ekibi üyeleri, Dışişleri Bakanı koltuğuna oturması beklenen Senatör Marco Rubio, muhafazakar Heritage Foundation düşünce kuruluşuyla göç ve toplu sınırdışı etmeler, sınır güvenliği, uyuşturucu kaçakçılığı ve Çin konularında toplantılar yaptı.
Bu noktada ABD ile arasındaki ilişkileri sorunlu olan Nikaragua başta olmak üzere bazı ülkelerle Trump’ın sınırdışı uygulamaları konusunda sıkıntılar yaşanacağı belirtiliyor. Bu ülkelerin, hem Trump’ın sınırdışı edilenleri kabul etmeleri talebini karşılama zorluğu hem de ABD’deki göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri dövizler azalacağı için ekonomilerinin sıkıntıya düşebilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalacakları ifade ediliyor.
Sorunsuz başlangıç arayışı
Guatemala ve ABD’de gelecek yönetim arasındaki görüşmeler, halen Başkan Joe Biden’la iyi ilişkilere sahip olan merkez sol partili Cumhurbaşkanı Bernard Arevalo’nun Trump yönetimiyle de sorunsuz bir başlangıç yapma arayışı olarak yorumlanıyor.
Trump’ın ekibiyle halen görüşmeler yürüten bir başka ülke de, Trump’la arasında iyi ilişkiler bulunan Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin idaresindeki El Salvador. Ancak bu görüşmeler konusunda bilgi sahibi olan kaynaklar, El Salvador’un Guatemala’ya göre daha temkinli olduğuna dikkat çekiyorlar. Buna karşın Trump’ın ekibinin, göçmenlerin sınırdışı işlemleri konusunda El Salvador’la işbirliği konusunda iyimser olduğu belirtiliyor.
Guatemalalı yetkili, Başkan Joe Biden döneminde ülkesine ABD’den haftada ABD’den 14 sınırdışı uçuşu yapıldığını ve bu sayının artmasına hazırlandıklarını belirtti.
Honduras Dışişleri Bakan Yardımcısı Antonio Garcia da Reuters'a yaptığı açıklamada, ülkesinin haftada 10 kez, sınırdışı edilenlerin uçuşunu kabul ettiğini söyledi. Reuters haber ajansı, diğer Orta Amerika ülkelerine yapılan sınırdışı uçuşlarının sayısını ise teyit edemedi.
Sınırdışı sayılarında artış
Guatemalalı yetkililer, Trump’ın görevi devralmasıyla birlikte sınırdışı işlemlerinin artacağının farkında olduklarını, özellikle önümüzdeki yaz sonu itibariyle sayıların artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Yetkililer, “Henüz buna hazır değiliz ama durumun farkındayız” mesajını verdi.
Reuters’a konuşan bir diğer yetkili, Guatemala'nın yeniden entegrasyon için Guatemalalılar’a öncelik vereceğini belirtti. Her ülkenin kendi vatandaşları için sorumluluk alması gerektiğini söyleyen yetkili, Honduras, Guatemala, Nikaragua ve El Salvador arasında serbest dolaşıma izin veren bölgesel bir anlaşmanın da altını çizdi. Yetkili, Guatemala'nın sınırdışı edilenler için vizyonunun, ABD'de geliştirdikleri becerilerini özel sektörde kullandırmak olduğunu söyledi.
Aynı yetkili “Bu kişiler ABD’de inşaatta, hizmet sektöründe, çeşitli sektörlerde çalışmış ve birçoğu İngilizce bilen insanlar. Bundan faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.
Konuya yakın üç kaynağa göre Kasım ayı sonlarında Guatemala'nın güvenlik bakanı ve göç direktörü Washington'a giderek Rubio ve diğer önemli Cumhuriyetçiler’le biraraya geldi. Görüşmelerde uyuşturucu kaçakçılığı, göç ve sınırdışı etme konuları ele alındı.
Guatemalalı heyet ayrıca Trump'ın ilk yönetiminde görev almış çok sayıda kişinin yer aldığı Heritage Vakfı ile temaslarda bulundu. Kaynaklar, göçmenlik ve sınırdışı edilme konularının ele alındığı görüşmede, vakfın esas olarak Guatemala'nın Çin yerine ABD müttefiki Tayvan'a bağlılığını sürdürmesini istediğini vurguladığını söyledi.
Yetkililer, ABD’de çalışan işçilerin gönderdikleri dövizlerin düşmesi ve sınırdışı edilenlerin yeniden entegrasyon maliyetinin artması halinde daha fazla sınırdışı edilmenin Guatemala ekonomisini zorlayabileceğinin de farkında.
Guatemala'nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yaklaşık yüzde 20'si işçi dövizlerinden geliyor. İşçi dövizleri 2023 yılında El Salvador'un GSYH’sinin %24'ünü ve Honduras'ın yaklaşık %30'unu oluşturuyordu.
Guatemalalı yetkililer, işçi dövizlerindeki düşüşün doğrudan ekonomik etkilerinden endişe etmediklerini söylüyor ancak Trump'ın önerdiği gümrük vergisi artışları ya da vergilendirilmiş işçi dövizleri ile birlikte gelecek miktarın azalmasından duydukları endişeyi dile getiriyorlar. Bir yetkili bu konuda “Henüz bir mali planımız yok, çok fazla bilinmeyen var” diyor.
Forum