Erişilebilirlik

VOA Türkçe Güney Kore'de: Seul “barış” talebini Kuzey sınırında nasıl anlatıyor?


Dora Gözlemevi, Güney Kore topraklarından Kuzey Kore’ye doğru dürbünlerle yakından bakılmasına olanak sağlıyor
Dora Gözlemevi, Güney Kore topraklarından Kuzey Kore’ye doğru dürbünlerle yakından bakılmasına olanak sağlıyor

Güney Kore, “bölünmüş bir milletiz” yaklaşımıyla Kuzey Kore’yle bütünleşme hayalini sınır bölgesinde barış temalı sanat girişimleri, park alanı ve gözlem eviyle anlatmaya çalışıyor.

Kore yarımadası, dünya coğrafyasındaki gerilim noktalarından birisi. 1950-1953 yılları arasındaki savaşın ardından bölünen Güney ve Kuzey Kore arasında hala kalıcı barış anlaşması imzalanmış değil.

Kuzey Kore veya resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, insansız hava araçlarıyla sınır ötesine, güneye doğru uçuşlar gerçekleştirme, Japon Denizi’ne balistik füze fırlatılma gibi “kışkırtıcı” olarak yorumlanan askeri eylemleri gerçekleştiriyor.

Buna karşılık Güney Kore veya resmi adıyla Kore Cumhuriyeti ise, geçtiğimiz günlerde ABD ve Japonya’nın katılımıyla askeri tatbikat düzenleyerek, Kuzey’e karşı savunma gücünü sergiledi.

Son olarak ABD yönetimi, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah ticaretine karşı yeni yaptırım önlemleri açıkladı.

Güney Kore “barış” talebini Kuzey sınırında nasıl anlatıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Diğer yandan Güney Kore, barış içinde yaşama, yakın gelecekte olmasa dahi bütünleşmiş bir Kore ulusu ve devleti olma amacını koruduğu yönünde mesajlar veriyor.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Byung Won Chung, Dünya Gazeteciler Konferansı’ndaki açış konuşmasında bu mesajı bir kez daha yineledi.

Kore Gazeteciler Derneği’nin evsahipliğindeki Dünya Gazeteciler Konferansı’na davetli VOA Türkçe muhabiri de dahil farklı medya kuruluşları temsilcilerine bilgilendirme yapıldı ve sınır bölgesi tanıtıldı.

Kore’nin güneyi ile kuzeyi arasındaki sınır bölgesi, iki ülke arasında yaşanan savaşı ve sonrasındaki mevcut iki devletli durumu simgeliyor.

Sınır bölgesi, “demilitarized zone” (DMZ) yani askerden arındırılmış bölge olarak tanımlansa da iki taraf da askeri güçleriyle burayı yakın mercek altında tutuyor.

Bununla birlikte, yıllardır insan nüfusu barındırmadığı için bu bölge, Sibirya kaplanı, Amur leoparı ve bazı geyik türleri için yaşam olanı olmasıyla UNESCO’nun merceği altında.

Bir (One) adlı geyik, bütünleşmiş bir Kore’yi sembolize ediyor

Güney Kore, ABD’nin 50 yıllık varlığının ardından 2004 yılında boşalttığı askeri kamp alanını sanatsal etkinliklere ve doğa yürüyüşüne açtı.

Seul’un bu adımı atmasında sunduğu gerekçe, bölgede askeri gerilim yerine “barış ve bütünleşme” temasını ön plana çıkartma isteği.

Greaves Kampı içerisinde, geçmişte askeri sığınak olarak kullanılmış toprak altındaki betonarme yapılar bugün sanat galerisi olarak ziyaretçileri ağırlıyor.

Sığınak alanında sanatçı Kim Myeongbeom’un “Bir (One)” adlı devasa bir geyik heykeli ziyaretçileri karşılıyor
Sığınak alanında sanatçı Kim Myeongbeom’un “Bir (One)” adlı devasa bir geyik heykeli ziyaretçileri karşılıyor

Sanatçı Lee Seunggeun’un “Sınırı Sakın Geçme” başlıklı dijital ışık görselleştirmesiyle sınır bölgesi tasvir ediliyor. Sınır bölgesinde 1950’li yıllarda yaşanan savaşı simgeleyen kan kırmızı ve ateş sarısı renkler, zaman geçtikçe, günümüzdeki “doğal hayat hakimiyeti” durumunu anlatacak şekilde huzur dolu yeşil ağırlıklı renklere yerini bırakıyor.

Bu görselleştirmede en sonda sınır bölgesinde dolaşmakta olan geyik figürü ise aslında Kore’yi simgeliyor.

Hemen yanındaki diğer sığınak alanında sanatçı Kim Myeongbeom’un “Bir (One)” adlı devasa bir geyik heykeli ziyaretçileri karşılıyor. Bu heykel, Kore’nin barış içinde güneyi ve kuzeyiyle bir ulus olduğunu anlatıyor.

Greaves Kampı’ndaki müze halen devam eden ateşkesi anlatıyor

Greaves Kampı, Türkiye’nin 21 bin 212 askeriyle katıldığı, can kayıpları verdiği Kore Savaşı’nın tarihçesini, müzesi ve buradaki kısa film gösterimleriyle aktarıyor.

Uluslararası ilişkiler açısından Güney ve Kuzey Kore arasında kalıcı bir barış zemini halen söz konusu değil. Kore Savaşı Ateşkes Anlaşması’nın orijinali ise buradaki müzede bulunuyor.

Geçmişte ateşkes anlaşmasında Kuzey Kore’nin kurucu lideri Kim İl Sung’un imzası merak ediliyordu. Yıllar sonra Kuzey Kore yönetimince Güney Kore’ye sergilenmek üzere verilen anlaşma metni, müzedeki özel bir odada tutuluyor.

Gyeonggi Turizm Direktörü Cho Won-yong, Greaves Kampı’ndaki kültürel ve turizm çalışmalarından sorumlu isim
Gyeonggi Turizm Direktörü Cho Won-yong, Greaves Kampı’ndaki kültürel ve turizm çalışmalarından sorumlu isim

Sınır bölgesi, Gyeonggi kenti yönetiminde. Bu nedenle Gyeonggi Turizm Direktörü Cho Won-yong, Greaves Kampı’ndaki kültürel ve turizm çalışmalarından sorumlu isim.

Won-yong’un verdiği bilgiye göre; Kuzey Kore’nin sınırda askeri tansiyonu arttırdığı eylemler nedeniyle ateşkes anlaşmasına imza atılan Panmunjom Köyü, artık ziyarete açık değil.

ABD Başkanı olduğu dönemde Donald Trump’un Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un’la buluştuğu Panmunjom Köyü’ndeki ateşkes anlaşması detaylarının yer aldığı baraka ise, kopyalanarak Greaves Kampı’na taşınmış durumda.

Mavi renkli baraka içerisinde Kore’deki Birleşmiş Milletler gücündeki Türkiye varlığı da Türk bayrağıyla anlatılıyor.

Greaves Kampı
Greaves Kampı

Won-yong, Greaeves Kampı’ndaki konaklama tesisiyle birlikte Dora Gözlemevi’ne yönelik otobüs turlarıyla DMZ’ye yıllık 500 bin ziyaretçi beklediklerini dile getirdi.

Kuzey Kore’yi izleme noktası: Dora Gözlemevi

DMZ turundaki son adres ise Güney Kore topraklarından Kuzey Kore’ye doğru dürbünlerle yakından bakılmasına olanak sağlayan Dora Gözlemevi oluyor.

Dora Gözlemevi, haritalarda “mavi” renkle anlatılan Kore’nin Güney ile Kuzey devletleri arasındaki barışı koruma amaçlı, BM’nin gözetimi altındaki arazide bulunuyor. Tepe noktadaki gözlemevinden bugün ziyarete açık olmayan Panmunjom Köyü’nün de görülmesi mümkün.

Burada bir brifing veren Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin diktatoryal yönetimine dikkat çekerek, özellikle bulutsuz bir gökyüzü olduğunda rahatlıkla görülen devasa frekans bozucu anteni işaret ediyor.

Bu devasa anten yapısıyla Kuzey Kore’nin, Güney Kore’nin radyo-televizyon yayınlarını dolayısıyla “K-pop” olarak adlandırılan şarkıların dinlenmesini ve dizilerinin izlenmesini kendi topraklarında engellemeye çalıştığı belirtiliyor.

Gözlemevindeki dürbünler aracılığıyla başta Güney Koreliler hem yakın tarihteki savaşı hatırlıyor hem de her gün cep telefonlarına iletilen uyarı mesajlarıyla hissettikleri savaş tehlikesine neden olan Kuzey Kore’yi izliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG