Güney Kore'de geçen ay meydana gelen ve 179 kişinin ölümüne yol açan uçak kazasına ilişkin ilk rapor, Jeju Air şirketine ait uçağın motorlarında kuş çarpması izleri olduğunu doğruladı. Ancak yetkililer kazanın kesin nedenini henüz açıklamadı.
Güney Kore Havacılık ve Demiryolu Kazaları Araştırma Kurulu tarafından Pazartesi günü yayınlanan ön kaza raporuna göre, her iki motorda da kuş tüyü ve kuş kanı lekelerine rastlandı.
Raporda, göçmen bir ördek türüne atıfta bulunularak, “Örnekler DNA analizi için uzman kuruluşlara gönderildi ve yerel bir kuruluş bunların Baykal çaylaklarına ait olduğunu tespit etti” denildi.
Raporda ayrıca uçağın uçuş veri kaydedicisi ve kokpit ses kaydedicisinin kazadan yaklaşık 4 dakika önce kaydı durdurduğu belirtildi. Bu durum kazanın nedenini bulma çabalarını zorlaştırabilir.
Jeju Air şirketine ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 29 Aralık'ta iniş takımlarının açılmaması üzerine Muan Uluslararası Havalimanı'nda pistten çıkarak beton bir yapıya çarpmış ve alevler içinde kalmıştı. Bangkok'tan dönen uçakta iki Tayland vatandaşı dışında tüm yolcular Güney Koreliydi.
Birçok analist, iniş sırasında uçaklara rehberlik eden ve “lokalizer” olarak adlandırılan bir dizi anteni barındıran beton yapının, çarpma anında daha kolay kırılabilecek daha hafif malzemelerle inşa edilmesi gerektiğini görüşünü ifade etti. Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı geçen hafta havaalanındaki beton yapıyı kaldıracağını açıkladı.
Soruşturmayı yürüten yetkililer, uçağın kuş çarpması meydana geldiğini teyit eden bir tehlike sinyali vermesinden iki dakika önce hava trafik kontrolörlerinin, pilotları olası kuş çarpmaları konusunda uyardığını ve bunun ardından pilotların acil iniş girişiminde bulunduğunu açıklamıştı.
Ön rapora göre, pilotlar Muan Havalimanı’ndaki piste yaklaşırken bir grup kuşu fark etti ve bir güvenlik kamerası da uçağın iptal edilen bir iniş sırasında kuşlara yaklaştığını görüntüledi.
Raporda, yetkililerin motorları sökeceği, bileşenlerini derinlemesine inceleyeceği, kara kutu ve hava trafik kontrol verilerini analiz edeceği, ayrıca beton set, lokalizer ve kuş çarpması kanıtlarını araştıracağı belirtildi.
Raporda, “Bu kapsamlı soruşturma faaliyetleri kazanın nedenini kesin olarak belirlemeyi amaçlamaktadır” denildi.
Ulaştırma Bakanlığı, ön raporun Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, Tayland, ABD ve Fransa'ya gönderildiğini bildirdi. Uçağın ABD'de ve motorlarının Fransa'da üretildiği belirtildi.
Uçak kazasının meydana geldiği Muan Havalimanı 18 Nisan'a kadar kapalı kalacak.
Forum