Erişilebilirlik

Gürcistan’ın AB ile müzakereleri askıya alma kararının ardından protestolar ikinci gününde


 Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin AB ile müzakere sürecini askıya aldığını duyurmasının ardından AB yanlısı protestocular, Gürcistan Parlamentosu’nun önünde iki gündür eylem yapıyor.
Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin AB ile müzakere sürecini askıya aldığını duyurmasının ardından AB yanlısı protestocular, Gürcistan Parlamentosu’nun önünde iki gündür eylem yapıyor.

Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin Perşembe günü Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya aldığını açıklamasının ardından, AB yanlısı protestocular gece saatlerinde yeniden toplandı.

İktidar partisinin müzakereleri askıya alma kararı üzerine Perşembe günü Tiflis'teki parlamento binası önünde binlerce kişi protesto düzenlemişti. Gürcü polisi protestocuları dağıtmak için tazyikli su ve gaz kullandı.

Cuma günü yine binlerce kişi, AB ve Gürcistan bayrakları taşıyarak Sovyet yapımı kaleye benzeyen parlamento binasının dışında toplandı.

Protestocuların yakınında çok sayıda polis ve TOMA konuşlandırıldı.

İktidar partisinin AB’ye katılım müzakerelerini askıya alması, Gürcistan’un uzun zamandır devam eden hedefinden aniden vazgeçmesi anlamına geliyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Gürcistan'da AB üyeliği büyük bir destek görüyor.

Muhalefet liderinden eleştiri: “Rus polisinin taktiklerine benziyor”

Gürcistan'ın en büyük muhalefet partisi Değişim Koalisyonu'nun liderlerinden Elene Khoshtaria, Perşembe günü protestoculara karşı polisin müdahalesinde elinin kırıldığını belirterek, yaşananları Rusya ve Belarus'taki polis taktiklerine benzetti.

Reuters'a kolu askıya alınmış şekilde konuşan Khoshtaria, "Pes etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Ancak uluslararası toplumun Avrupa değerlerine gerçekten inanan insanları nasıl destekleyeceğini düşünmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

AB üyeliği hedefi anayasasında yer alan Gürcistan'da, başvuru görüşmelerinin dondurulması geniş çapta bir tepkiyle karşılandı.

Ülkenin dışişleri, savunma, eğitim ve adalet bakanlıklarında görevli yüzlerce çalışan, Cuma günü görüşmelerin dondurulmasını anayasaya aykırı olarak niteleyen ve kararı kınayan açık mektuplara imza attı.

Bazı özel üniversiteler, olaylar nedeniyle eğitime ara verdiklerini duyururken, iş dünyası grupları da hükümete tutumunu gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Gürcistan ve Batı arasında ilişkiler bir süredir gergin

Muhalefet partilerinin “hileli” olduğunu savunduğu Ekim ayındaki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 54'ünü alan iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, AB'nin Gürcistan'a yönelik "şantajı" nedeniyle üyelik müzakerelerini dondurduğunu duyurdu.

Bu adım, Tiflis hükümetini “otoriter ve Rus yanlısı” eğilimlerle suçlayan Batı ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin aylardır kötüleşmesinin ardına rastladı.

Gürcü Rüyası bu yıl, eleştirmenlerin ağır olarak değerlendirdiği ve Rusya'dan esinlendiğini söylediği sözde "yabancı ajanlara" ve LGBT haklarına karşı bazı yasalar çıkardı.

Kurucusu milyarder ve eski başbakan Bidzina İvanişvili'nin kontrolünde olduğu değerlendirilen parti, nihayetinde AB'ye katılmak istediğini ve çıkardığı yasaların Gürcistan'ın geleneksel değerlerini savunmak için gerekli olduğunu söylüyor.

AB'nin Gürcistan Büyükelçisi, Cuma günü yaptığı açıklamada, Gürcü Rüyası'nın tutumunu "üzücü" olarak nitelendirdi ve protestoculara yönelik baskıyı kınadı.

Forum

XS
SM
MD
LG