Erişilebilirlik

Guterres kritik zirve öncesinde liderlere birliktelik çağrısı yaptı; Ortadoğu'da çatışmaların yayılma riskinin arttığını vurguladı


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazar günü New York’ta başlayacak iki günlük ‘’Geleceğin Zirvesi’nde’’ bir araya gelecek ardından da 79’un BM Genel Kurul çalışmalarına katılacak liderlere, birlikte hareket etme çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Guterres, kritik zirve ve genel kurul çalışmaları öncesinde, BM muhabirlerinin gündemle ilgili çeşitli sorularını da yanıtladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılması olaylarının ardından duyduğu endişeyi ifade etti, taraflara itidal ve artan gerilimi daha da tırmandırmama çağrısında bulundu. Guterres, mevcut krizin Lübnan’daki olayın sonrasında tüm bölgeye çok hızlı bir şekilde yayılma riskinin arttığını belirterek bu durumun engellenmesi için elden gelen tüm çabaların gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Guterres, "Bence yaşananlar, sadece neden olduğu kurban sayısı nedeniyle değil, önceden tetiklendiğiyle ilgili göstergelerin artması nedeniyle daha da ciddi bir hale dönüştü. Açıkçası tüm bu cihazları aynı anda patlatmanın mantığı, bunu büyük bir askeri operasyondan önce önleyici bir saldırı olarak yapmaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle olayın kendisi kadar önemli olan bir başka mesele de çatışmaların Lübnan’a yayılma riskinin daha da artmasıdır’’ dedi.

Guterres gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Guterres gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Guterres, son gelişmelerin ardından dünyanın 3. Dünya Savaşı'nın eşiğinde olup olunmadığı yönündeki bir soruyu da "3. Dünya Savaşı'nın olmasını engelleyebiliriz" diye yanıtladı.

"BM’de reform konusunda ilerlemeler kaydedilebilir"

BM Güvenlik Konseyi’nin reformuyla ilgili farklı soruları da yanıtlayan Guterres, bu konuda ilk adımın “Geleceğin Zirvesi”nde üye ülkelerden imzalanmasını talep ettiği “Gelecek Paktı” olduğunu vurguladı.

Guterres, Güvenlik Konseyi’nde beş daimi üyeye sağlanan veto yetkisinden hoşlanmadığını ancak veto yetkisinin tamamen kalkmasını da düşünmediğini belirtti. Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ndeki üye sayısında artma konusunda bir konsensus sağlandığını ayrıca BM Genel Kurulu'nun da gücünün arttırılabileceğini, böylelikle BM’de reformlarla ilgili ilerlemelerin olabileceğini kaydetti

"BM’nin kurulduğu tarihteki dünya düzeniyle şimdiki arasında olağanüstü farklar var"

Guterres, “Geleceğin Zirvesi”ne ve BM Genel Kurulu’nun 79’uncu üst düzey çalışmalarına sayılı günler kaldığını belirterek üye devletlere, uzlaşı ruhuyla birlikte çalışıp sorunları çözme çağrısında bulundu.

Guterres, "Geleceğin Zirvesi"yle küresel kurumların daha meşru, etkili, güncel gerçeklerle uyumlu olacağını belirterek "Tüm üye ülkelere bu fırsatı yakalamaları çağrısında bulunuyorum. Dünyaya birlikte olunca neleri başarabileceğini göstermenin artık zamanı geldi" dedi.

BM Genel Kurulu
BM Genel Kurulu

BM Genel Sekreteri, “Geleceğin Zirvesi”nde birlikte çalıştığımızda neler yapabileceğimizi tüm dünyaya gösterelim. Bu neden bu kadar kritik? Çünkü, Geleceğin Zirvesi soğuk ve katı bir gerçekten doğdu. Başta Ukrayna, Gazze, Sudan ve diğerleri olmak üzere, kontrolden çıkmış bir durumda olan dünyadaki jeo-politik bölünmeler bizi bu zirveye yönlendirdi’’ dedi.

Guterres, BM’nin sorunları çözmede yetersiz olmasındaki en büyük gerekçenin, kurulduğu 1940’lı yıllardaki dünya düzeni ve şimdiki düzen arasındaki olağanüstü farklar olduğunu, değişimin bir günde olmayacağını ancak bugün atılacak adımlarla değişim sürecinin başlayacağının altını çizdi.

"Değişim bir gecede gerçekleşmeyecek ama bugün başlayabilir"

Guterres, BM’nin sorunların çözümünde yetersiz kaldığını, dünyada yaşananlara BM’ye bağlı kurumların ayak uyduramadığını vurguladı. Genel Sekreter, dünyanın çok sayıda daha önceden öngörülememiş sorunları yaşadığını belirterek “Örneğin dijital teknolojilerin yaydığı kirlilik, iklim dezenformasyonu, güvensizliği derinleştirip kutuplaşmayı körüklerken krizler, birbiriyle etkileşim halinde ve birbirini besliyor. Küresel kurumlar ve çevreler bugün bu karmaşık zorluklarla başa çıkmak için tamamen yetersiz durumda. Bu yetersizlik aslında büyük bir sürpriz değil’’ dedi.

BM ‘ye bağlı kuruluşların da küresel sorunların çözümünde yetersiz kaldığını belirten Guterres, “Bu kurumlar geçmiş bir dünya için geçmiş bir çağda doğdular. Bugün karşılaştığımız zorlukların pek çoğu 80 yıl önce çok taraflı kurumlarımız doğduğunda radarımızda yoktu. 1940'ların barış inşacıları son seksen yılda insanlığı kasıp kavuran değişimleri tahmin edemezlerdi. Bağımsızlık hareketleri ve birçok gelişmekte olan ülkenin nefes kesen ekonomik ve jeopolitik yükselişi, iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçları öngörülemez konulardı. Tüm boyutlarıyla uzay araştırmaları, yapay zeka tarafından desteklenen internet, akıllı telefonlar ve sosyal medya. Kurucularımız gibi biz de geleceğin ne getireceğini tam olarak bilemeyiz. Küresel kurumlardaki ciddi güç dengesizliklerinin düzeltilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir. Değişim bir gecede gerçekleşmeyecek ama bugün başlayabilir’’ diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG