İsrail-Filistin ateşkesle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde uzlaşma hala sağlanamadı. Son Güvenlik Konseyi toplantısının gündeminde yine Gazze ve Ortadoğu’daki barış süreci vardı.
Güvenlik Konseyi toplantısına, İsrail ve Filistin temsilcileri de katıldı. Güvenlik Konseyi’nin son oturumu, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaşamını yitirenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Oturuma katılmak için New York’a gelen BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki son durumla ilgili görüşlerini 15 üyeli konseye aktardı.
Ghebreyesus, Gazze’de hiçbir yerin ve hiç kimsenin artık güvende olmadığını söyledi. Gazze’de hayat kurtarmak ve ihtiyaç duyulan yardımların dağıtımını hızlandırmak için taraflara ateşkes çağrısında bulundu. Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık personelinin, hasta ve yaralıları tedavi etmek için gerekli tıbbi malzeme ve araçlar olmadan 2 milyon 300 bin kişinin artan tedavi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını kaydetti. Ghebreyesus konsey üyelerine, "Hayal edin böyle bir durumda sıkışıp kaldığınızı hayal edin. Bu yüzden ateşkes ve sınırsız insani erişim istiyoruz. Aynı zamanda elbette Güvenlik Konseyi'nden rehinelerin serbest bırakılması için elinden gelen her şeyi yapmasını da istiyoruz" dedi.
"Yakıt yokluğu açlıktan ölümlere neden olacak"
Konseye hitap eden Filistin Kızılay’ı Müdürü Marwan Jilani, Gazze'de sağlık tesislerinin yoğun saldırı altında olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze’deki şiddeti sona erdirmek, insani yardım sağlamak için güvenli yollar açmak için üzerine düşeni yapması yönünde çağrıda bulundu.
Jilani, ‘’Son olarak, Gazze Şehri'ndeki El Kudüs Hastanesi bombalandı. 20 kişi yaralandı. Biz burada konuşurken insanlara ateş açılıyor. Yakıt yokluğu yüzünden artık tüm yoğun bakım hastalarının ve kuvözdeki bebeklerin ölmesi gibi ciddi bir risk. Gazze’ye yakıtın acilen girmesine izin verilmesi gerekiyor. Birçok kişi yakıt yokluğu nedeniyle açlıktan veya hastalıktan ölebilir. Konsey'e, Gazze'nin kuzeyi için acil yardımın yanı sıra acil bir ateşkes ilan etmelidir’’ dedi.
Filistin: ‘’Bu bir soykırım’’
Gözlemci ülke olarak BM’de yer alan Filistin Temsilcisi Riyad Mansour, Güvenlik Konseyi'ne ‘’Gazze’deki katliamı durdurun’’ dedi. Mansour, “İnsani yardım kuruluşlarının sesinin duyulması, halkımızın çığlıklarının duyulması ve bombaların susturulması gerekiyor. Şimdi, sonra değil. İnsanlığın terk ettiği enkaz altındaki çocuklarımızın çığlıklarını duymalısınız. Bizi ülkemizden, topraklarımızdan çıkarmak istiyorlar. Onların stratejik düşmanı devletimizin bağımsızlığı, halkımızın özgürlüğüdür. Bize sundukları tek seçenek: boyun eğmek, ayrılmak ya da ölmek. Veya etnik temizlik ya da soykırım’’ dedi.
İsrail: “Hamas destansı boyutlarda savaş suçları işledi’’
İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İsraillilerin beş hafta önce Naziler dönemindeki katliamlarına eşdeğer bir saldırıya maruz kaldığını söyledi. Güvenlik Konseyi oturumunun odak noktasının Gazze'deki hastaneler olduğunu ancak birkaç gün önce Hamas'ın bir İsrail hastanesine doğrudan saldırısından hiç bahsedilmediğini kaydetti. Hamas’ın yaralılara yardım etmelerini engellemek için ambulanslara ateş açtığını belirten Erdan, “İsrail, Hamas'ın ana karargahının El Şifa hastanesinin içinde ve altında bulunduğunu, ambulansları silah taşıma aracı olarak kullandığını açığa çıkardı. Gazze'nin her santimi bir terör tuzağına dönüştürüldü.Bunlar destansı boyutlarda savaş suçlarıdır. Haftalardır İsrail sivillere Hamas kontrolündeki savaş bölgesini terk etmeleri için gereken tüm uyarıyı ve güvenli geçiş izni verdi. Hamas ise sivillerin bunu yapmasını engelledi’’ diye konuştu.
ABD: “İki devletli çözüm barışı sağlayacak tek yol”
ABD BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, her iki tarafa da empati kurduklarını belirterek, "Bir tarafın acısını kabul etmek diğer tarafın acısını azaltmaz’’ dedi. Washington’ın Gazze’deki hastanelerin durumunu yakında izlediğini belirten Wood, hastanelerin ve hizmet verdikleri sivillerin korunması gerektiğinin altını çizdi.
Wood, "Gazze'deki insani ihtiyaçların karşılanması için yapılması gereken daha çok iş var. İsrail'in Hamas'a nasıl tepki vereceği önemlidir ancak tepkisinin uluslararası insani hukuka saygı göstermesi gerekir’’ dedi.
Wood, Gazze'deki insani ihtiyaçların çok fazla olduğunu, düşmanlıklara ve çatışmalara bir süre ara vermenin ihtiyacı olanlara yardım ulaştırmak bir yol sağlayabileceğini belirterek, ‘’Hepimiz bu amaçlar doğrultusunda çalışmaya kararlıyız. BM'nin çabalarını hızlandırmanın ve desteklemenin zamanı geldi. Bölgede kalıcı barışı güvence altına almak için çatışmayı sona erdirmek gerekli. Barışa giden tek yol iki devletli bir çözümdür” dedi.
Rusya: "Çatışmaların bölgeye yayılma riski var "
Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, insani yardım yetkililerinden gelen şok edici bilgilerden sonra, Gazze’deki son durumu sivil hedeflerin kitlesel olarak yok edildiği bir "felaket" olarak tanımladı. Güney Gazze'deki hastanelere ve camilere yönelik saldırılara ilişkin yakın tarihli bir rapora atıfta bulunan Nebenzia, "Bütün savaşların kanunları vardır. Bugün Gazze Şeridi'nde güvenli bölgeler mevcut değil. Batı Şeria'daki şiddet, toplu cezalandırmalar, keyfi tutuklamalar ve 148 Filistinlinin öldüğüne dair iddialar karşısında Güvenlik Konsey bunları yakından incelemeli. Kısa süreli duraklamalar değil, acil bir ateşkes, yeni ölümlere son vermenin ve yardım dağıtımını mümkün kılmanın tek yoludur. Çatışmaların bölgeye yayılma riski ciddi. Bölgedeki artan yabancı askeri varlığı, özellikle de ABD, gerilimin genel olarak tırmanmasının bir parçası’’ dedi.
Çin: "Yeter artık"
Kasım ayı Güvenlik Konsey başkanlığını yürüten Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Gazze’deki son durumun insani bir krizin ötesinde geçerek daha da kötüleştiğini söyledi.
Jun Konsey başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ‘’Bütün bunlar karşısında dünyanın hep birlikte ses çıkarması gerekiyor. Yeter artık. Konsey adaleti sağlamak ve barışı korumak için anlamlı adımlar atmalıdır. Sürdürülebilir bir ateşkesin kolaylaştırılması, yardım ulaştırılması için bir koridorun açılması gerekiyor. Ateşkes, Gazze halkının hayatta kalması için tek umuttur. Hayat kurtarmak için artık kaybedecek zaman yok” dedi.
Forum