Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alındıktan sonra görevden alınması ve yerine kayyum atanmasıyla başlayan gerginlik sürüyor. Bugün kente giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın da içinde bulunduğu gruba polis gazla müdahale etti.
Öğle saatlerinde beraberinde bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve CHP’den bir heyetle birlikte Hakkari’ye giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla biraraya geldi.
Vatandaşların katılmasıyla grup belediye binasına doğru yürümeye başladı. Alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde yürüyen gruba polis dağılmaları için sık sık uyarı yaptı. Grup Bulvar Caddesi’ne geldiğinde polisin uyarıları devam etti. Eylem sürerken polis biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti. Müdahale sırasında bazı gazeteciler gazdan etkilenerek bayıldı. Eyleme katılan belediye başkanları ve milletvekilleri de gazdan etkilendi. Müdahale sırasında bazı gazeteciler de gözaltına alındı. Gazeteciler, çektikleri görüntüler silindikten sonra serbest bırakıldı.
Müdahalenin ardından konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, halk iradesinin gasp edildiğini söyledi. Kayyum kararının Kürtler’in iradesini tanımamak olduğunu savunan Bayındır, “Bu karar AKP ve MHP’nin yenilgisini kesinlikle getirecektir. İstiklal Mahkemeleri’nden bugüne kadar 100 yıldır Türkiye'deki iktidarlar Kürt halkının varlığını, iradesini kabul etmiyor. Bugün de AKP ve MHP eliyle ‘Ben Kürt halkının iradesini, partisini tanımıyorum’ diyorlar. Ama geçen yüzyılın tarihine bir baksınlar. Kürt halkı Erdoğan ve Bahçeli'nin sonunu görecek ama Erdoğan ve Bahçeli Kürt halkının sonunu göremeyecek, yenilecekler, yıkılacaklar. Hakkari sokakları da buna şahittir” dedi.
“2014’te açılmış olan dava dosyası Mehmet Başkanımız belediye eş başkanı seçilene dek bekletiliyor”
Daha sonra söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Akış hakkında 2014 yılında açılan soruşturmanın 10 yıl bekletildiğine dikkat çekti.
Hatimoğulları, hukuken bütün süreçler tamamlanana kadar belediye başkanının görevden alınamayacağını belirterek, “Hukuken olması gereken şudur. Şayet bir soruşturma gerekiyorsa bir belediye başkanı için yapılması gereken şudur. Önce soruşturma açılır ve süreci takip edilir. Hukuken bütün süreçler tamamlanana ve nihai karar açıklanana dek belediye başkanına görevden el çektirilemez. Sonuç itibariyle bir hüküm giyerse de o belediye başkanı, onun yerine o kentin belediye meclisinden yeni bir belediye başkanı seçilir. Oysa bunlar bütün bu aşamaları yerine getirmeden, daha kayyımın atandığı kâğıt bile gelmeden belediyeyi kolluk kuvveti kontrol altına alıyor. İşte bu AKP’nin bu ülkeyi yönetme biçimidir” diye konuştu.
Hatimoğulları, kayyumun sadece Hakkari’ye atanmadığını savunarak, “Hakkari’ye kayyım atanması sadece siyasi iradeye, sadece Kürt’ün siyasi iradesine kayyım atanması demek değildir; Türkiye demokrasisine, Anayasa’ya, Türkiye’deki hukuka da kayyım atanması demektir” dedi.
Diyarbakır’daki yasak kararı uzatıldı
Öte yandan Diyarbakır’ın valiliğinin olası eylemleri engellemek amacıyla aldığı eylem ve etkinlik yasağı kararı 10 Haziran’a kadar uzatıldı. Valilik kente giriş ve çıkışların da kısıtlanacağını açıkladı. Açıklamada şöyle denildi:
“Bu eyleme katılmak amacıyla geldiği veya ilimiz sınırlarını kullanarak diğer illere geçeceği anlaşılan şahıs ve araçların diğer illerden ilimiz sınırına girişleri, dış ilçelerimiz açısından ise bu eyleme katılmak amacıyla çıkışları ve/veya il merkezimize girişleri 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C Maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dâhil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde, 07.06.2024 saat 14.15'ten 10.06.2024 saat 14.14'e kadar (3) gün süreyle yasaklanmıştır.”
Diyarbakır Barosu yasak kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.
Forum