Suriye ordusu, Rusya ve Hizbullah'ın desteğiyle Halep merkezi ve banliyölerinde çeşitli silahlı grupların elindeki bölgelerin ele geçirilmesi amacıyla başlatılan operasyonlar son aşamasına geldi. Son olarak Halep'in doğu mahallelerinin birkaçı daha Suriye ordusunun kontroluna geçti. Son gelişmelerle birlikte Suriye ordusunun kent merkezi ve banliyölerinin olduğu bölgenin yüzde 95'inden fazlasını kontrol ettiği belirtiliyor.
Silahlı Gruplar Halep'in kuzeyine mi çekiliyor?
Halep içindeki doğu bölgelerde bulunan cihatçı gruplarla bir uzlaşma sağlandığı, bu grupların elinde tuttuğu stratejik önemdeki Şeyh Said bölgesinden çekilmeleri halinde şehir merkezinden güvenli çıkışlarının sağlanacağı öne sürülüyor.
İddiaya göre, Bu gruplar Halep kırsalındaki Anadan kasabasına gidecek. Cihatçı gruplar geçtiğimiz günlerde yaptıkları ateşkes çağrısında, İdlip'in askeri operasyon ve hava saldırısı riski altında olduğu bu nedenle silahlı grupların tahliyelerinin Halep'in kuzeyine yapmasını talep etmişti.
Cihatçıların da aralarında olduğu çeşitli silahlı grupların elinde yaklaşık 5 km karelik bir bölgenin kaldığı öne sürülüyor.
Halep kent merkezi 2011 yılı başından itibaren Suriye ordusunun kontrolu altındayken, bazı mahalleler ve banliyöler çeşitli silahlı grupların elinde kaldı. Zaman zaman çeşitli silahlı grupların arasında el değiştiren bu bölgelerde IŞİD gibi örgütler de etkili oldu.
Bir süre önce Suriye ordusu Rusya ve Hizbullah desteği ile Halep içinde kontrolu altında olmayan bölgeleri almak üzere operasyon başlattı. Bu çerçevede, bir taraftan çatışmalar sürerken diğer taraftan batı Halep'i kapsayan kısmında uzlaşma gibi girişimler de belirdi. Bu bölgedeki silahlı grupların bir kısmı teslim olarak bulundukları bölgeleri terk etti.
Geçtiğimiz günlerde bazı bölgelerdeki sivillerin tahliyesinin kolaylaştırılması için Suriye ordusunun geçici süreyle operasyonları durdurma kararı aldığı açıklandı.
Halep içindeki doğu bölgelerde etkili olan Nusra Cephesi, Nurettin Zengi, Ahrar u Şam gibi cihatçı gruplar uzlaşmalara dahil değildi. Geçtiğimiz hafta bu gruplar Halep'te bir ateşkes sağlanması için çağrı yaptı ancak bu çağrı karşılık bulmadı. Diğer taraftan bu gruplardan çok sayıda militanın Halep'in kuzey kırsalındaki bazı kasabalara geçtikleri öne sürülüyor.
IŞİD Suriye’de saldırıya geçti
Bütün dikkatlerin Halep'e çevrildiği bir süreçte IŞİD, Humus'a bağlı Tedmür-Palmira ilçesine büyük bir saldırı başlatarak ilçeyi bir kez daha ele geçirdi.
Antik kent ve tarihi kalıntıların da olduğu Palmira, yaklaşık 10 ay IŞİD'in elinde kaldıktan sonra 2016 yılı başlarında kurtarılmıştı.
Irak içinde IŞİD'e karşı yoğun operasyonların devam ettiği biliniyor. Bu süreçte, Irak sınırından geçerek Suriye'ye yığınak yapmaya başlayan örgütün Suriye içinde bazı bölgelere yönelik saldırılara başlaması bekleniyordu. Palmira'ya yönelik saldırıda örgütün, dikkatlerin Halep'te yoğunlaşmış olmasından faydalandığı savunuluyor. Yine saldırının başladığı günlerde hava şartlarının savaş uçakları için olumsuz olduğu ve örgütün Irak sınırından Palmira'ya hareket eden konvoylarının fark edilmediği savunuluyor.
Örgütün, Irak'tan yeni savaşçılar ve silahlarla ve yaklaşık 4 bin militanla Palmira'ya saldırdığı belirtiliyor.
Yaklaşık 2 gün süren şiddetli çatışmalar sırasında ilçedeki sivillerin yüzde 80'inin tahliye edildiği savunuluyor ancak ilçede hala sivillerin bulunduğu da biliniyor.
İlçeyi ele geçiren örgüt, ilçe yakınlarında bulunan ve Humus kırsalındaki önemli noktalardan biri olan T-4 askeri hava alanınını almak üzere saldırılara başladı.
Rusya'nın hava desteği ile Suriye ordusunun Palmira çevresinde kuşatma operasyonuna hazırlandığı belirtiliyor.
Lojistiğinin önemli bir kısmını Irak tarafından sağlayan IŞİD, Palmira'nın ardından bir süredir kuşatma altında tuttuğu Deir Ez Zor merkezine yönelik de saldırıya geçti.