Erişilebilirlik

Halep’te Bir Kamp: Cibrin


Halep kent merkezinin biraz dışındaki Cibrin kampı, Halepli sığınmacıların yerleştirildiği yerlerden biri. Kampın bulunduğu tesis, ayaklanma öncesinde küçük ve orta büyüklükte atölyeler olarak inşa edilmiş bir sanayi bölgesi. Bir dönem çatışma bölgesi içinde kalan tesis şimdi Halep içindeki ve çevresindeki çatışmalardan kaçan binlerce Suriyeliye barınak görevi yapıyor.

Kampta, Halep kırsalından ve banliyölerinden 4 yıl önce kaçanlar da var, geçtiğimiz ay sağlanan uzlaşma sonucu silahlı grupların bölgelerinden tahliye edilenler de…

Kampın nüfusunun sanayi bölgesi yakınlarındaki spor kompleksine yerleştirilen göçmenlerle birlikte zaman zaman 50 bine kadar çıktığı belirtiliyor. Sığınmacıların bir kısmının kent içindeki bazı kamplara nakledildiği, bir kısmının akrabalarının bulunduğu yerlere taşındığı, küçük bir bölümünün de ateşkes sağlanmasının ardından evlerine döndüğü belirtiliyor.

Cibrin'de 8-10 bin arasında göçmen bulunuyor

Kamp görevlileri, kampta sürekli nüfus hareketi olduğunu ve sığınmacı sayısının değiştiğini söylüyor. Doğu Halep’te silahlı grupların kontrolündeki bölgelerden tahliye edilen sivillerin eklenmese ile Cibrin Kamp’ında 8-10 bin arasında sığınmacı bulunduğu belirtiliyor.

Halep’in farklı mahallelerinden ve kırsalından kaçmış olan sığınmacılardan bazıları silahlı grupların bulundukları yerlerden çıkmalarına izin vermediklerini söylüyor. Konuştuğumuz sığınmacılar görüntülü röportaj yapılmasını ve isimlerinin yazılmasını istemedi. Bir sığınmacı, “aile üyelerinin bir kısmının hala silahlı grupların içinde olduğunu” söylerken bir diğeri “savaş hala bitmedi, o gruplar hala varlar” dedi.

Bir kadın ise “geçtiğimiz ay sağlanan uzlaşma sonrası bulundukları yerden tahliye edildiklerini, Suriye ordusunun kontrolündeki bölgeye kendisinin ve çocuklarının geçtiğini ancak kimlik kontrolü sırasında eşinin gözaltına alındığını ve eşinden haber alamadığını” anlattı.

Bir başka sığınmacı, Doğu Halep’teki mahallelerde El Kaide uzantılı Nusra Cephesi, Ahrar u Şam ve Nurettin Zengi gibi grupların etkili olduğunu, bu grupların gelen yardımları kendilerine ve işbirliği yapanlara dağıttıklarını, yardımın çok azının tarafsız kalmak isteyenlere verildiğini” söyledi.

Ebu Mahmud adlı bir sığınmacı, Halep’in doğu mahallelerinde çatışmaların başlamasının ardından kent kırsalındaki El Bab’a kaçtıklarını ancak burayı da IŞİD’in ele geçirmesinin ardından kasabadan çıkamadıklarını anlattı. IŞİD ve TSK arasındaki çatışmaların başlamasının ardından kasabadan kaçmak için fırsat yakaladığını söyleyen Ebu Mahmud, “Birkaç aydır da Cibrin’deyiz. Artık evimize dönmek istiyoruz” dedi.

Göçmenlerin ihtiyacını Suriye Kızılay'ı ve Rusya karşılıyor

Kamptaki sığınmacıların ihtiyaçlarının büyük kısmı Suriye Kızılay’ı ve Rusya tarafından karşılanıyor. Isınma için odun ve mazot sobasının kullanıldığı kampta bir ambulans ve küçük bir sağlık merkezi bulunuyor.

Bunun yanı sıra özel yardım kuruluşlarının da aktif olduğu kampta gönüllüler çocuklara yönelik programlar yapıyor.

Gönüllülerden biri mikrofonu uzattığımızda “Biz, Doğu Halep’ten çıkan göçmenlere yardım için geldik. Hepimiz gönüllü çalışıyoruz. Elbise, yemek gibi yardımlarda bulunuluyor. Bunun dışında çocuklar için aktiviteler yapıyoruz. Çocuklarla oyun oynuyoruz, resim yapıyoruz. Savaşın çocuklara olan etkisini azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Konuştuğumuz sığınmacıların bir kısmı evlerinin hasarlı olduğunu söylerken bazıları yıllardır evlerinden, işyerlerinden haber alamadıklarını anlatıyor. Ayaklanma öncesi çiftçilik yaptıklarını söyleyen sığınmacılar tarım arazilerinin ekilebileceği günleri beklediklerini söylüyor. İşsizlik Suriye’nin birçok yerinde olduğu gibi Cibrin Kampı’ndakilerin de en önemli sorunlarından biri. Ayaklanmadan önce demircilik yaptığını anlatan bir sığınmacı, kendi evinin de olduğu çatışma bölgelerinde yeniden inşa sürecinin başlamasını beklediklerini, kendileri için iş fırsatı doğacağını umduğunu söylüyor.

Halep'te Bir Kamp: Cibrin
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

XS
SM
MD
LG