Ordunun PKK üslerine gerçekleştirdiği operasyonlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın PKK’ya karşı olan tavrının sertleştiği tartışmalarına yol açıyor. Uzmanlar Erdoğan’ın siyasal bir taktik olarak mı daha milliyetçi bir tavır takındığının yoksa stratejik bir değişikliğe mi gittiğinin, ülkenin siyasal geleceğinde kilit rol oynayacağını düşünüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK üslerine üst üste gerçekleştirdiği operasyonlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK’ya karşı olan tavrının sertleştiği konuşmalarına neden oluyor. Ordunun PKK hedeflerine düzenlediği son saldırılarda çatışmalar yaşansa da ölen ya da yaralanan olmadı.
Hükümet PKK’yla arasındaki barış sürecini sürdürüyor. Süleyman Şah Üniversitesi öğretim üyesi Cengiz Aktar, operasyonların 7 Haziran seçimleri öncesinde yoğunlaştırılmasına dikkati çekiyor.
Aktar, hükümetin barış sürecini arka plana atarak milliyetçi ve Kürt karşıtı seçmene hoş göründüğünü belirtiyor. Uzman, hükümetin tek amacının partinin ve cumhurbaşkanının güvenliği olduğunu da ekliyor.
Bu ayki Nevruz kutlamalarına mesaj yollayan Abdullah Öcalan silahlı mücadele döneminin sona erdiğini belirtmiş ancak silah bırakma için tarih vermeyerek hükümeti hayal kırıklığına uğratmıştı.
O günden bu yana Kürt sorunu diye bir sorun olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtler arasında öfkeye yol açtı. Erdoğan, PKK silah bırakıncaya kadar yeni tavizler verilmeyeceğini söylemişti.
Uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, bir seçim stratejisi de olsa Erdoğan’ın sert tutumunun riskli olduğunu belirtiyor. Ülkenin tekrar silahlı çatışmalar dönemine girmesinin Erdoğan için iyi olup olmayacağının açık olmadığını söyleyen Özel, bunun Erdoğan’ın seçmen tabanı tarafından da çok olumlu görülmeyebileceğini belirtiyor.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan’ı Kürt hareketini silahlı eyleme dönmeye provoke etmekle suçladı ancak bunun gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Erdoğan’ın söyleminin seçim sonrası değişeceğini tahmin ediyor. Erdoğan’ın zeki bir politikacı olduğunu belirten Aydıntaşbaş, Cumhurbaşkanı’nın hem seçimden önce milliyetçi bir tavır takındığını ancak seçim sonrasında daha uzlaşmacı davrandığını söylüyor.
Bazı uzmanlar Erdoğan’ın artan milliyetçi tutumunun generallere yaklaşmasının bir sonucu olduğunu düşünüyor. Bir seneyi aşkın süredir Erdoğan, eski müttefiki olan Gülenciler’e karşı ordudan ve ulusalcı çevreden destek bulmaya çalışıyor.
Erdoğan geçenlerde yaptığı bir açıklamada, Balyoz davası nedeniyle hükümeti devirme suçuyla yüzlerce generalin yargılanması ve bazılarının mahkum olması nedeniyle ordunun üst düzey kadrolarından özür diledi. Dün yeniden açıklanan bir mahkeme kararı 200’den fazla sanık Balyoz davasından beraat etmişti.
Soli Özel, Erdoğan’ın orduya yaklaşmasının artan siyasi izolasyonunun bir göstergesi olabileceğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı’nın diğer tüm destek gruplarını kaybettiğini söyleyen uzman, ordunun Erdoğan’ın kendilerine yaklaşmasına nasıl baktığını bilemediğini ancak Erdoğan’ın diğer tüm gruplardan uzaklaştığını belirtti.
Uzmanlar Erdoğan’ın siyasal bir taktik olarak mı daha milliyetçi bir tavır takındığının yoksa stratejik bir değişikliğe mi gittiğinin, ülkenin siyasal geleceğinde kilit rol oynayacağını düşünüyor.