Erişilebilirlik

TUSAŞ’a düzenlenen saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı PKK'yı işaret etti


23 Ekim 2024 - Olay yerindeki kaynaklara göre, TUSAŞ'ta saat 15.30'daki vardiya değişimi sırasında personel çıkışı varken, personel servisleri alanında patlama oldu.
23 Ekim 2024 - Olay yerindeki kaynaklara göre, TUSAŞ'ta saat 15.30'daki vardiya değişimi sırasında personel çıkışı varken, personel servisleri alanında patlama oldu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara’nın Kahramankazan İlçesi'nde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerine yönelik terör saldırısında beş kişinin öldüğünü, 22 kişinin yaralandığını, yaralılardan yedisinin özel harekattan olduğunu söyledi.

Ayrıca saldırıyı düzenleyen biri kadın biri erkek iki teröristin kimlik tespitlerinin sürdüğünü belirten Yerlikaya, "Büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili, değerlendirmemiz bu. Kimlik tespitlerini, diğer delillerin netleşmesiyle bunları paylaşacağız" dedi.

Yerlikaya, "Daha önceki benzer saldırılarla kıyaslandığında PKK terör örgütü olduğu kuvvetle muhtemel" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, Makine Mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, Güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan saldırıda hayatını kaybetti.

Haberde, Zahide Güçlü'nün, eşinin gönderdiği evlilik yıl dönümü çiçeğini almak için nizamiyeye indiği sırada yaralandığı ve daha sonra hastanede yaşamını yitirdiği, taksi şöförü Murat Arslan'ın da olay yerinde taksinin bagajında ölü bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada “Türkiye'nin savunma sanayindeki basarılarının hedef alındığını” söylerken Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaralılardan birinin durumunun kritik olduğunu belirtti.

Erdoğan: "Savunma atılımlarımız hedef alındı"

İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın açıklaması öncesi BRICS Liderler Zirvesi için Tataristan’ın başkenti Kazan’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı hakkında, “dört şehidimiz, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” demişti.

Erdoğan, X paylaşımında, TUSAŞ'a yönelik saldırının Türkiye'nin savunma atılımlarını hedef aldığını vurguladı.

Erdoğan, “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır” dedi.

Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerinin süratli müdahalesiyle teröristlerin etkisiz hale getirildiğini belirten Erdoğan, “Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Güler de PKK'yı işaret etti

Bu arada Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler saldırının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin" dedi.

Biri kadın biri erkek iki teröristin etkisiz hale getirildiği aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da “Kimlik bilgileri belirlenince örgüt de ortaya çıkacak” dedi. Yerlikaya, yaralılardan üçünün durumunun ağır olduğunu aktardı.

Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden daha önce yaptığı açıklamada, saldırıda üç kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını bildirmişti.

“Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var” diyen İçişleri Bakanı Yerlikaya, resmi kaynaklardan yapılan açıklamaların dikkate alınması çağrısında da bulunmuştu.

Patlamanın ve ardından yapılan silahlı saldırının nedeni ve kim tarafından düzenlendiği belirli değil. Saldırının sorumluluğunuysa henüz üstlenen olmadı.

İçişleri Bakanlığı kaynakları, "Terör saldırısı olayında saldırgan sayısı kesinlikle iki kişi dolayısıyla TUSAŞ tesisinde başka bir saldırgan olmadığını vurgulamak isteriz. Bunun yanı sıra teröristlerin kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor. Ekranlarda öne sürüldüğü üzere herhangi bir belirlenen terörist yok. Kimlikleri belli olduğu zaman açıklama yapacağız" açıklamasını paylaştı.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, VOA Türkçe’nin saldırıyla ilgili sorusu üzerine, "Olayla ilgili tüm detayları bekleyelim, sonra konuşalım. Henüz arka planı aydınlığa kavuşmadı" dedi.

Giriş kapısında yaşanan patlamanın ardından tesis alanına girdiği belirtilen saldırganlarla personel arasında ve olay yerine sevk edilen güvenlik güçleri arasında çatışmanın devam ettiği aktarıldı.
Giriş kapısında yaşanan patlamanın ardından tesis alanına girdiği belirtilen saldırganlarla personel arasında ve olay yerine sevk edilen güvenlik güçleri arasında çatışmanın devam ettiği aktarıldı.

Olay yerindeki kaynaklara göre, TUSAŞ'ta saat 15.30'daki vardiya değişimi sırasında personel çıkışı varken, personel servisleri alanında patlama oldu.

Türk medyasında yer alan haberlere göre aralarında bir kadının da bulunduğu üç saldırgan, bir taksinin içinde TUSAŞ'ın girişine geldi. Taarruz silahları taşıyan saldırganlar daha sonra taksinin yanına yerleştirdikleri patlayıcıyı infilak ettirerek paniğe yol açtu ve tesisin içine girmeyi başardı.

Giriş kapısında yaşanan patlamanın ardından tesis alanına girdiği belirtilen saldırganlarla personel arasında ve olay yerine sevk edilen güvenlik güçleri arasında çatışma olduğu aktarıldı. Olayın ardından bölgeye çok sayıda güvenlik, itfaiye ve sağlık ekibi sevkedildi.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, TUSAŞ'taki saldırıya müdahale etmek üzere Kahramankazan'daki askeri personel Mürted Hava Meydanı'ndan helikopterle sevk edildi. Askeri harekat gücü ile saldırganlar arasında çatışma olduğu iletildi.

23 Ekim 2024 - Acil yardım ekipleri ve polis olay yerine sevkedildi.
23 Ekim 2024 - Acil yardım ekipleri ve polis olay yerine sevkedildi.

VOA Türkçe’nin ulaştığı TUSAŞ kaynakları, aralarında teknik personel de olmak üzere sığınak bölümüne indiklerini ve güvende olduklarını, ancak çatışma sesleri geldiğini ifade etti.

Reuters'a konuşan görgü tanıkları da bina içindeki çalışanların yetkililer tarafından sığınaklara götürüldüğünü ve birkaç saat boyunca kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmediğini söyledi.

Duydukları patlamaların, çalışanların vardiya sonu işten ayrıldığı sırada farklı çıkış kapılarında meydana gelmiş olabileceğini söyleyen görgü tanıkları, daha sonra TUSAŞ kampüsünden personel tahliyesinin başladığını ve operasyon sona erdiği için otobüslerin ayrılmasına izin verildiğini söyledi.

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) yerleşkesine yönelik saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri de belli oldu.

Türk medyasında yer alan haberlere göre, TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, Makina Mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, Güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan saldırıda hayatını kaybetti.

Yayın yasağı getirildi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, TUSAŞ'a yönelik saldırıyla ilgili olarak mahkeme tarafından yayın yasağı getirildiğini bildirdi.

Şahin, X üzerinden yaptığı açıklamada, “Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır” dedi. Medyada, resmi makamlar dışında kaynağı özellikle sosyal medya olan teyit edilmemiş bilgi ve görüntüler olduğunu söyleyen Şahin, “Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması şarttır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.

Bant daraltma nedeniyle Türkiye'de sosyal medya sayfalarına erişimde zorluk olduğu kaydediliyor.

23 Ekim 2024 - TUSAŞ'in girişi önünde bir kadın, saldırı haberine ağlayarak tepki veriyor.
23 Ekim 2024 - TUSAŞ'in girişi önünde bir kadın, saldırı haberine ağlayarak tepki veriyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) nedir?

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), resmi internet sitesindeki bilgilere göre 28 Haziran 1973’te kuruldu.

Kurulmasındaki amaç Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmaktı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16 uçaklarının kullanılması kararıyla birlikte, 1984’te TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu.

2005’te TAI’nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alındı. Şirket yeniden yapılandırıldı.

TAI ve TUSAŞ birleşerek TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş çatısı altında faaliyetlerini genişletti.

Şirketin paydaşları yüzde 45,45’le Savunma Sanayi Başkanlığı, yüzde 54,49’la Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve yüzde 0,06 ile Türk Hava Kurumu.

Ortaklıklar ve iştirakler arasında Airbus Military, Turkish Aerospace, TAAC Havacılık Teknolojileri de bulunuyor.

Resmi internet sitesine göre, Kahramankazan Merkez Yerleşkesi 4 milyon metrekarelik dev bir kampüs.

Şirketin helikopter, uçak, insansız hava araçları, uzay sistemleri ve hava aracı yapısalları üzerine çalıştığı belirtiliyor.

Taarruz helikopteri ATAK, Hürkuş ve Hürjet ve KAAN uçaklarının yanısıra, insansız hava aracı ANKA da TUSAŞ’ta geliştirildi.

Forum

XS
SM
MD
LG