Erişilebilirlik

İflas Eden Detroit'in Sanat Enstitüsü Yöneticileri Kaygılı


İflas Eden Detroit'in Sanat Enstitüsü Yöneticileri Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Detroit Sanat Enstitüsü Müzesi, ya da diğer adıyla DIA dünyanın birçok yerinden çok sayıda değerli resim ve heykele ev sahipliği yapıyor

Eserlerin tümü Detroit kentine ait. Kentin iflas ilanından sonra birçok kişi, bu koleksiyonların borç ödemeleri için satılmasından kaygı duyuyor.

Müzedeki 60 binden fazla eser, Amerika’nın en önemli sanat koleksiyonlarından birini oluşturuyor.

Müzenin ziyaretçileri Van Gogh’un “Otoportre”sini çok yakından görme imkanına sahip ya da Williams-Adolphe Bouguereau’nun ince detaylı, bir resimden çok fotoğrafa benzeyen “Fıstık Toplayıcıları” resmini.

Virginialı pilot Terrence O’Toole’u buraya getiren ise Diego Rivera’nın otomobil sektörü için yaptığı duvar resimleri olmuş: “Buraya gelip duvar resimlerine bakarak fabrikanın kültürel çeşitliliğini görmenin ilginç olacağını düşündüm.”


DIA’nın koridorlarına dikkatle bakarsanız her eser hakkında bilgi veren plakalar vardır ve bu plakaların birçoğunun altında “Detroit şehri tarafından satın alınmıştır” yazdığını görürsünüz.

DIA’yı birçok önemli müzeden ayıran da kentin binanın ve sanat koleksiyonlarının sahibi olması.

Detroit’in acil durum yöneticisi Kevyn Orr’un iflas başvurusunda bulunmadan önce enstitünün envanterini soruşturmuş olması sanat dünyasında ve Detroitliler arasında öfke yarattı: “Bu, kent halkına ve bölgede yaşayan herkese atılmış bir tokattır.”


John King kitap dükkanı sahibi ve Detroit nüfus kaybederken kentte kalmayı seçenlerden. Ona göre müzenin devamlılığı, kentin azalan moralini koruyabilmesi için önemli.

King, alacaklıların Detroit’i buradaki eserleri satmaya zorlamasından korkuyor: “Bundan bahsetmeleri bile üzücü. Satabilecekleri başka mal mülk var. Detroit Sanat Enstitüsü’ne dokunulmaması gerekir.”

Maliye profesörü Amiyatosh Purnanandan Michigan Üniversitesi Ross İşletme Okulu’ndan.

Profesör, DIA koleksiyonunun toplam değerinin Detroit’in borçlarının yanında küçük kaldığını söylüyor: “18 milyar dolarlık bir borçtan söz ediyoruz. Sanat müzesi bunun sadece 1-2 milyar dolarını karşılayabilir. Satış gerçekleşse bile geliri kentin sorunlarını çözmez.”

Pilot Terrence O’Toole ayrıca koleksiyonu satmanın Detroit’in en çok gereksinim duyduğu şey olan turizme zarar vereceğini düşünüyor: “Müze ziyaretçi çekiyor ve nakit akışı sağlıyor. Detroit’in de nakit akışına ihtiyacı var.”

Kar amacı gütmeyen ArtServe adlı grup kentin 2011 yılında turizmden 2 milyar dolar gelir elde ettiğini söylüyor. Bunun büyük bölümü de Detroit Sanat Enstitüsü gibi kurumlardan geliyor. DIA’nın koleksiyonunu satmak yalnızca turizm gelirlerini düşürmekle kalmaz. Uzmanlara göre böyle bir satış çok sayıda nadir ve önemli sanat eserinin piyasaya girmesi anlamına gelir. Bu da fiyatları düşüreceği için kentin iyi teklifler almasını zorlaştırabilir.
XS
SM
MD
LG