Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini sabit tutarak, büyüme beklentisini yüzde 3 olarak korudu; gelecek yıla dair tahminini ise yüzde 3'ten yüzde 2,9'a indirdi.
COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından küresel toparlanmanın yavaş ve düzensiz olmayı sürdürdüğüne işaret eden Uluslararası Para Fonu'na göre Almanya, bu yıl küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi olacak.
Raporda Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiye de yer verildi. Türkiye'nin büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edilirken, ekonominin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl ise yüzde 3,25 büyüyeceği öngörüldü.
Alman ekonomisinin ise 2023'de yüzde 0,5 oranında küçüleceğini duyuran IMF, böylece Almanya ile ilgili tahminini bir kez daha aşağı yönlü revize etmiş oldu. IMF, daha geçen Temmuz ayında Almanya'da ekonomik üretimin yüzde 0,3 oranında azalacağını öngörmüştü. 2022 yılında yüzde 1,8 oranında büyüyen Alman ekonomisi, bu yıl yüzde 0,7'lik bir büyüme kaydedeceğinden yola çıkılan Euro bölgesinden de daha kötü bir performans sergilemiş olacak.
Buna karşılık önümüzdeki yıl Alman ekonomisinin yeniden yüzde 0,9 oranında büyümesi bekleniyor. Ancak bu oran Temmuz ayında öngörülenden 0,4 puan daha düşük.
IMF, Almanya ile ilgili olumsuz tabloya gerekçe olarak faize duyarlı sektörlerin zayıflığını, ticari ortaklarından gelen düşük talebi ve buna bağlı olarak sanayi üretimindeki zayıflamayı gösteriyor. Alman hükümeti de enflasyon ve küresel ekonomideki sorunlar nedeniyle bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,4'lük bir düşüş bekleniyor.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ekonomiye yönelik Eylül ayı raporunda, son ekonomik verilerin kısa vadede Alman ekonomisi için pek umut vaat etmediği belirtilerek, ekonomik üretiminin 2023'ün üçüncü çeyreğinde ve yıl genelinde daralacağını duyurmuştu.
Almanya neden toparlanamıyor?
Yüksek enerji fiyatları ve artan borçlanma maliyetleri tüm Avrupa ülkelerini olumsuz etkilerken bölgenin lokomotifi konumundaki Alman ekonomisi büyüme hattına girmeyi başaramadı.
Ekonomistler bir miktar yavaşlayan fiyat artışına, güçlü ücret artışlarına ve iş gücü piyasasındaki olumlu duruma rağmen hanehalkı harcamalarının yükselmemesini bu gelişmenin ana nedenlerinden biri olarak tanımlıyor.
Alman ekonomisini olumsuz etkileyen bir diğer faktör, geçen kış aylarında yaşanan enerji krizinin metal, cam, otomotiv ve gübre gibi sektörlerin maliyetlerinde ciddi artışlar görülmesine yol açması şeklinde tanımlanıyor.
Uzmanlar, tedarik zincirindeki sıkıntıların sürdüğünü, bunun da ihracat ağırlıklı Alman ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ülkenin en büyük ticaret ortağı Çin'den beklenen talep artışının yaşanmaması da Almanya'yı olumsuz etkileyen bir gelişme olarak tanımlanıyor.
Almanya'nın dış ticaret fazlası 2019 yılında 290 milyar dolarla dünyada ilk sırayı almıştı, ancak ülke geçen sene 1991 yılından beri ilk kez dış ticaret açığı verdi ve dördüncü sıraya geriledi. Bu arada şirketlerin yüzde 53'ünün istihdam edecek eleman bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor.
Eleman eksikliği sebebiyle iki milyon istihdam açığı olduğu belirtilirken, bunun da yaklaşık 100 milyar Euro değer kaybına neden olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Demografik gelişmelere dayanan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor.
Türkiye’de büyüme yüzde 4 olacak
IMF’in raporunda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinde bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönlü revizyona gidildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 3,25 büyüyeceği tahmin edildi.
Fon, Temmuz ayındaki tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,8 büyüyeceğini öngörmüştü.
ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi 2023 yılı için yüzde 1,8'den yüzde 2,1'e ve 2024 yılı için yüzde 1'den yüzde 1,5'e yükseltildi.
Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 5,2'den yüzde 5'e düşürüldü. Çin ekonomisine yönelik 2024 yılı büyüme tahmini de yüzde 4,5'ten yüzde 4,2'ye çekildi. Rusya ekonomisine ilişkin büyüme tahmini de bu yıl için yüzde 1,5'ten yüzde 2,2'ye yükseltilirken, gelecek yıl için yüzde 1,3'ten yüzde 1,1'e düşürüldü.
Forum