Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Corona virüsüyle mücadelede kapsamında tespit ve müdahale sistemlerini güçlendirmek için 5 milyar dolarlık kaynak talebini reddetti.
Yapılan açıklamada IMF’nin bir ülkeye kredi vermesinin önkoşulunun resmi hükümetin uluslararası sahnede meşru kabul edilmesi olduğu ancak Venezuela’da bu konuda bir ‘’netlik’’ olmadığı için kredi talebinin ‘’maalesef’’ reddedildiği bildirildi.
Venezuela’da ‘’net olmayan’’ siyasi durum
Venezuela’da ana muhalefet 2018’in Mayıs ayındaki başkanlık seçimlerine meşru olmadığı gerekçesiyle katılmamış ve Nicolas Maduro yüzde 68 oy alarak başkan seçilmişti. Ancak seçimlere katılımın yüzde 50’den az olması, yüksek seçim kurulunun güvenilir olmaması, sonuçların manipüle edildiği gibi iddiaları seçimlerin meşruluğu tartışması yaratmıştı.
2019 ocak ayında muhaliflerin elindeki Ulusal Meclis’in başkanlığına seçilen Juan Guaido, ikinci kez devlet başkanlığı yemini etme hazırlığındaki Maduro’yu gaspçı olarak nitelemiş ve akabinde kendini geçici başkan ilan etmiş ve kısa sürede ciddi bir uluslararası destek almıştı.
Bugün başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 60 ülke devlet başkanı olarak Nicolas Maduro’yu değil, muhalefetin lideri Juan Guaido’yu tanıyor. Ancak iktidar fiili olarak Maduro'da.
Vaka sayısı beş günde 39’a yükseldi
Geçen Cuma günü hükümet yetkilileri iki Corona virüsü vakası görüldüğünü açıklamış ve hemen ardından okulları tatil etmek, toplu taşıma araçlarında maske kullanımını zorunlu tutmak, her türden toplu etkinlikleri ertelemek, ulusal acil durum ilan etmek gibi bir dizi önlem almıştı.
Ancak alınan önlemlere rağmen hasta sayısının hızla artması üzerine önce pazartesi yedi eyalette, dün de bütün ülkede karantina ilan eden hükümet, gıda ve sağlık sektörü dışındaki işyerlerini kapattı.Halktan da zaruri durumlar dışında sokağa çıkmaması isteniyor.
Sokakta karantina koşullarını uygulayan güvenlik güçleri, sağlık çalışanları, gıda ve tıbbi malzeme üreten işyerlerinde çalışanlar, toplu taşımacılar ve bazı hizmet sektörü çalışanları da yasağın dışında tutuluyor.
Ekonomik krizde salgınla mücadele
Venezuela yakın tarihin en ağır ekonomik ve siyasi krizlerinden birini yaşıyor. 30 milyonluk Latin Amerika ülkesinde ekonomik krizden dolayı son beş yılda, dört milyondan fazla Venezuelalı göç etti. Venezuela’da en riskli grup, ayda 10 doların altında maaş alan yaklaşık yedi milyon ücretli ile sokakta kayıt dışı ekonomiden hayatını kazanan kesim olarak görülüyor. Nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan bu kesim salgınla mücadele için bir tasarrufa sahip değil ve olası sağlık sorunlarında devlet hastanelerinden faydalanıyorlar. Ancak krizden dolayı bütçeleri düşürülen bu hastanelerin sıradan hastalıklara bile yanıt verme kapasitesi oldukça sınırlı.
Ayrıca salgınla birlikte petrolün (varil) fiyatının son bir ayda 56 dolardan 28 dolara kadar düşmesi, ekonomisinin en az yüzde 90’ı petrol ihracatına dayanan Venezuela’da sağlığa kaynak aktarımını imkânsız hale getiriyor. Keza Maduro’ya göre petrolün üretim maliyeti satış fiyatı olan 28 doların üzerinde.
2001’den bu yana IMF’den kaynak talebinde bulunmayan ve IMF karşıtı duruşuyla bilinen Venezuela hükümetinin, olası eleştirilere rağmen kredi talebinde bulunması, ülkenin Corona virüsle mücadelede uluslararası ekonomik desteğin gerekli olduğunu gösteriyor. Tespit edilen vakalar ve hastaların tedavisi ise Çin’in tıbbi malzeme ve sağlık ekipmanları bağışlaması sayesinde yapılabiliyor.