İngiltere Başbakanı David Cameron, parlamentodan, Suriye’de hava saldırılarına destek olmasını isterken, bunun ülkesini daha güvenli kılacağını söyledi. Cameron, Paris saldırılarının herkes için eyleme çağrı niteliğinde olması gerektiğini belirtse de pek çok uzman hava saldırılarının militan örgütü yenmeye ya da Avrupa’da IŞİD adına düzenlenen saldırıları engellemeye yetmeyeceğini söylüyor.
İngiliz uçakları Irak’ta IŞİD hedeflerine saldırıyor. Ancak Başbakan David Cameron, operasyonların, örgütün Suriye’deki merkezlerine de yayılması gerektiğini düşünüyor.
Uzmanlar ise IŞİD’in Suriye’de vurulmasının tehditleri azaltabileceğini, ancak Batı’yı Paris tarzı saldırılara karşı koruyamayacağını söylüyor.
Avrupa’da yapılan saldırıların aslında IŞİD kontrolunda olmadığını savunan Birleşik Kraliyet Enstitüsü’nden Michael Stephens, bu saldırıların en azından kısmen bağımsız bir şekilde düzenlendiğine yönelik kanıtların mevcut olduğunu söyledi. Stephens’e göre, Bu ülkelerin kendi iç güvenlik meseleleri.
Uzmanlar’a göre, IŞİD’in bu bölgeden tamamen silinmesi için, hava saldırılarından daha fazlasının yapılması gerek.
Başbakan Cameron, IŞİD’e karşı geniş bir koalisyon arayışında olsa da, İngiliz askerlerinin Suriye’ye gönderilmesine karşı.
Uzman Stephens, IŞİD’le başa çıkabilecek ve kazandığı bölgeleri elinde tutabilecek bir kara gücünün bulunmaması ana sorun.
Suriye’de halen Şam rejimine bağlı uçaklar, Rus hava kuvvetleri ve Amerika öncülüğündeki uluslararası koalisyonun uçakları IŞİD’e karşı operasyon düzenliyor. Bu denkleme İngiltere’nin eklenmesi durumu daha karmaşık hale getirebilir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu saldırıların eşgüdüm içinde yürütülmesine destek veriyor.
Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi Batı ile Rusya ittifakını karşı karşıya getirdi. İki taraf Esad’ın geleceğiyle ilgili de farklı fikirlere sahip. Moskova ve İran, Esad yönetiminin sürmesini istiyor.
Rusya, İran ve Batı’nın Suriye üzerine farklı planlarının olduğunu söyleyen Stephens ayrıca, bu farklılıklara saygı duyulması ve bunların müzakere yoluyla aşılması gerektiğini söylüyor.
Cameron’un Suriye’ye İngiliz savaş uçaklarını gönderme teklifi parlamentonun onayını bekliyor. Ancak hükümet önce teklifin parlamentodan geçeceğinden emin olmak istiyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi henüz ne yönde oy vereceği konusunda açıklama yapmadı.