Erişilebilirlik

İngiltere'deki Kadın Seçmen 14 Mayıs'tan Ne Bekliyor?


Üç buçuk milyona yakın yurtdışı seçmen içinde İngiltere’nin payı 127 bin 281. Seçmenlerin yarısının kadın olduğu tahmin ediliyor.

Bu çerçevede seçmenin tercihleri de büyük oranda kendileri ve çocuklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenecek gibi görünüyor.

Londra’nın kuzeyindeki Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin lokalinde VOA Türkçe’ye konuşan kadınlar, seçimde kimi destekleyeceklerinden çok “anne gözüyle kadın ve çocuklar için Türkiye nasıl daha yaşanılır olabilir” düşüncesiyle oy kullanacaklarının mesajını verdi.

Göç ettiği tarihi mevcut iktidarın işbaşına geldiği günler olarak hatırlayan Güngör Kuş, iki çocuğunu İngiltere’nin ücretsiz okullarında okutuyor.

14 Mayıs seçimini Türkiye için bir yol ayrımı olarak gören Kuş, bu kez seçimlerin çocukları için iyi olacağı konusunda daha umutlu olduğunu belirtiyor.

15 yıldır İngiltere’de dönem dönem çocuk kütüphanelerinde çalışarak hayatını kazandığını söyleyen Dilek Koca için de en önemli faktör 6 yaşındaki otizmli oğlu.

Koca, aslında çocuğunu doğduktan sonra Türkiye’de büyütmeye niyet etmiş ve Türkiye’ye dönmüş. Ancak 2,5 yaşında konulan otizm teşhisi onu yeni bir tercih yapmaya zorlamış.

Göç nedeni kadına şiddet

Türk vatandaşları için 2022’ye kadar çok popüler bir göç vizesi olan Ankara Anlaşması'yla 3 yıl önce İngiltere’ye geldiğini söyleyen Güllü Çinpolat’ın Türkiye’den ayrılma nedeni ise üst üste işlenen kadın cinayetleri.

Çinpolat, “İzmir, Karşıyaka gibi medeni bir yerde yaşadığım halde iki kızımı orada büyütmeyi göze alamadım” diyor.

“İki Kızımı Kadına Şiddet Olan Yerde Büyütemem”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

İngiltere’de tanık oldukları iyi uygulamaları örnek verdiler

İngiltere’deki hayatından memnun olup olmadığı sorusuna “Almanya’daki bazı göçmenler gibi ben de acaba İngiltere bitmiş mi desem” sözleriyle gülerek yanıt veren Güngör Kuş, sözlerinin devamında “Hayır, İngiltere sosyal bir devlet” nitelemesinde bulundu.

“Otizmli oğluma birebir öğretmen verdiler”

Otizmli çocuğuna Türkiye’de eğitim imkanlarını araştırırken karşılaştığı engeller ve gördüğü olumsuzlukları anlatan Dilek Koca çocuğu için İngiltere’ye dönmek zorunda kaldığını belirtiyor.

“Burada çocuğum herkes gibi normal bir okula gidiyor” diyen Koca, İngiltere’de otizmli çocuklara yönelik yaklaşıma dikkat çekti ve, “Onunla birebir ilgilenen bir öğretmeni var” dedi.

“Türkiye’de böyle bir uygulama yok muydu?” sorusuna Koca “gölge öğretmen” modelini örnek verdi ama o hizmete ulaşmanın imkansızlığından da yakındı.

“İki kızımı kadına şiddet olan yerde büyütemem”

İki kızını Türkiye’de kadına yönelik artan şiddet yüzünden İngiltere’ye getirdiğini söyleyen Güllü Çinpolat’ın seçim sonrası beklentisi, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi.

Güngör Kuş “Sözleşmenin yeniden yürürlüğe girmesi için İngiltere’de imza kampanyası başlatıp konuyu İngiliz parlamentosunun gündemine getirmeyi bile denedik” dedi.

“Okullar ve Sağlık Hizmetleri Bedava Olmalı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Annelerin akılları, hala ara sıra tatillerde gidip geldikleri ülkeleri Türkiye’de ama çocukları için İngiltere’de kalmak zorunda olduklarını söylüyorlar.

“Türkiye’de otizmli diye oğlumdan kaçtılar”

Dilek Koca geleceğe tamamen otizmli çocuğu çerçevesinden bakıyor. İngiltere’deki imkanların seçim sonrası Türkiye’de de olması gerektiğine inanan Koca, Türkiye’deyken çocuğunu parka bile götürememekten yakındı. Bir keresinde çıkardığı sesler nedeniyle başka ailelerin rahatsız olup çocuklarını parktan götürmelerine çok üzüldüğünü anlattı.

İngiltere’de gördüğü muameleyi “tam tersi” olarak niteleyen Koca, örnek olarak çocuğunu tiyatroya götürdüğünde en ön sıraya oturttuklarını belirtti. Koca, tiyatroda çocuğunun durumunun başkalarını rahatsız edip etmeyeceğini düşünmüş ve yetkililere sormuş ve aldığı yanıt, “rahatsız olan çıkar” olmuş.

“Bedava okul, sağlık ve sosyal konutlar olmalı”

Güngör Kuş, kendi ailesini ve başkalarını İngiltere’de tutan nedenleri anlatırken “özellikle kadın ve çocuklar için çok önemli” olarak nitelediği sosyal devlet olma özelliğiyle ilgili örnekler verdi. Bu örneklerden en öne çıkanlar olarak, “belediye evleri” yani uygun kirayla oturulabilen sosyal konutlar, tamamen ücretsiz sağlık hizmeti ve çocuklara 16 yaşına kadar ücretsiz okulların buradaki göçmen anneler için çok önemli olduğunu kaydediyor.

“İki Kızımı Kadına Şiddet Olan Yerde Büyütemem”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

“Okullarda kalem parası dahi vermedik”

Güllü Çinpolat “Çocuklarımı doktora götürdüğümde yanıma bir de tercüman veriyorlar” dedi ve “İzmir Karşıyaka’da çok iyi okullarda başlattım” dediği iki kızının şimdi İngiltere’de bedava okuduklarını, üç yıldır bir kalem parası dahi ödemediklerini anlattı. Çinpolat “Türkiye’deyken TEOG’u kazansın diye dersaneye para verdiğimiz yetmiyormuş gibi okuldaki tuvalet hijyen malzemesini bile biz velilere aldırıyorlardı” dedi. Kitap, kırtasiye bir kenara, sınıflara taktırılan klimaların parası da onlardan istenmiş.

Kadınların 14 Mayıs’daki tercihlere ilişkin ortak dileği Türkiye’de kendi ve çocukları için daha yaşanılabilir bir gelecek olması.

“Düzelirse dönerim”

“Düzelirse geri döner misiniz?” sorusuna Güllü Çinpolat’ın yanıtı “İnsan hakları evrensel ölçüde gelir ve ötekileştirme sona ererse dönerim tabii ki, evim hala orada öylece duruyor” oldu.

Türkiye’nin kayıtlı tüm seçmenlerinin yüzde 5,6’sı yurtdışında yaşıyor. Başa baş devam eden anket sonuçları göz önünde tutulduğunda bu oran belirleyici bir nitelik taşıyor. Yurtdışı ve sınır kapılarında sandık başına gidecek 3,5 milyon seçmenin oylarının yönünü ise “Türkiye beklentileri” belirleyecek.

XS
SM
MD
LG