Erişilebilirlik

İngiltere Sağlık Turizmi İnceleme Heyeti Türkiye’ye resmi ziyaret planlıyor


İngiltere sağlık bakanlığından bir heyet Türkiye’de yetkililerle görüşecek.
İngiltere sağlık bakanlığından bir heyet Türkiye’de yetkililerle görüşecek.

İstanbul’daki Medicana Haznedar Hastanesi’nde 2019 yılında kalça kaldırma ameliyatı olurken ölen İngiliz hastanın soruşturması, İngiltere Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Soruşturmayı yürüten Adli Tıp Uzmanı Başhekim Jacqueline Lake’in bakanlık yetkilileriyle paylaştığı endişeler İngiltere basınına yansıdı. Lake, Melissa Kerr’in ve onun gibi diğer hastaların, ameliyat risklerine dair yeterince bilgilendirilmediği kanaatine vardı.

Ülkenin akıl sağlığı ve kadın hastalıklarından sorumlu Sağlık Bakanı Yardımcısı Maria Caulfield, Adli Tıp uzmanlarının endişelerini dikkate alarak, bakanlıktan bir heyetin konuyu Türkiye’deki yetkililerle görüşmesi kararının alındığını açıkladı.

Bakan Yardımcı Caulfield’ın “Sağlık turizmi yapılan ülkelerle İngiltere’nin standartları eşleşmeyebilir ama şeffaflık ve standardizasyon, potansiyel risklerin önüne geçer” açıklaması haberlere yansıdı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt bekleniyor

İngiliz basınında bu konuyla ilgili Türkiye Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek yanıtın beklendiği not düşüldü.

İngiliz sağlık yetkilileri Türkiye’ye gidip Melissa Kerr’in ölümünün ardında bir ihmal olup olmadığını araştıracak. Yanıt aradıkları soru, hastalar riskler hakkında yeterince bilgilendiriliyor mu?

Her iki ülkede deneyimi olan Londralı Türk doktorlar ne düşünüyor?

İngiltere’de yıllardır görev yapan Türk doktorlardan bazıları, İngiltere ile Türkiye arasında giderek büyüyen sağlık turizmi ve sorunları konusunda VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulundu.

“Basına yansıyan ölüm haberlerinin farklı bir amacı var”

Londra’da özel bir sağlık kliniği işleten ve aynı zamanda İngiltere Sağlık Hizmetleri (NHS) çalışanı olan Psikiyatri Uzmanı Dr. İbrahim Yahli, milyonlarca tedavi ve operasyon arasında görülebilecek olumsuz vakaları ön plana çıkarmanın aslında dikkat dağıtma amaçlı olduğunu öne sürdü.

Dr. Yahli, NHS’in içinde bulunduğu krizden dolayı halkın tepkisini aldığını; yetkililerin de başkalarını “öcü gibi” göstererek dikkat dağıtmaya çalıştığını söyledi.

“Yüzbinlerce hastadan üçü öldü diye doğru bir sonuca varılamaz”

İki yıla yakın bir süredir İngiltere’de yaşayan ve mesleğini burada da yapabilmek için gerekli işlemleri sürdüren Plastik Cerrah Dr. Hakan Tekin ise ön plana çıkarılan ölüm vakalarıyla “bir dataya ulaşmış” gibi davranılamayacağını öne sürdü.

Tekin, örnek vererek “100 bin hasta ameliyata gitti, üçü hayatını kaybetti; bu bize ‘orada kötü sağlık hizmeti veriliyor’ datasını veremez. Eğer oran buraya kıyasla gerçekten yüksekse, o zaman oturup düşünmeliyiz” dedi.

“Birkaç hayati vakaya kendi çabamla müdahale ettim”

Türkiye’de 25 yıl kadın doğum uzmanlığı yaparak edindiği deneyimle İngiltere’ye taşınan ve 4 yıldır NHS’te hizmet veren Dr. Meltem Özkan Girgin, Melissa Kerr’in soruşturmasını yürüten adlı tıp uzmanının vardığı sonuca benzer deneyimler paylaştı.

Dr. Girgin Londra’da göreve başladığı zamandan bu yana, Türkiye’ye giderek ameliyat olmuş ve hayati komplikasyonlarla karşı karşıya kalan birkaç İngiliz hastaya denk geldiğini ve kendi çabasıyla Türkiye’deki doktorlarla Londra’daki doktorlar arasında irtibat sağlayarak çözüm aradığını söyledi.

“Hastalar bilgilendirilmemiş”

Dr. Girgin, “Hasta, kendisine yapılan ameliyatın ayrıntılarını bilmiyor” dedi. Mutlaka yazılı bir rapor, bir epikriz düzenlenmiş olması gerektiğini söyleyen Girgin, düzenlenen formların yetersiz ya da eksik olduğundan yakındı.

Uzun yıllar İngiltere’deki hastanelerde hizmet veren Dr. İbrahim Yavli ise aslında Türk cerrahların İngiliz meslektaşlarına göre daha deneyimli olmasıyla övündü. Bunu da daha çok vaka görmelerine bağladı.

Dr. Hakan Tekin’e göre, komplikasyon haberlerinin ön plana çıkarılmasının asıl nedeni İngiltere’de gelişmekte olan özel sektör. Tekin, ortaya çıkan yeni kliniklerin, iç pazarı bu şekilde ülke içinde tutmaya çalıştığını ileri sürdü.

Forum

XS
SM
MD
LG