İngiliz milletvekilleri Başbakan Rishi Sunak’ın 15 yaş ve altındakilerin sigara satın almasını yasaklayan kanun önerisini oyluyor.
Tasarının onaylanması beklense de Sunak'ın dünyanın en katı sigara karşıtı kurallarından bazılarını uygulama planı, aralarında eski başbakanlardan Liz Truss ve Boris Johnson'ın da bulunduğu, “devletin, insanların yaşam tarzına karışmaması gerektiğini” söyleyen iktidardaki Muhafazakar Parti'nin bazı üyelerini kızdırdı.
Milletvekillerine tasarı üzerinde serbest oy hakkı tanınacak, yani parti çizgisinde oy kullanmaları gerekmeyecek. Yeni Zelanda'da benzer bir yasa bu yıl yürürlüğe girmeden önce yeni koalisyon hükümeti tarafından iptal edilmişti.
Muhafazakâr Parti içindeki isyanın büyümesi, iklim değişikliğinden savunma politikasına kadar çeşitli konularda partisi içinde zaten eleştirilere maruz kalan Sunak için yeni bir darbe olabilir.
Bu yılın sonunda yapılacak seçimler öncesinde kamuoyu yoklamaları, muhalefetteki İşçi Partisi'ni önde gösteriyor.
"Yasa ters etki yaratabilir"
Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı, alışkanlığı suç haline getirmek yerine 2009'dan bu yana doğan çocukların yasal olarak tütün satın alabilmelerini engellemeyi amaçlıyor.
Sunak bunun “hastalık, sakatlık ve ölümün tamamen önlenebilir en büyük nedeni” ile mücadele edeceğini söyledi.
Sigaranın her yıl 80 bin kişinin ölümüne ve çok daha fazla sayıda sigaraya bağlı hastalığa yol açtığını söyleyen tıp ve sağlık uzmanları ile hayır kurumlarından bu adıma güçlü bir destek var.
Ancak Muhafazakâr milletvekili Simon Clarke, BBC radyosuna yaptığı açıklamada yasağın ters etki yaratabileceğini söyledi.
Clarke, “Bence bu, sigarayı daha havalı hale getirme riski taşıyor. Kesinlikle bir karaborsa yaratma riski var ve ayrıca yetkililer için başa çıkılamaz bir zorluk yaratma riski de var” dedi.
Bu eleştirilere rağmen, İşçi Partisi'nin de destekleyeceğini belirttiği yasanın geçmesi bekleniyor. Salı günü onaylanması halinde tasarı parlamentoda bir sonraki aşamaya geçecek.
Forum