Erişilebilirlik

İran, Avrupa’dan gelen ‘itidal’ çağrılarını reddetti


12 Ağustos 2024 - Tahran'daki Filistin Meydanı
12 Ağustos 2024 - Tahran'daki Filistin Meydanı

İran Dışişleri Bakanlığı, Hamas liderlerinden İsmail Haniye’nin Tahran'da öldürülmesinin ardından gelen itidal çağrılarını reddetti. Bakanlık, açıklamada Fransa, Almanya ve İngiltere'den gelen taleplerin "siyasi mantıktan yoksun olduğunu ve uluslararası hukuk ilkeleriyle çeliştiğini" söyledi.

İran, Avrupa’dan gelen ‘itidal’ çağrılarını reddetti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00


İran’ın mesajı, Pazartesi günü üç Avrupa ülkesinin bir ortak açıklama yayınlayarak İran ve müttefiklerine İsrail'e yönelik saldırılardan kaçınmaları çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Ortak çağrıya atıfta bulunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Siyonist rejimin [İsrail] suçlarına herhangi bir itirazda bulunmayan E3 açıklaması, küstahça İran'dan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlaline karşılık vermemesini talep ediyor" dedi.

Kenani, Paris, Berlin ve Londra'yı "Gazze'deki savaşa ve İsrail'in savaş çığırtkanlığına bir an evvel karşı çıkmaya" çağırdı.


İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Keir Starmer’a, Haniye'nin öldürülmesi nedeniyle Tahran'ın İsrail'e misilleme yapma hakkı olduğunu ve misillemenin gelecekteki saldırganlığı caydıracağını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de Pazartesi günü, İsrail ve müttefiklerinin "bu hafta" içinde İran'dan gelebilecek "önemli bir dizi saldırıya" karşı hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısında bulunmuştu.


Artan gerilim karşısında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da Pazar günü güdümlü füze denizaltısı USS Georgia'yı Ortadoğu'ya gönderdi ve USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubuna da bölgeye intikalini hızlandırmasını söyledi.

Denizaltı duyurusunun İran'a bir mesaj olup olmadığı sorusuna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder "Kesinlikle" yanıtını verdi.

Ryder Pazartesi günü Pentagon'da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "Durumu yatıştırmak istediğimiz, bölgede kuvvetlerimizi koruyacak ve aynı zamanda İsrail'in savunmasını destekleyecek kabiliyetlere sahip olmak istediğimiz mesajını vermeye çalışıyoruz" dedi.

Avrupalı liderler, itidal çağrısının yanısıra Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varılması ve insani yardımların sınırsız bir şekilde ulaştırılması çabalarına "tam destek" verdiklerini belirtiyor. Ortak açıklamda ayrıca ABD, Katar ve Mısır'ın İsrail-Hamas savaşını sona erdirecek bir anlaşmaya aracılık etmek üzere yaptıkları son girişimleri de desteklediklerini ifade ediyorlar.

Amerika Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü'nde dış politika başkan yardımcısı olan Ari Circurel, bir noktada ateşkes sağlanabilecek olsa da "rehinelerin Hamas'ın elindeki son koz olduğunu" söyledi.

Circurel, "Hamas, İsrail'in ateşkes ve rehine anlaşmasına varma çabalarını defalarca reddetti ve ne yazık ki şu anda bu yaklaşımı neyin değiştireceği gerçekten belirsiz" dedi.


Pazartesi günü Hamas, askerlerinin bir İsrailli rehineyi öldürdüğünü ve ikisini de yaraladığını açıklamıştı.

Hamas militanlarının sözcüsü Ebu Ubeyde, rehinenin koruması tarafından öldürülmesinden İsrail'in Filistinliler’e yönelik "katliamını" sorumlu tutmuştu. Ebu Ubeyde ayrı bir olayda da iki İsrailli kadın rehinenin yaralandığını söylemişti.

İsrail 1200 kişinin ölümüne ve 250 rehinenin yakalanmasına yol açan 7 Ekim saldırısına misilleme olarak Hamas'ı yok etme sözü verdi.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in karşı saldırısı Gazze'de çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne neden oldu. İsrail ölü sayısına binlerce Hamas savaşçısının da dahil olduğunu söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG