Erişilebilirlik

İran'a Yeni Yaptırımlar TÜSİAD'ın da Gündeminde


İran'a Yeni Yaptırımlar TÜSİAD'ın da Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:26 0:00
Amerikalı yetkililerle temaslar yapmak amacıyla Washington’da bulunan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, İran’a getirilen yeni yaptırımlar nedeniyle, görüşmelerinde Türkiye’nin politikasını savunacaklarını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Boyner, “Burada gerçekten Türkiye aleyhine işleyen bir durum sözkonusu, bizim İran’la aramızda enerji alışverişi olmamasına imkan yok, Türkiye enerjiye bağımlı bir ülke, bunu İran’la yapmazsak, Rusya’ya ciddi anlamda bağımlı hale geliriz. Bunlar stratejik olarak Türkiye’nin çözmesi gereken konular. Biz de Türkiye’nin pozisyonunu savunmak durumundayız. Bu konudaki itirazlarımızı dile getireceğiz,” dedi.

TÜSİAD heyeti Washington temasları sırasında Amerika Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ile yarın görüşecek, ayrıca Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu üyeleri ve Türk Amerikan Dostluk Grubu eş başkanlarıyla da biraraya gelecek.

“İlişkiler doğru yolda ilerliyor”

Türk-Amerikan ilişkilerini ekonomi ve ticaret açısından değerlendiren Boyner, “Bugün iki ülkenin siyasi ittifakın ötesinde, ekonomi ve ticarette birbirlerini ortak olarak görmesi önemli bir yolu açtı, bu yoldan ilerlemeyi sürdürmemiz gerekiyor,” dedi. Boyner, her iki tarafta yetkililerin, ilişkileri geliştirmek için yoğun çaba harcadığını belirterek, ancak yine de pazarların farklılığından, Amerika’nın çevre ülkelerle ticarete özel önem vermesinden ve küresel ekonomik sıkıntılardan dolayı hızlı sonuç alınamadığının altını çizdi. Bu yüzden de ikili ticaret artsa da Türkiye aleyhine işleyen dengenin değiştirilmesinin zaman alacağını söyleyen Boyner, bu sıkıntıyı aşma açısından Amerika ile Türkiye arasında bir serbest ticaret bölgesi anlaşması imzalanması konusunu bundan sonra sık sık gündeme taşıyacaklarını vurguladı.

Obama’nın ikinci dönemine ilişkin beklentileri de değerlendiren Ümit Boyner, başkanın görevdeki bu son dört yılında daha çok iç ekonomik sorunlara ağırlık verme, ekonomik açıdan da Uzakdoğu ve Asya’yı öncelikli bölge olarak tercih etme ihtimalinden biraz kaygılı. Bu yüzden de Beyaz Saray’ın dikkatini Türkiye üzerinde tutmanın gerekli olduğu görüşünde.

“İyi bir yol haritası devrediyorum”

Kısa bir süre sonra başkanlık görevini devredecek olan Ümit Boyner, bugüne kadar yaptığı çalışmaların, TÜSİAD’ın kurumsallaşması açısından önem taşıdığına inanıyor. Boyner bu konuda, “Her TÜSİAD başkanının hedefinde kurumsallaşma boyutu vardır. TÜSİAD 41 yıldır evriliyor, daha fazla kurumsallaşıyor. Tüm yaptığı çalışmalarda bir fark, bir ses yaratmaya çalışıyor. Ben de o iddiayla, o amaçla başladım. Benden sonra göreve gelecek arkadaşıma iyi bir yol haritası, iyi planlanmış hedefler devredebildiğime inanıyorum,” dedi.

Boyner’e göre “bağımsız, sivil bir örgütün günden güne her gün fark yaratma çabası başlı başına bir görev ve sorumluluk, bu da TÜSİAD’a başkan olmanın zorlayıcı” yanlarından biri. Boyner, başkanlık dönemini değerlendirdiği sözlerini şu şekilde noktalıyor: “TÜSİAD çok önemli bir okul, bu yüzden kendimi çok farklı tecrübeler kazanmış buluyorum, o açıdan da şanslı olduğumu hissediyorum.”
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG