Avrupa Birliği'nin (AB) 13 üye ülkede gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, siyahlar en çok Almanya’da ayrımcılığa maruz kalıyor.
Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın (FRA) araştırmasında, Almanya'da siyahlara yönelik ırkçılık sorununun son 5 yılda önemli ölçüde arttığı belirlendi.
Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç gibi 13 AB üyesi ülkede, birinci ve ikinci nesil siyah göçmenler arasında yapılan "Being Black in the EU (AB’de Siyah Olmak)" anketine katılan Afrika kökenli katılımcıların yüzde 76'sı, son 5 yıl içinde Almanya'da kökenleri ve ten renkleri nedeniyle ırkçılık mağduru olduklarını söyledi.
Her üç kişiden yaklaşık ikisi ise (yüzde 65) son 12 ayda ırkçılığa maruz kaldığını ifade etti. FRA'nın raporunda, Avusturya'da yüzde 72 ile Almanya'ya benzer yüksek bir oranda ırkçılık saptanırken, Finlandiya yüzde 63'le üçüncü sırada yer aldı. Çalışma, son beş yıllık dönem için en düşük anket değerlerini Polonya (yüzde 20) ve İsveç (yüzde 25) için listeledi.
Ankete katılan 13 AB ülkesinde ortalama olarak katılımcıların yüzde 45'i, son beş yıl içinde kökenleri, ten renkleri veya dini inançları nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını açıkladı. 2018’de yapılan bir önceki çalışmada bu oran yüzde 39'du.
Irkçılığa en çok maruz kalan kitlenin genç kadınlar, eğitimli insanlar ve dini kıyafet giyen kişiler olduğu belirtilirken, günlük yaşamın hangi alanlarında ayrımcılığa uğradıklarını hissettikleri sorulduğunda, katılımcıların çoğu (yüzde 34) iş ararken dezavantajlı hissettiklerini açıkladı. Yüzde 31'i ise iş yerinde ayrımcılığın hedefi olduklarını ifade etti.
Almanya'da son beş yıl içinde iş ararken ayrımcılığa uğradığını söyleyen siyahların oranı yüzde 56 olarak saptandı. Sadece Avusturya'da bu oran yüzde 59 ile daha yüksek olarak belirlendi. Konut arayışıyla ilgili olarak, Almanya'daki tüm katılımcıların yüzde 74'ü ayrımcı deneyimlerden bahsetti.
Raporun ortaya koyduğu verilerin "şok edici ve utanç verici" olduğunu vurgulayan FRA örgütünden yapılan açıklamada, AB'nin üye devletlerini "Afrika kökenli insanların da ırkçılık ve ayrımcılık olmaksızın haklarını kullanabilmelerini sağlamak" için tedbirler almaya çağırdı ve ayrımcılık ve ırkçılığa karşı caydırıcı cezalar konulmasını, kurum ya da makamlardaki ayrımcı uygulamaların engellenmesini talep etti.
2022’de 23 bin ırkçı suç saptandı
Alman hükümetinin ülkedeki ırkçılık vakalarıyla ilgili son verilerine göre 2022'de aşırı sağcı, ırkçı, Yahudi düşmanı ve İslamofobik en az 23 bin 83 saldırı ve suç kayıtlara geçti.
2020'de 23 bin 604'e yükselerek rekora ulaşan aşırı sağcıların işlediği suç sayısı, 2021'de 21 bin 964 olarak belirlenmişti. Hükümetin raporunda, aşırı sağcıların 2022’de 1138 şiddet eylemi gerçekleştirdiği belirlenerek, camilere ve Müslümanlar'a karşı işlenen İslamofobik suç sayısının ise en az 569 olduğu duyuruldu.
Müslümanlar'a karşı hakaret ve taciz gibi suçlar işlenirken, camilere de "mala zarar verilmesi" ve "duvarlara yazı yazılması" şeklinde saldırılar yaşanırken, olaylarda yaralanan kişilerin sayısı 25 olarak belirlendi.
Alman hükümetinin güncel verilerine göre, 2022’de Yahudi düşmanı toplam 2 bin 639 suç işlendi. Bunların 88'i antisemitik şiddet eylemi olarak kayıtlara geçerken, olaylarda toplam 31 kişi yaralandı.
Hükümetin verilerine göre 2022'de mülteci yurtlarına yönelik 121, doğrudan sığınmacılara ya da mültecilere yönelik 1248 saldırı gerçekleşti. Uzmanlar ırkçı ve İslamofobik saldırılar konusunda da çoğu kişinin şikayette bulunmaması nedeniyle birçok suçun kayda geçmediğini ve gerçek sayıların daha yüksek olabileceğini belirtiyor.
Forum