Uluslararası medya, IŞİD militanlarının ailelerinin barındığı kampları, örgütün yeniden yapılanmasını sağlayacak ”kuluçka makinaları”na benzetiyor. Ancak yardım örgütleri, şiddet ve köktendinciliğe maruz kalmalarına rağmen bu kamplardaki çocukların kurtarılabileceği, rehabilitasyondan geçirilebileceği ve dış dünyaya uyum sağlayabileceği görüşünde. Örgütler, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini, çünkü çocukların yaşadığı travmanın gün geçtikçe derinleştiği uyarısında bulunuyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Heather Murdock, bir süre önce Suriye'deki Al Hol ve Ain Issa kamplarında bu çocukların durumunu inceledi.
Yabancı IŞİD militanlarının Suriye'deki Ain Issa kampında yaşayan çocukları, orta parmaklarını gösteriyor, kol hareketiyle kameramanı vuruyormuş gibi yapıyor.
Al Hol kampında yaşayan çok sayıda erkek çocuğuna yeni neslin militanları olacakları söyleniyor. On yaş altındaki kız çocukları peçe takıyor.
Şimdi IŞİD'i lanetleyen bazı kadınlarsa örgüte katılmak için evden kaçmanın geçmişte iyi bir fikir olduğunu düşündüklerini söylüyor.
Belçika vatandaşı Büşra Abullah da onlardan biri. Abullah, ”Dini görevlerinizi yerine getirmeye başladığınızda birçoklarının gözü üzerinizde oluyor. Yüzünüzü neden örttüğünüzü soruyorlar. Sonra bir teklif geliyor. IŞİD egemenliği altında, kimsenin size bu soruları sormadığı bir yerde yaşayabilirsiniz diyorlar” ifadelerini kullanıyor.
50 binden fazla militan çocuğu, IŞİD'in Suriye'deki son kalesinin düşmesinden sonra kamplarda kalıyor. Çocukların çoğu, IŞİD militanlarının eşleri ya da diğer kadın akrabalarıyla kalıyor. Babalarsa ya ölmüş ya da hapiste.
Yetkililer, kampların giderek daha tehlikeli hale geldiğini söylüyor. Gardiyanlar ve IŞİD'ın ahlak anlayışına göre kendi sıkı kurallarını getiren kadınların talimatlarına uymayanlar, saldırıya uğruyor.
Binlerce ailenin bu bölgenin dışından geldiğini söyleyen yetkililer, yabancı ülkelerin vatandaşlarını geri almaları çağrılarını yineliyor.
Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Mustafa Bali, ”Al Hol kampındaki güvenlik önlemlerini sıkılaştırıyoruz ancak bu, sadece bizim değil, elli ülkenin siyasi sorunudur” diyor.
Yardım örgütleri, IŞİD militanlarının çocuklarını kurtarmak için hala geç olmadığını, ancak hiçbir değişiklik yapılmadığı takdirde yaşanacak insani krizin bir güvenlik felaketine dönüşebileceğini söylüyor.