Irak’ta Kerkük valisi Necmettin Kerim, IŞİD’e karşı ilerleme kaydedilmesine rağmen militanların halen bazı bölgeleri kontrol ettiğini söyledi. Irak güvenlik güçleri son bir yıldaki ilerlemeye rağmen IŞİD’in savaşçılarına karşı koymakta zorlanıyor.
Bu hafta Washington’u ziyaret eden Kerim, Amerikalı yetkililerden IŞİD’e karşı ve de zor durumdaki Kürt ekonomisinin düzeltilmesi için yardım istedi. Amerika’nın Sesi’yle görüşen vali, Kerkük’ün bazı bölgelerinin IŞİD’in elinde olmasına rağmen, özellikle bir kasabanın örgütün eylemlerine merkez oluşturduğunu ifade etti.
Havice’nin tüm bölgedeki terör eylemlerinin kaynağı olduğunu söyleyen vali, bu kasabanın ele geçirilmesinin Musul’un geri alınmasına da yardımcı olacağını söyledi.
Kerkük’ün 50 kilometre güneybatısında yer alan kasaba 2014’ten bu yana IŞİD’in elinde. 2015’te Amerikalı ve Kürt kuvvetleri ortak bir kasabadaki hapishaneye baskın düzenleyerek 70 tutsağı serbest bırakmış, çok sayıda militanı öldürürken bazılarını da sağ ele geçirmişti.
Örgütle mücadelenin tüm bölge ülkeleriyle ortak hareket etmeyi gerektirdiğini söyleyen Kerim, Amerika’nın IŞİD’le mücadeleye yaklaşımını daha açık biçimde görmek istediklerini belirtti.
Irak’ta Bölünmeler IŞİD’le Mücadeleyi Zora Sokuyor
Geçen ay Amerika Kürtler’in çağrılarına karşılık vererek Peşmerge maaşlarının karşılanabilmesi için 415 milyon dolarlık yardım yaptı. Kuzey Irak hükümeti kısmen düşen petrol fiyatları nedeniyle mali kriz yaşıyor. Ancak, Amerika’nın verdiği yardım, uzun süredir Kürtler’le çekişme içinde olan Bağdat hükümetini kızdırabilir.
Atlantic Konseyi uzmanı Nussaibah Younis, Amerika’nın bu yardımın cephede IŞİD’le savaşan Peşmerge’ye ulaştığından emin olması gerektiğini söyledi.
Bu tür yardımların paylaşımı nedeniyle yaşanan gerilimler ve Irak’taki etnik ve mezhepsel çekişmeler, IŞİD’e karşı oluşturulmak istenen birleşik cephenin zora girdiğini ortaya koyuyor.
Merkezi Irak hükümetinin kontrolundaki Kerkük’ü yöneten Kerim, Washington’un yaşadığı sürüncemeyi ortaya koyuyor. Etnik olarak Kürt olan Kerim, Kürtler’in izlediği yöntemler üzerinde etki sahibi. Kerkük, Kürtler’in, Araplar’ın ve Türkmenler’in yaşadığı bir bölge ve 2014’ten bu yana Kürt güçleri tarafından korunuyor.
Irak uzun süredir etnik ve mezhepsel olarak bölünmüş durumda ve Kürtler, Sünniler ve Şiiler arasında gerginlik yaşanıyor. Ancak, bu belli grupların içinde de çekişmeler var. Bazı uzmanlar, önümüzdeki dönemde birleşik bir Irak hükümeti kurmanın gittikçe zorlaşabileceğini düşünüyor.
Başkan Obama, geçen ay Iraklı siyasetçilerin önünde birçok sorun olduğunu söylerken “Şimdi devlette tıkanma ve tartışma yaşanmasının zamanı değil” dedi.
Kerkük valisi Amerika’nın Sesi’ne, Irak’taki siyasi sorunların birleşik bir cephe oluşturulmasını zorlaştırdığını söyledi.
“Şiiler ve Sünniler arasında bölünme var” diyen Kerim, “Bağdat’ta zayıf bir hükümet var. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi.