Terör örgütü IŞİD’in kasasına, petrol ve doğalgaz satışlarından günde iki milyon dolara yakın para akıyor. Bu durum, IŞİD’i, benzer olan örgütler arasındaki “en çok paraya sahip olan yapılanma” olarak öne çıkarıyor.
Financial Times gazetesi tarafından yapılan bir inceleme, Suriye ve Irak’ta toplamı İngiltere genişliğindeki bir toprak parçasına hükmeden IŞİD’e karşı bir yıldır uluslararası koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırılarının örgütün gelirlerini fazla etkilemediğini açıkça ortaya koydu.
IŞİD, denetim altında tutuğu bölgelerde günde 35 bin varilden daha çok petrol üretip, kasasına günde iki milyon ve yılda ise yarım milyar dolara yakın para koyabiliyor. Gazete, IŞİD’in belinin finansal anlamda kırılmasında başarısız olunduğunun, Batılı istihbaratçılar ve diplomatlar tarafından kabul edildiğine ise özellikle dikkat çekti. Böylece, petrol üretimini koalisyonun hava saldırılarına göre ayarlayarak devam ettirebilen IŞİD, ayrıca hem vergi ve haraç topluyor ve hem de tarihi eser kaçakçılığı yaparak parasına para katıyor.
Parasının çok büyük bir bölümünü hükmettiği alandan çıkaran IŞİD, bu özelliği ile diğer terör örgütlerinden ayrılıyor. IŞİD, petrolü ilkel yöntemlerle yüzlerce kuyudan çıkarıyor. Bu kuyularda Suriyeli teknik elemanlar çalışıyor. Örneğin, Suriyeli 25 yaşındaki bir mühendis ayda 80 dolara çalışıyor. IŞİD’in denetimindeki bazı tesislerin sahibi ise yıkmaya çalıştığı Beşar Esad rejimi. Böylece, savaş alanında karşı karşıya gelmeyi sürdüren bu güçler, petrol ve doğalgaz söz konusu olduğunda “işbirliği içinde” hareket edebiliyor.
Petrol TIR’lara yükleniyor. IŞİD TIR’ları ile diğerlerinin aynı türden olması bunları vurmayı neredeyse olanaksız kılıyor. IŞİD, petrolünü kendi denetiminde tuttuğu bölgelerde satarak para kazanabiliyor. Daha önce, IŞİD’in kaçak giren petrolü Türkiye’de pazarladığı da ileri sürülmüştü.