Erişilebilirlik

IŞİD'le Mücadele PKK'ya Prestij Kazandırabilir


Suriye ve Irak’ta binlerce PKK’lı IŞİD’e karşı savaşa katıldı ve uluslararası kamuoyunun İslamcı örgütle mücadelesinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Büyüyen kriz PKK için bir fırsat gibi görülse de Türkiye’nin örgütle ilgili kuşkuları sürüyor ve Suriye’de IŞİD’le mücadele eden Kürtler’e yönelik ambargosu devam ediyor.

Geçen ay IŞİD’in hızlı toprak kazanımları Erbil’i tehdit etmeye başladı. Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel daha büyük bir hale gelebilecek krizin Sincar Dağları’ndaki PKK’lılar tarafından engellendiğini söylüyor. Peşmergeler tek kurşun atmadan kaçarken PKK’nın IŞİD’e karşı en etkin güç olarak ortaya çıktığını söyleyen Gürsel, Sincar’a yerleşen PKK’lıların Yezidiler’i koruduğunu ve IŞİD’in ilerlemesini engellediğini belirtiyor.

PKK’nın 6-7 bin savaşçısının çoğunluğu Kuzey Irak’ta bulunuyor.

Hem Amerika hem de Avrupa Birliği'nin terörist örgüt listesinde olan PKK’nın bu statüden çıkarılmasına Türkiye karşı çıkıyor. İstanbul Üniversitesi’nden Nuray Mert uluslararası tavrın değişebileceğine dikkat çekiyor. Mert’e göre IŞİD’le savaşması, PKK’yı meşru bir ortağa dönüştürmüş bulunuyor. Örgütün terör listesinden bir gecede çıkarılmasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Mert, uluslararası kamuoyunun örgütün Suriye kanadına nasıl yaklaşılması gerektiği konusunu tartışmaya devam ettiğini belirtiyor.

Suriye’de PYD, iç savaşın başından beri fiilen özerk bir bölge yaratmış durumda. Ankara’nın ambargosuna rağmen birden fazla IŞİD saldırısına karşı koyan grup Suriye’de herkesten farklı olarak IŞİD’e karşı başarı sağladı.

Uzmanlar uluslararası kamuoyunun gayri resmi yollardan PYD ile ilişkiye geçtiğini ancak Ankara’nın, PYD’nin de terör örgütü olarak algılanması gerektiği konusunda ısrar ettiğini söylüyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bölgeye IŞİD’le mücadele için silah akışıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Ankara PKK’nın silahsızlanması talebini sürdürürken Nuray Mert bunun Ankara’daki yetkililerin gerçekten ne kadar kopuk olduğuna işaret ettiğini söylüyor. PKK, uluslararası güçlerle beraber IŞİD’le savaşırken örgüte ‘silah bırak’ demenin gülünç olduğunu söyleyen Mert Türkiye’nin her açıdan köşeye sıkıştığını belirtiyor. Nuray Mert’e göre, bu, hem Batı’yla ilişkiler hem Kürt sorunu hem de bölgesel ittifaklar için geçerli.

Türkiye’nin Suriye ve Irak’la komşuluğu ülkeyi cihatçılar için bir transit ülke haline getirdi. Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede kilit olduğu düşünülse de uzmanlar Ankara’nın uluslararası kamuoyunu PKK ile ilgili konularda ikna edebilme yeteneğinin IŞİD’le mücadeleye ne kadar destek verdiğine bağlı olacağını söylüyor.

PKK hava desteği olmadan IŞİD’i yenebilen az gruptan biri ve örgütün mezhep çatışmalarının arttığı bir bölgede laik bir alternatif olarak ortaya çıktığını düşünenler var.

XS
SM
MD
LG