Amerikan hükümeti için çalışan bilgisayar korsanlarının hedefinde aylardır IŞİD var. Amerikan uçakları IŞİD’i hava saldırılarıyla vururken, bilgisayar korsanları da örgütü internetten silmeye çalışıyor. Ancak bu çalışmayı sürdürenler de ne kadar başarılı olduklarını bilmediklerini itiraf ediyor.
Askeri yetkililer ve istihbarat çalışanları IŞİD’in, siber ortamda belki de arazide olduğundan daha dirençli olduğunu söylüyor.
Başarı Oranı Belirsiz
Amerika İstihbarat Direktörü James Clapper, Washington’da yaptığı konuşmada siber ortamdaki çalışmaların şekillenmeye devam ettiğini ve genel olarak iyi gittiğini söyledi.
Gerçek anlamda bir operasyon içinde olduklarını söyleyen yetkili, bu deneyimin kendilerine yeni şeyler öğrettiğini, çalışmalar sürdükçe daha sağlıklı değerlendirme yapmanın mümkün olacağını söyledi.
Amerikalı yetkililer bugüne kadar IŞİD’e karşı süren siber savaşın içeriği konusunda açık konuşmaktan kaçındı. Ancak, Savunma Bakanı Ash Carter, Şubat ayı sonlarında görevin örgütün komuta ve kontrol mekanizmasını sekteye uğratmak olduğunu dile getirdi.
Bir diğer amaç da IŞİD’in siber ağlarına aşırı yükleme yaparak örgütü işlemez hale getirmek.
Tam bir Değerlendirme Yok
Yetkililer kullanılan yöntemlerle ilgili çok bilgi vermese de ilk belirtiler çalışmaların savaş alanlarına yansıdığını gösteriyor.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan ve adını vermek istemeyen bir yetkili, bu çalışmaların örgütte kafa karışıklığı yarattığını ve kapasitelerini azalttığını söyledi.
Ancak bu azalan kapasitenin ne oranda olduğunu ölçmek kolay değil.
Siber operasyonlardan sorumlu üst düzey bir askeri yetkili, bu değerlendirmeleri yapmak için çok erken olduğunu söyledi. Yetkili, Amerika’nın, IŞİD’in bilgisayar ağları ile örgütün savaş alanlardaki eylem ve hareketleri arasındaki ilişkiyi ölçmeye çalıştığını ve daha iyi bir değerlendirmenin siber operasyon genişledikçe yapılabileceğini söyledi.
Bazı Amerikalı yetkililer IŞİD’e karşı süren siber operasyonların, zayıflıklardan yararlanarak istihbarat elde etmekle, bu zayıflıklara saldırarak örgütün çalışmasını engelleme arasında bir denge kurma konusunda bir deneme çalışması niteliğinde olduğunu söylüyor.
Ancak bir diğer zorluk da IŞİD’in siber operasyonlarının genişliği. Kontrol ve komuta operasyonlarının ötesinde örgüt siber ortamı, toprak kaybetmeyi sürdürürken elindeki bölgeleri yönetmek için kullanıyor. IŞİD, siber ortamda yeni militan kazanma ve propaganda faaliyetlerini sürdürüyor.
IŞİD siber ortamda güçlü
Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper “IŞİD açık arayla siber ortamı en iyi kullanan grup” diyor. Yetkili, karşılaştıkları zorluğun örgütün gün geçtikçe şifreleme yöntemlerini arttırması olduğunu ve bunun IŞİD’in planlarını öğrenmeyi güçleştirdiğini söylüyor.
IŞİD’in Irak ve Suriye’deki konvansiyonel güçleri azalırken, siber kapasitesini arttırmanın yeni yollarını bulması da endişe yaratıyor.
Bazı Amerikalı yetkililere göre örgütün internet ve siber teknolojiyi gün geçtikçe daha başarılı biçimde kullanması, siber ortamda zaferi gittikçe daha acil biçimde önemli kılıyor.
ABD Siber Komuta plan ve politikalar direktörü Tümgeneral Christopher Weggeman, siber alanda bir kırılma noktasında olunduğunu söylüyor.
Weggeman, Amerika’nın bu yönden önemli bir rakip haline gelmesi, gerekli önlemleri ve kontrol mekanizmalarını kurarak, iddia ettiği kadar güçlü olmayı başarması gerektiğini ifade ediyor.
Tümgeneral, “Daha konvansiyonel bir benzetme yapacaksak gemiyi bombalamalı ve batırmalıyız” diyor.
Bunun hem IŞİD’in yenilmezlik söylemini yok edeceği hem de caydırıcı etkisi olacağı düşünülüyor.
ABD Savunma Bakanlığı üst düzey danışmanı Charles Snyder, asıl önemli olanın düşmanın gözünü korkutarak, girişimlerinin boş olacağına inandırmak olduğunu söylüyor.