IŞİD militanları son aylarda Irak’ın batısındaki ordu birliklerinin gücünü kırmayı, Bağdat’a doğru yol açarken Anbar bölgesinin neredeyse tamamını ele geçirmeyi başardı. Amerikalı askeri yetkililere göre, başkent Bağdat acil bir tehdit altında değil. Ancak yetkililer, IŞİD militanlarının Anbar bölgesindeki kazanımlarının Bağdat’a da saldırmalarına az kaldığı anlamına gelmesinden korkuyor.
Bağdat’ın batısındaki Ebu Gureyb’e doğru yol alan Şii milisler, IŞİD militanlarının saldırılarına karşılık vermeyi amaçlıyor.
Irak Ordusu ve milisler, IŞİD’i, Bağdat Havalimanı’na 25 kilometre uzaklıkta olan ve nüfusunun çoğunu Sünniler’in oluşturduğu Ebu Gureyb’den uzak tutmaya kararlı.
Ebu Gureyb, Irak birlikleri ve koalisyon güçlerinin hava saldırılarına rağmen Bağdat’a doğru ilerlemeye çalışan IŞİD militanlarının hedefi haline gelen noktalardan biri.
Bağdat şimdiye kadar IŞİD’in saldırılarının menzilinde olmasa da zaman zaman ateşe hedef oldu.
IŞİD’in amacı, Bağdat’a giriş-çıkışları kontrol eden bölgeleri ele geçirmek. Washington’daki Rand düşünce kuruluşu uzmanı Rick Brennan’a göre, Bağdat’ta çok yoğun Şii nüfus yaşadığı için IŞİD’in kenti ele geçirmesi imkansız: ”IŞİD şunu yapabilir: Bağdat’taki bazı mahallelere sızabilir, kentin batısında Sünniler’in yaşadığı semtlerde sempati toplayabilir. Bağdat’taki şiddet dozunu iyice arttırıp kenti içinde yaşanmaz hale getirebilir.”
IŞİD’in Bağdat’ın Şii mahallelerinde bomba yüklü araçlarla düzenlediği saldırılar nedeniyle kentte gerginlik artıyor. Rick Brennan’a göre IŞİD’in saldırılarının amacı, Irak halkının hükümete olan güvenini sarsmak.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Jessica Lewis, IŞİD’in Bağdat’ı kontrol edebilecek askeri güce sahip olmadığı görüşünde: ”IŞİD’in Bağdat’ı ele geçirmek gibi bir ihtiyaç hissettiğini sanmıyorum çünkü örgüt, son derece somut ve kendi beceri ve kapasiteleri dahilinde emellerin peşinden gidiyor.”
IŞİD’i engellemek amacıyla Bağdat’ın dışına 60 bin Irak askeri konuşlandırıldı. Havaalanı da çok sıkı korunuyor.
Rick Brennan’a göre Irak Ordusu’nun yarısı, savaş becerisine sahip değil. Bu nedenle Irak Ordusu’nun IŞİD’i püskürtmek için büyük operasyonlar başlatması uzun sürebilir: ”Irak Ordusu savaş becerileri edinmeye başladığında, koalisyon güçlerinin de çabaları ve havadan desteğiyle, ve hatta Amerikan özel harekat birliklerinin katılımıyla IŞİD’i geri itmeye başlayabilir.”
Başkan Obama, Irak ve Suriye’ye kara birliği göndermeyeceğini söylemişti. Ancak IŞİD’i yoketmek için yabancı kara birliklerinin savaşa katılması gerektiği görüşü, Washington’da giderek daha çok destek görüyor.