Erişilebilirlik

İsrail’den 7 Fransız Politikacıya Ülkeye Giriş Yasağı


İsrail hükümeti, Batı Şeria’daki yapılaşma politikasına “boykot, tasfiye ve yaptırımlarla” karşı çıktıklarını iddia ettiği 7 Fransız politikacıya ülkeye giriş yasağı getirdi.

Netenyahu hükümeti, Fransız Komünist Parti (PCF) Genel Sekreteri Pierre Laurent, France Insoumise Hareketi (LFI) milletvekili Clementine Autain, Yeşiller Avrupa milletvekili Pascal Durand yine PCF Avrupa milletvekili Patrick Le Hyaric, PCF Stains Belediye Başkanı Azzedine Taibi, Limay Belediye Başkanı Eric Roulot ve Gennevilliers Belediye Başkanı Patrice Leclerc’in ülkeye girişini yasakladı.

Fransız politikacılar, 20 kişilik bir grup oluşturarak 18-23 Kasım tarihlerinde İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarına ziyarette bulunmayı planlıyordu. Gezinin ana hedefi ise İsrail’de güvenlik gerekçesiyle tutuklu bulunan Filistinliler’in serbest bırakılmasıydı.

Fransız solunun 7 isminin “Uluslararası Boykot (BDS)” hareketinin üyesi olduğunu öne süren İsrail hükümeti, bu politikacıların İsrail’e yaptırım uygulanması, İsrail’e yapılan ekonomik yatırımlardan vazgeçilmesi için, İsrail aleyhine çalıştıklarını iddia etti.

Netanyahu hükümeti, 2016 yılından bu yana kendilerine karşı yürütülen boykot hareketinin etkisini azaltmak için etkin politika izliyor. Mart 2017’de İsrail parlamentosu Knesset, İsrail’e Filistin topraklarındaki yapılaşması nedeniyle yaptırım uygulanmasını ya da boykot edilmesini savunanların ülke sınırlarına girmesine yasak getiren bir yasayı kabul etmişti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, “İsrail’e açıktan saldıran, özellikle Barghouti gibi eli kanlı birinin rahatlaması için çalışan, terörizmi açıktan destekleyen insanların ülkemize girişini kabul etmiyoruz” dedi.

“BDS ile ilgimiz yok”

Yasaklanan AP milletvekili Pascal Durand ise haberi basından öğrendiklerini, kendilerine yazılı bir yasak gelmediğini belirterek, “AB ile İsrail arasında anlaşma var ve ben bu anlaşma çerçevesinde yine bir grup AP milletvekili ile geçtiğimiz yıl İsrail’e gittim. Knesset’te kabul edildik. Şimdi bu tavrı anlamıyorum” dedi. Durand, BDS adlı boykot hareketine de asla dahil olmadığının altını çizerek, “Ben hep barışı, iki devletli çözümü ve 1967 sınırlarına geri dönülmesini savundum” dedi.

Haaretz gazetesi, yasaklı politikacıların Facebook hesabından “Fransız bankalarının İsrail kolonileri ile tehlikeli ilişkileri” konulu bir sivil toplum örgütü raporunu paylaştığı ve avukat Salah Hamouri’nin serbest bırakılmasını isteyen bir çağrıya imza attığı için yasak getirildiğini yazdı.

İsrail’e geziye gidecek 4 LFI milletvekilli, yasak kararına karşı yazılı bir açıklama yaparak, “İsrail hükümetinin bu yasağının anti demokratik, endişe verici ve kabul edilemez olduğunu” dile getirdi.

Barghouti ve Hamouri için girişim

Fransız politikacı heyeti, İsrail’de tutuklu bulunan 6 bin 200 Filistinli tutsakla, özellikle bu tutsaklar arasında bulunan ve “İkinci İntifada”daki rolü nedeniyle 5 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Mervan Barghouti ile görüşebilmeyi umut ediyor. Ayrıca, İsrail’de 23 Ağustos’tan bu yana idari hapiste tutulan Filistin kökenli Fransız avukat Salah Hamouri’nin durumu hakkında da bilgi edinmeyi amaçlıyor.

Fransız Dışişleri, çok sert koşullar altında tutukluluğu süren Salah Hamouri’nin durumunu “kaygıyla izlediklerini ve en azından ailesi ile görüştürülmesine izin verilmesini” istediklerini dile getirdi.

İsrail hükümetinin Fransız politikacılara getirdiği yasağı değerlendiren Fransız Dışişleri Sözcülüğü, ise “Bu gelişmeyi not aldık. Genel anlamda Fransız parlamenterlerin, bilgilendirme görevlerini yerine getirebilmeleri için, görüşmek istedikleri tüm muhatapları ile görüşebilmelerini diliyoruz. Tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi, İsrail’den bu adım karşısında da dikkatliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG