Erişilebilirlik

İsrail-Hizbullah ateşkesine dünyadan olumlu tepkiler geldi


27 Kasım 2024 - İsrail ve Hizbullah arasında yürürlüğe giren ateşkesin ardından Lübnan'ın doğusundaki Ablah'ta yerlerinden edilen bölge sakinleri köylerine dönerken kutlama yapıyor.
27 Kasım 2024 - İsrail ve Hizbullah arasında yürürlüğe giren ateşkesin ardından Lübnan'ın doğusundaki Ablah'ta yerlerinden edilen bölge sakinleri köylerine dönerken kutlama yapıyor.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ABD'nin arabuluculuğunda varılan ateşkesi istikrar, yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesi ve bölgesel sükunet yolunda atılmış önemli bir adım olarak niteledi.

Ateşkesten duyduğu memnunluğu dile getiren Mikati, ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes anlaşmasını duyurmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, anlaşmayı Salı günü erken saatlerde Biden ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Mikati, Lübnan'ın Birleşmiş Milletler'in 1701 sayılı kararını uygulama, Lübnan ordusunun güneydeki varlığını güçlendirme ve BM barış gücüyle işbirliği yapma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etti, ayrıca İsrail'i ateşkese tam olarak uymaya ve BM kararına uygun olarak güney Lübnan'dan çekilmeye çağırdı.

Türkiye memnuniyet belirtti ve Gazze için çağrı yaptı

Türkiye, Lübnan’daki ateşkesten duyulan memnunluğu ifade etti ve aynı şekilde Gazze’de de bir ateşkese varılması için çağrıda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Lübnan’da ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerin olumlu sonuçlanmasını memnunlukla karşılıyor ve ateşkesin kalıcı olmasını temenni ediyoruz. İsrail’in ateşkese harfiyen uyması ve Lübnan’da yol açtığı zararı tazmin etmesi için uluslararası toplum tarafından baskı kurulmalıdır” denildi.

Bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Gazze’de de bir an önce kalıcı ve kapsamlı ateşkes ilan edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “İsrail’in saldırgan politikalarına son vermesi gerektiğini hatırlatmak isteriz” ifadesi kullanıldı.

İran memnunlukla karşıladı

İran ise Ortadoğu'daki başlıca militan ortağı Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkesi memnunlukla karşıladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi, İran'ın Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı için de ateşkes çağrısı yaptı, ancak Hizbullah gibi Gazze Şeridi'nde de aynı anda ateşkes yapılması talebine yer vermedi.

Bekayi ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrailli yetkililer hakkındaki kararına atıfta bulunarak, mahkemenin “işgalci rejimin suçlularını” yargılaması çağrısında bulundu. UCM, Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrail'in eski savunma bakanı hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Fransa ateşkesteki rolünü vurguladı

Fransa’dan yapılan açıklamada ise ülkenin ateşkesteki rolüne vurgu yapıldı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, ülkesinin ABD ile birlikte İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah arasındaki anlaşmaya aracılık etmedeki rolünün altını çizerek, Fransa'nın geçmişte himayesinde bulunan ülkeyle özel ilişkisi olmadan anlaşmanın mümkün olamayacağını belirtti.

Ateşkesin Çarşamba günü yürürlüğe girmesinden saatler sonra konuşan Bakan Jean-Noël Barrot, “Bu Fransız diplomasisi için bir başarıdır ve gurur duyabiliriz” dedi.

Barrot, “ABD'nin İsrail ile ayrıcalıklı bir ilişkisi olduğu doğru. Ancak Lübnan'la çok eski bağlara, çok yakın ilişkilere sahip olan Fransa'dır. Fransa cephede yer almadan Lübnan'da bir ateşkes öngörmek mümkün olmazdı” dedi.

Barrot, Fransa'nın ateşkesin izlenmesinde yer alacağını ve UNIFIL olarak bilinen ve yaklaşık 50 yıldır Lübnan ile İsrail arasındaki sınır bölgesinde devriye gezen 10 bin kişilik Birleşmiş Milletler barış gücünün bir parçası olarak 700 Fransız askerinin görev yapacağını belirtti.

Almanya’dan taraflara “ateşkese sadık kalın” çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail-Hizbullah ateşkesinden duyduğu memnunluğu dile getirdi ve her iki tarafı da anlaşmaya sadık kalmaya çağırdı.

Scholz, sosyal medya platformu X'te yazdığı mesajda, “Sınırın her iki tarafındaki insanların yeniden güven içinde yaşayabilmeleri için herkesin mutabık kalınan hususlara bağlılığı önemlidir” ifadesini kullandı.

İsrail'in sadık bir müttefiki olan Almanya, aynı zamanda 100 binden fazla Lübnanlı göçmene de ev sahipliği yapıyor.

Ürdün: “Bunu Gazze takip etmeli”

Bölge ülkelerinden Ürdün de ateşkesi memnunlukla karşıladı ve bunu Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için uluslararası bir çabanın izlemesi gerektiğini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ateşkes “önemli bir adım” olarak nitelendirilerek, “İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığının” durdurulması gerektiği belirtildi. Ürdün, Lübnan'a desteğini ifade etti ve ateşkesin tam olarak uygulanmasının önemini vurguladı.

Ürdün, 1994 yılında İsrail ile barış yapan yakın bir Batı müttefiki. Ancak İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısının ardından Gazze Şeridi'nde başlattığı yıkıcı saldırı ilişkileri gerdi. Ürdün, Gazze'deki savaşa karşı düzenli olarak gösteri yapan büyük bir Filistinli nüfusa sahip.

ABD ile Fransa’nın arabuluculuğundan varılan ateşkes anlaşmasına göre İsrail güçleri Lübnan’ın güneyinden çıkacak, Hizbullah da Litani Nehri’nin kuzeyine çekilecek. İsrail ve Hizbullah karşılıklı saldırılara son verecek.

Ateşkes anlaşması, Lübnan ordusunun ülkenin güneyine yerleştirilmesini de kapsıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi üst düzey bir Lübnanlı siyasi kaynağa göre, Amerikalı arabulucu Amos Hochstein tarafından müzakere edilen anlaşma beş sayfa uzunluğunda ve 13 bölümden oluşuyor.

İsrail ordusu, Gazze’de Hamas ile İsrail arasındaki savaşın başlamasının ardından Hizbullah'ın başlattığı roket saldırılarına verdiği karşılıkta yaklaşık iki ay önce Lübnan'a kara harekatı başlatmıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG