İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Pazartesi günü Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) bir yazı göndererek 27 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Gezi Parkı olaylarına meşruluk kazandırma amaçlı televizyon kayıtlarının gönderilmesini talep etti.
Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan bir savcının imzaladığı yazıda Gezi olayları sırasında, “bazı gruplarca Twitter üzerinden #OccupyGezi #DirenGeziParkı gibi hashtag’ler açılarak Gezi Parkı simgeleştirilmiş ve ısrarla ‘direniş ayaklanma vb’ çağrılar ile anılır hale getirilmiştir. Bu nedenle olaylarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızın 201440/852 soruşturma numaralı dosyası üzerinden soruşturma başlatıldığı anlaşılmıştır. Bu kapsamda 27 Mayıs 2013 tarihinden itibaren sözkonusu yasadışı gösterilerin yaygınlaşması propagandası yapılması, kamuoyuna legal gösterilmesi şeklinde gerçekleşen ve olayların büyüyerek kamu güvenliğini tehdit eder hale gelmesine sebep olan tüm medya kayıtların derlenerek üst yazı ile (üst yazıda içerikleri belirtilmek ve eklerinin dijital veri olarak hazırlanmak suretiyle)” Başsavcılığa yollanması istendi.
Gezi Olayları 13 yıl sonra yeniden menajer Ayşe Barım soruşturmasıyla yeniden gündeme geldi
Gezi olayları en son birçok tanınmış oyuncunun menajeri ID İletişim Kurucusu Ayşe Barım’ın tutuklanmasıyla yeniden gündeme gelmişti.
Aralarında Bergüzar Korel, Ceyda Düvenci, Dolunay Soysert, Mehmet Günsür ve Rıza Kocaoğlu’nun da yer aldığı aktör ve aktrislerin menajerliğini üstlenen Barım, Gezi Olayları’na katılarak “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
İlhan Taşçı: “RTÜK yalnızca bir yıl süreyle kayıtları muhafaza ediyor o nedenle 12,5 yıl öncesinin kayıtlarının olması teknik olarak mümkün gözükmüyor”
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebinin istendiği gibi karşılanmasının mümkün olmadığı görüşünde.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Taşçı, “Biz RTÜK üyeleri bu tür talepleri görmeyiz. Ancak bu talep kamuoyuna yansıyınca bizim de dikkatimizi çekti. Normal şartlarda bu talep izlenme dairesine gider. Talep karşılanabilecek bir şeyse istendiği şekilde verilir. Ancak bu talep teknik olarak karşılanabilir değil. Şöyle ki RTÜK yalnızca bir yıl süreyle kayıtları muhafaza ediyor. Yasal yükümlülük böyle. Yasa koyucu burada delillerin korunmasını önceliyor. Ancak bu süre zarfında idari ya da hukuki bir dava olmazsa o kayıtlar siliniyor. Sonuç itibariyle 1450’ye yakın kanalın takibi yapılıyor ve bir yıl sonra yer açmak için bu kayıtlar siliniyor. Sadece dava konusu olmuş, yargılama bitmemiş kayıtlar korunuyor. O nedenle 12,5 yıl öncesinin kayıtlarının olması teknik olarak mümkün gözükmüyor” dedi.
Kıvanç El: “Akla Halk TV’ye bir soruşturma hazırlığı yapıldığı geliyor”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Kıvanç El ise o dönem Ulusal Kanal, Halk TV, TV EM ve Cem TV’nin RTÜK cezası aldığını hatırlatarak yeni bir cezalandırma sürecinin meydana gelebileceği görüşünü dile getiriyor.
VOA Türkçe’ye kısa bir değerlendirmede bulunan El, “Aslında bakarsanız RTÜK bu kayıtları teknik olarak veremez. Ama ne var? Üst kurul, dört kanala ceza vermiş. TV EM sonra EM TV oldu, o kapatıldı. Cem TV de bir süredir yayın yapmıyor. Akla Halk TV’ye bir soruşturma hazırlığı yapıldığı geliyor. Ki zaten birçok soruşturmayla karşı karşıya. Biz yeni bir süreç başlayacak gibi yorumluyoruz. Tabii ne olacağını zaman gösterecek” diye konuştu.
Forum