Erişilebilirlik

İstanbul’da motokuryenin ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu ifadesi alınmadan Türkiye’yi terketti 


Polisin Ölümlü Yaralamalı Kaza Tespit Tutanağı’nda motokurye kazadan sorumlu tutuldu. (Emniyet Genel Müdürlüğü logosu)
Polisin Ölümlü Yaralamalı Kaza Tespit Tutanağı’nda motokurye kazadan sorumlu tutuldu. (Emniyet Genel Müdürlüğü logosu)

Geçtiğimiz Perşembe günü İstanbul Aksaray’da sağ şeritte yavaş bir şekilde seyir halinde olan motokurye Yunus Emre Göçer’e siyah renkte lüks bir araba arkadan çarptı. 30 Kasım’da meydana gelen kazadan altı gün sonra Göçer ölürken kazayı yapan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud savcılık tarafından ifadesi alınmadan 2 Aralık Cumartesi günü Türkiye’den ayrıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud Türkiye’den ayrıldıktan beş gün sonra yurtdışına çıkış yasağı, altı gün sonra ise yakalama kararı çıkardı.

Motokurye Yunus Emre Göçer, 30 Kasım’da meydana gelen kazadan altı gün sonra hayatını kaybetti.
Motokurye Yunus Emre Göçer, 30 Kasım’da meydana gelen kazadan altı gün sonra hayatını kaybetti.

Göçer ailesinin avukatı İyaz Çimen, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun ihmaller zinciri nedeniyle Türkiye’den kaçmasına göz yumulduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çimen, “Bu tamamen İçişleri Bakanlığı’nın organizasyonu. Biz 30 Kasım’da karakola gittik. Neredeyse Aksaray Karakolu’ndan kovulduk. Savcılığa dosyayı götürmeye çalıştık, orada da aynı muameleyle karşılaştık. Görüntü kaydını almaya çalıştık, o gün CD bozuk çıktı. Akşama temizini alabildik. Biz bunları yaparken Somali Devlet Başkanı’nın oğlu 2 Aralık’ta ülkeden gitmiş. Biz 6 Aralık Çarşamba günü defin yapıyoruz. Perşembe sabahı savcının yanına gidiyorum. Ne tutukluk ne yurtdışı yasağı konuyor. Çıkıyorum Adliye’den ofise geliyorum, Adalet Bakanı tarafından açıklama yapılmış. Sonrasında ajanstan yurtdışı yasağı geldiğini öğreniyorum. Polis raporunda yüzde 100 çarpan haklı, şimdi yüzde yüz biz haklıyız. Bile isteye polise o raporu yazdırdılar. Şimdi ceza çıksa ne olacak? Adam gitmiş” dedi.

İlk raporda kazadan Yunus Emre Göçer sorumlu tutuldu

Aksaray’daki Kennedy Caddesi’nde 30 Kasım saat 12.45’te meydana gelen kazanın ardından Yunus Emre Göçer ağır yaralı olarak Samatya Hastanesi’ne kaldırıldı.

38 yaşındaki Antalya doğumlu motokuryeye çarpan diplomatik plakalı aracı kullanan kişinin Ankara’da ikamet eden Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Mohamed Hassan Sheıkh Mohamud olduğu anlaşıldı. Polisin Ölümlü Yaralamalı Kaza Tespit Tutanağı’nda motokurye kazadan sorumlu tutuldu.

Tutanağa göre, Yunus Emre Göçer, motosikletin hakimiyetini kaybetti ve arkadan gelen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun kullandığı aracın kaza yapmasına neden oldu.

Rapordaki kaza özetinde; Karayolları Trafik Kanunu’nun 56. maddesinin 1/A bendinde yazılı “sürücünün geçme dönme dışında şerit değiştirmeme” kuralının Göçer tarafından ihlal edildiği belirtildi.

Savcının talimatıyla Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu salıverildi

Kazanın ardından 40 yaşındaki Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un ifadesi Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği’nde alındı.

Adli Kolluk-Cumhuriyet Savcısı görüşme tutanağına göre, 40 yaşındaki Somalili Mahmud ifadesinin ardından Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla salıverildi.

Ağır yaralı bir kaza olmasına rağmen kazayı yapan sürücünün serbest bırakılmasını sağlayan ve saat 17’de görevli polis memuru tarafından imzalanan tutanakta şu ifadeler yer alıyor:

“Yunus Emre Göçer isimli şahsın hastanedeki durumunun takip edilmesi, Mohamed Hassan Sheikh Mohamud isimli sahsın konu hakkında şüpheli ifadesinin alınması ve başkaca bir işlemi yok ise polis merkezi amirliğinden salıverilmesi, hastanede tedavi altındaki Yunus Emre Göçer’in durumunda herhangi bir gelişme olması halinde tekrardan talimat alınması talimatı alınmıştır.”

Hastane adli raporu: “Göçer’in bilinci kapalı, entübe edilerek yoğun bakım ünitesine alındı”

Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un bırakılmasından iki buçuk saat sonra saat 19.30’da imzalanan hastane raporu ise saat 13.40’ta hastaneye getirilen motokurye Yunus Emre Göçer’in durumunun hayati risk içerdiğini ortaya konuyor.

Kamuoyunda Samatya Hastanesi olarak bilinen Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yazılan adli raporda, Göçer’in bilincinin kapalı olduğu, kulaktan kan geldiği, oksijen satürasyonunun düşük olduğu, GAG (öğürme) refleksinin olmadığı, yaygın kafa fraktürleri (kemik kırığı) bulunduğu belirtilerek, ağır yaralının entübe edilerek yoğun bakım ünitesine alındığı belirtiliyor.

Medya ilk günler kazaya ilgi göstermedi

Kaza ve sonrasında yaşananlar motokuryelere dair haberler yapan “MotoKurye-Haber Yorum” adlı X hesabı üzerinden ertesi gün (1 Aralık’ta) dikkatlere sunuldu.

Bu paylaşım kazayı medyanın gündemine taşımaya yetmedi.

Daha sonra 4 Aralık’ta HEDEP İstanbul milletvekili Cengiz Çiçek bir soru önergesi verdi ancak bu da tepki yaratmadı.

Baba Göçer, “adalet istiyorum” dedi, motokuryeler toplumun kayıtsızlığına tepki gösterdi

5 Aralık’ta iki çocuk babası Yunus Emre Göçer hastanede hayatını kaybetti ve ertesi gün Maltepe Gülsuyu’nda defnedildi.

Cenaze namazı sonrası gazetecilere konuşan Metin Göçer, “Oğlum kazaya değil de cinayete kurban gitti. Ben adalet istiyorum. Benim çocuğuma çarpan sürücü kim olursa olsun gerekli cezayı çekmesini istiyorum. Bu olayın örtbas edilmesini istemiyorum. Cumhurbaşkanı da başbakan da bakan da olsa gerekli cezayı çekmesini istiyorum. 2 çocuğu ortada kaldı. Bir insanlık dramıdır bu” dedi.

Cenaze törenine katılan yüzlerce motokurye “paket değil can da taşıyoruz” yazılı afişlerle bu olaya kayıtsız kalınmasını protesto edince kamuoyunun ilgisi kazaya döndü.

Adalet Bakanı: “Orada bir suç varsa bunun karşılığı olacaktır”

Ertesi gün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yunus Emre Göçer’in ölümüyle ilgili ilk kez bir açıklama yaptı.

Tunç, “Son çıkan görüntülere baktığımızda vatandaşımız motosikletle giderken arkadan vurma söz konusu. Orada bunu değerlendirecek olan Cumhuriyet Başsavcılığı’dır. Vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Orada bir suç varsa bunun karşılığı olacaktır. Kim suç işlediyse kanun karşısında eşittir” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’ndan “sonuna kadar takip edeceğim” çıkışı

Bundan birkaç saat sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kazayla ilgili bir paylaşımda bulundu.

İmamoğlu, “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu, motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne sebep oluyor ve serbest bırakılıyor. Göçer'e Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu işin peşini bırakmayacağız. Hukuki süreci, on binlerce motokurye emekçi adına sonuna kadar takip edeceğim” bu açıklaması sonrası kaza gündeme yerleşti.

Bunu takiben dün önce Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a yurtdışı çıkış yasağı getirildi, bugün de savcı tarafından yakalama kararı çıkartıldı. İlk polis raporunda kaza nedeniyle Yunus Emre Göçer tam kusurlu iken bugün yayınlanan Cumhuriyet Savcılığı Bilirkişi Raporu’nda Muhammed Hasan Şeyh Mahmud tam kusurlu bulundu. Ancak Şeyh Mahmut 2 Aralık Cumartesi günü Türkiye’den ayrıldı.

Kaza sonrası Türk Büyükelçi Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

Bu arada, VOA Somali Yayın Bölümü'nün aktardığı bilgilere göre Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, oğlunun karıştığı kaza sonrasında Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı’yı dün Başkanlık Sarayı’nda kabul etti. Şeyh Mahmud, 2012-2017 yıllarında ülkeyi yönettikten sonra bu yıl bir kez daha cumhurbaşkanı seçilmişti.

Somali Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan paylaşımda, görüşmede askeri konuların görüşüldüğü, Şeyh Mahmud’un, Somali ordusunun yeniden inşasına verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür ettiği belirtildi.

Forum

XS
SM
MD
LG