Erişilebilirlik

İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Rusya dışişleri bakanlarını kabul etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Rusya dışişleri bakanlarını kabul etti.

Türkiye’nin evsahipliğinde Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Rusya’nın katılımıyla 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformunun üçüncü toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan katıldı. Gürcistan ise toplantıda yer almadı.


Toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisine ve bölgesel kalkınmaya ilişkin konuların ele alındığı belirtildi. Somut projeler yoluyla bölgesel işbirliğinin derinleştirilmesi üzerinde fikir alışverişi yapıldığı kaydedilen bildiride, “Bölgesel ekonomik işbirliğinin ülkeler arası güven tesisi ile refah ve istikrara olan katkılarına vurgu yapılmıştır. Ulaştırma, iletişim, ticaret, enerji, yatırım ve bağlantısallık alanlarındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirmek konusunda mutabık kalınmıştır. Bölgede barışın ve istikrarın diyalog yoluyla sağlanmasının önemi vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.


Hakan Fidan: “Çalkantılı süreçler, savaşlar, Ortadoğu’da İsrail’in yarattığı insani felaket ve zulüm sarmalı bölgesel diyalog ve işbirliğinin önemini ortaya koyuyor”

Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, platformun adının 3+3 olmasına rağmen “yakın komşumuz ve dostumuz” sözleriyle tanımladığı Gürcistan'ın olmamasını bir eksiklik olarak gördüğünü, Tiflis yönetiminin arzu ettiği zaman bu platforma dahil olabileceğini söyledi.

İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00


3+3 Platformu olarak tanımlanan mekanizmanın 2. Karabağ Savaşı’nda ateşkesi sağlayan 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirisinin imzalanmasını izleyen haftalarda ortaya çıktığını hatırlatan Dışişleri Bakanı, son dönemde artan çatışmalı süreçlerin diyalog ve işbirliğinin önemini ortaya koyduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Yakın coğrafyamızda yaşadığımız çalkantılı süreçler, savaşlar, Ortadoğu’da İsrail’in yarattığı insani felaket ve zulüm sarmalı bölgesel düzeyde diyalog ve işbirliğinin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Güney Kafkasya’ya bakışımızın temelinde de bölgesel sahiplenme anlayışımız bulunmakta. Bölgesel sorunları en iyi o bölgenin devletlerinin bildiğine ve onların çözebileceğine inanıyoruz. Nitekim bu vizyonumuzun tezahürü olarak toplantımızın ana neticelerine dair bir ortak bildiriyi de görüşmelerimizin sonunda kabul etmeyi öngörüyoruz.”

İlk toplantısını 2021’de Moskova’da, ikinci toplantısını 2023’te Tahran’da yapan platform Güney Kafkasya’daki ihtilafları diyalog yoluyla gidermeyi hedefliyor.

Erdoğan bakanlarla görüştü: “BM nezdinde İsrail’e uygulanacak silah ambargosu İsrail saldırganlığını durdurmak için etkili bir adım olacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantı sonrası dışişleri bakanlarını Dolmabahçe Sarayı’ndaki Çalışma Ofisi’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kabulde Güney Kafkasya’daki kalıcı barış süreci ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan kabulde, Güney Kafkasya’nın çehresinin kalıcı barış yolunda değişmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in bölgede çatışmaları yaymak için provokasyon arayışında olduğunu, ateşkesin sağlanmadığı her geçen gün bölgesel bir savaşa daha çok yaklaşıldığını, Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail’e uygulanacak silah ambargosunun İsrail saldırganlığını durdurmak için etkili bir adım olacağını, Türkiye’nin bunu her platformda dillendirmeye devam edeceğini belirtti.”

Görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile birlikte Dışişleri Bakanı Fidan’ın yanısıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

Lavrov: “Bu siyasi cinayetlerde amaç İran'ı düşmanlıklara dahil etmek ve bu da ABD'nin Ortadoğu'daki çatışmalara dahil olmasına yol açacak”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Güney Kafkasya İşbirliği Platformu Toplantısı marjında dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yaptı.

Fidan’ın Ermeni mevkidaşı Mirzoyan’la yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verilmedi. Lavrov ise Fidan ile görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Gürcistan ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Biz Ortadoğu’da şiddettin bitmesini ve acil bir ateşkes istiyoruz. Biz 7 Ekim saldırısı gibi tüm terörist saldırıları temelden kınadık. Aynı zamanda Lübnan halkına, Suriye ve Irak'a yapılan tüm saldırıları ve meydan okumaları da kınadık. Bu siyasi cinayetlerde amaç İran'ı düşmanlıklara dahil etmek ve bu da ABD'nin Ortadoğu'daki çatışmalara dahil olmasına yol açacak. Gürcistan istediğimiz zaman bu platforma gelebilir, sandalyesine oturur. Onlar için ayırdığımız bir sandalye her zaman var, kapı da her zaman açık” dedi.

Fidan yarın İranlı mevkidaşıyla baş başa görüşecek

Dışişleri Bakanı Fidan’ın yarın da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüşmesi bekleniyor.

Fidan’ın Mısır ve Ürdün’de görüşmeler yaptıktan sonra Türkiye’ye gelen Arakçi ile yapılacağı görüşmede terörle mücadele alanında İran’la işbirliğinin artırılmasının öneminin altını çizmesi, Türkiye’nin bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesine yönelik desteğini ve İsrail’in politikalarına karşı itidalli hareket etmenin önemini vurgulaması bekleniyor.

Abbas Arakçi’den Sinwar paylaşımı: “Bölgedeki direniş savaşçıları için ilham kaynağı”

İran Dışişleri Bakanı Arakçi ise bugün yaptığı X paylaşımında, Hamas’ın öldürülen siyasi lideri Yahya Sinvar’ı andı.

Arakçi, mesajında, “Yahya Sinvar ölümden korkmadı ve Gazze'de şehitliği aradı. Savaş alanında sonuna kadar cesurca mücadele etti. Son resminde güzel bir şekilde tasvir edilen kaderi, Filistinli olsun olmasın bölgedeki direniş savaşçıları için caydırıcı değil, ilham kaynağıdır. Biz ve dünyanın dört bir yanındaki sayısız kişi, Filistin halkının özgürlüğü için verdiği özverili mücadeleyi selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG