İsveçli savcılar, Pazar gecesi “sabotaj” şüphesiyle bir ön soruşturma başlattıklarını ve Baltık Denizi'nde Letonya ile İsveç'in Gotland adasını birbirine bağlayan su altı fiber optik kabloya zarar verdiğinden şüphelenilen bir gemiye el konulması talimatı verdiklerini açıkladı.
Ulusal Güvenlik Birimi’nin kıdemli savcısı Mats Ljungqvist, konu hakkındaki basın açıklamasında, “Ulusal Polis Operasyonları Dairesi, Sahil Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler dahil birçok yetkili soruşturmaya dahil oldu” dedi.
İsveç Sahil Güvenliği, Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, Malta bandıralı “Vezhen” adlı Karlskrona limanı yakınında demirli geminin bulunduğu yerde olduklarını doğruladı.
Sahil Güvenlik Sözcüsü Mattias Lindholm, “El konulan geminin olduğu yerde sahadayız ve savcının karar verdiği şekilde önlemler alıyoruz” diye konuştu.
Gemi takip sitesi Vesselfinder'dan alınan verilere göre gemi, birkaç gün önce Rusya'nın Ust-Luga limanından ayrıldı ve hasarın meydana geldiğinden şüphelenildiği sırada Gotland ile Letonya arasında seyretmekteydi.
Letonya'nın devlet radyo ve televizyonu (LVRTC), Pazar günü, Ventspils kentinden İsveç'in Gotland adasına uzanan kabloda veri iletiminde kesintiler kaydedildiğini ve bir kopma olduğu sonucuna varıldığını duyurmuştu. Medya kuruluşu, kablonun onarılması için adımlar atıldığını, diğer veri iletim yollarını kullanarak yayınları sürdürdüğünü bildirdi.
LVRTC'nin kurumsal iletişim müdürü Vineta Sprugaine, “Şu anda kablonun önemli ölçüde hasar gördüğüne ve hasarın dış etkilerden kaynaklandığına inanmak için nedenler var” dedi.
Letonya Başbakanı Evika Siliņa, X'te yaptığı açıklamada, hükümetin “İsveç ve NATO ile birlikte, bölgede devriye gezmek ve bölgede bulunan gemileri incelemek dahil olayın soruşturulması için çalıştığını” belirtti.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da X'teki açıklamasında, “Letonyalı bir kuruluşa” ait en az bir kablonun hasar gördüğüne inanıldığını ve Pazar günü gün boyunca Silina ile “yakın temas halinde” olduğunu bildirdi.
Pazar günkü olay, stratejik bölgede Rus sabotajı ve casusluğu korkularını arttıran bir dizi olayı takip ediyor. Daha önce de Baltık Denizi yatağından geçen veri kablolarında kopmalar meydana geldiği bildirilmiş, bunların “Rusya'nın gölge filosu” olarak adlandırılan, yaptırımlardan kaçan ve petrol gelirlerinin ülkeye girmesini sağlayan, sahibi belirsiz yüzlerce eski tankerle bağlantılı olduğu iddia edilmişti.
Bu ayın başlarında NATO, denizaltı kablolarını ve boru hatlarını korumak için Baltık Denizi'nde “gelişmiş gözetim ve caydırıcılık” sağlamak üzere fırkateynler, deniz devriye uçakları ve bir deniz insansız hava aracı filosunu içeren “Baltık Nöbeti” adlı yeni bir misyon başlatmıştı.
Forum