Erişilebilirlik

"İsveç Terör Örgütleriyle Diyaloğa Girmeyecek"


TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson

NATO üyeliği için Türkiye'nin onayını isteyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "İsveç terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek" dedi.

Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Kristersson'ın başkent Ankara'da, sabah ilk durağı Anıtkabir'di.

Kristersson, beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Sonrasında Kristersson, Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ne “Yaklaşık 100 yıl önce tarafınızca kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek benim için büyük bir onurdur. 1934'te Ankara'daki İsveç Büyükelçiliği’nin açılışında, dönemin Veliaht Prensi Gustaf Adolf ile çekilmiş fotoğraflarınız, bana ülkelerimiz arasındaki yakın bağların ne kadar eskiye dayandığını anımsatmaktadır. İsveç ve bu güzel ülke arasındaki ilişkileri derinleştirme temennilerimle" diye yazdı.

İkinci durağında TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un konuğu olan Kristersson, Türkiye ile İsveç arasında "Parlamentolar Arası Dostluk Grubu" kurulduğunu açıkladı.


Ulf Kristersson, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında 28 Haziran tarihinde imzalanan mutabakatı da anımsattı ve "İsveç muhtırayı sonuna kadar uygulayacak. İsveç terör örgütleriyle diyaloğa girmeyecek" mesajını verdi.

"İsveç Terör Örgütleriyle Diyaloğa Girmeyecek"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Kristersson, İsveç Anayasası'nda yıl sonuna kadar terörle mücadele konusunda değişiklik yapacaklarını da kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da geçen hafta Kürt YPG milisleriyle arasına mesafe koyacağını söylemiş, "Bu örgütler ile PKK arasında çok yakın bir bağlantı var. Türkiye ile aramızdaki ilişki için iyi değil" demişti.

TBMM Başkanı Şentop da, "Muhtıra'da kayıtlı taahhütler açık ve nettir. Muhtıra, bize bir yol haritası sunmaktadır. Bu yol haritası üzerinde ilerleme sağlanan alanlar mevcuttur; bunları olumlu buluyoruz. Örneğin, savunma sanayindeki kısıtlamaların kaldırılması Meclisimizin İsveç'in NATO üyeliğine dair değerlendirmesinde olumlu hanede yer alacaktır. Ancak kabul etmek gerekir ki; daha atılacak epey adım var" ifadesini kullandı.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olarak bu yılın başlarında NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO müttefikleri, Finlandiya ve İsveç'in katılım protokollerini kendi parlamentolarında onaya sundu ve kabul etti.

Kristersson, bugün akşamüstü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. İki isim ortak basın toplantısı da düzenleyecek.

MHP Lideri Bahçeli: "İsveç’in sözleri yalnızca vaat"

AKP’nin iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bugünkü grup konuşmasında, İsveç Başbakanı Kristersson’un ziyaretine ilişkin vaatler yerine eylem görmek istedikleri mesajını verdi.

Bahçeli, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i de sert sözlerle eleştirdi.

Bahçeli, “NATO’nun Madrid Zirvesi’nde imza altına alınan üçlü muhtıra gereğince İsveç ve Finlandiya’nın hangi somut adımları attıkları, terörle aralarına nasıl bir sınır koydukları bize göre etraflıca ve titizlikle incelenmesi gereken bir husustur. İsveç Dışişleri Bakanı’nın, ülkesinin terör örgütü PKK/YPG ile arasına mesafe koyacağını söylemesi yalnızca bir vaattir. Henüz ikna edici ve Türkiye’nin taleplerini bihakkın karşılayan bir sonuç alınmış veya görülmüş değildir. İsveç’in yeni hükümetinin PKK/YPG’yle köprüleri atma tasavvurunun mesela bu ülkedeki Sosyal Demokrat Partili eski adalet bakanı tarafından ‘endişe verici ve çirkin’ bulunması oldukça düşündürücü ve düşüklüktür. Anlaşıldığı kadarıyla İsveç iç muhalefeti PKK/YPG’nin gıyaben ve fiilen denetim ve kontrolündedir” dedi.

Bahçeli, Stoltenberg’in Türkiye ziyaretindeki İsveç ve Finlandiya’nın tam üye yapılması gerektiği açıklamasına tepki göstererek, “NATO Genel Sekreteri’nin dili buyurgan bir dildir ve yaralayıcıdır. NATO Genel Sekreteri’nin TBMM’ne ne yapacağını, nasıl bir karar alacağını dikte etmesi, talimat verir gibi konuşması bize göre edepsizliktir. NATO, TBMM’nin üzerindeki bir organ değildir. Biz kararımızı alırken sadece ve sadece Türkiye’mizin çıkarlarına bakarız, Türk milleti ne diyor ona kulak veririz. NATO Genel Sekreteri boyunu aşan sularda kulaç atmaktan vazgeçmeli, TBMM’ne ödev verme densizliğinden derhal geri dönmelidir. Şayet İsveç ve Finlandiya’nın geçen Haziran ayında imzalanmış Madrid Muhtırası kapsamında sahici ve somut adımları varsa, hükümetimiz bunu tespit ve teşhis etmişse o halde mesele yoktur. Yok hala kuşkular yakın ve yoğunsa, Türkiye kurnazca oyalanıyorsa, bilinsin ki, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği önünde aşılamayacak bir millet iradesi duracak, bu tarihi irade de asla teslim olmayacaktır. Türk milleti bildiği ayranı, bilmediği yoğurda değişmeyecektir” diye konuştu.

MHP Lideri Bahçeli: İsveç’in sözleri yalnızca vaat

AKP’nin iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bugünkü grup konuşmasında, İsveç Başbakanı Kristersson’un ziyaretine ilişkin vaatler yerine eylem görmek istedikleri mesajını verdi. Bahçeli, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i de sert sözlerle eleştirdi.

Bahçeli, “NATO’nun Madrid Zirvesi’nde imza altına alınan üçlü muhtıra gereğince İsveç ve Finlandiya’nın hangi somut adımları attıkları, terörle aralarına nasıl bir sınır koydukları bize göre etraflıca ve titizlikle incelenmesi gereken bir husustur. İsveç Dışişleri Bakanı’nın, ülkesinin terör örgütü PKK/YPG ile arasına mesafe koyacağını söylemesi yalnızca bir vaattir. Henüz ikna edici ve Türkiye’nin taleplerini bihakkın karşılayan bir sonuç alınmış veya görülmüş değildir. İsveç’in yeni hükümetinin PKK/YPG’yle köprüleri atma tasavvurunun mesela bu ülkedeki Sosyal Demokrat Partili eski adalet bakanı tarafından ‘endişe verici ve çirkin’ bulunması oldukça düşündürücü ve düşüklüktür. Anlaşıldığı kadarıyla İsveç iç muhalefeti PKK/YPG’nin gıyaben ve fiilen denetim ve kontrolündedir” dedi. Devamında Bahçeli, Stoltenberg’in Türkiye ziyaretindeki İsveç ve Finlandiya’nın tam üye yapılması gerektiği açıklamasına tepki göstererek, “NATO Genel Sekreteri’nin dili buyurgan bir dildir ve yaralayıcıdır. NATO Genel Sekreteri’nin TBMM’ne ne yapacağını, nasıl bir karar alacağını dikte etmesi, talimat verir gibi konuşması bize göre edepsizliktir. NATO, TBMM’nin üzerindeki bir organ değildir. Biz kararımızı alırken sadece ve sadece Türkiye’mizin çıkarlarına bakarız, Türk milleti ne diyor ona kulak veririz. NATO Genel Sekreteri boyunu aşan sularda kulaç atmaktan vazgeçmeli, TBMM’ne ödev verme densizliğinden derhal geri dönmelidir. Şayet İsveç ve Finlandiya’nın geçen Haziran ayında imzalanmış Madrid Muhtırası kapsamında sahici ve somut adımları varsa, hükümetimiz bunu tespit ve teşhis etmişse o halde mesele yoktur. Yok hala kuşkular yakın ve yoğunsa, Türkiye kurnazca oyalanıyorsa, bilinsin ki, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği önünde aşılamayacak bir millet iradesi duracak, bu tarihi irade de asla teslim olmayacaktır. Türk milleti bildiği ayranı, bilmediği yoğurda değişmeyecektir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG