İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği tartışması kapsamında parlamenter sisteme dönüş kapısını açabileceği iddiasıyla ilgili “Ben Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam isterdim. Ülkesini seven insan parlamenter sisteme kafa yormalı” dedi.
Dervişoğlu Pazartesi sabahı aralarında VOA Türkçe’nin de temsil edildiği basın mensuplarıyla buluşmasında, yeni yasama yılı açılışıyla birlikte gündemde olacak anayasa değişikliğiyle ilgili öncelikle AK Parti iktidarı tarafından masaya öneri getirilmesi gerektiğini işaret etti.
İYİ Parti olarak parlamenter sistem talebini dile getirmeye devam edeceklerini vurgulayan Dervişoğlu, anayasa değişikliği gündemiyle ilgili, “Bir çözüm değil tartışma aranıyor. Parlamenter sistem arayışı öksüz ve yetim halde. Parlamenter sistem diye sürekli açıklamada bulunan da zannediyorum bizden fazla başka bir siyasi parti yoktur. Bu sistem birileri için iştah kabartıcı olabilir, bu yetkilerle biz de yönetelim diyebilir veya bu dönemdeki tahribatı ancak bu sistem yetkileriyle gidermek mümkün denebilir. Ama bize göre Türkiye mutlak suretle parlamenter sisteme dönmeli” mesajını verdi.
Ankara’da iktidar partisi AK Parti’yle ana muhalefet partisi CHP arasındaki görüşme trafiği çerçevesince anayasa değişikliği pazarlığı yapıldığı ve Erdoğan’ın parlamenter sisteme dönüş kapısını açabileceği iddiasıyla ilgili soru üzerine Dervişoğlu özetle şunları ifade etti:
“Tayyip Erdoğan parlamenter demokratik sisteme geçmeyi ister mi? Bunu bilmiyorum. Ben Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsam isterdim. Ülkesini seven herkes parlamenter sisteme kafa yormalı. Bilemem yani Tayyip Erdoğan bu yetkilerini sürdürmek arzusu da taşıyabilir. Ya da onu bunu istemeye mecbur etme tartışması yapılabilir. Yani ‘Tayyip Bey Türkiye’yi yönetme arzusunu sürdürebilmek için başka şeyler arzulayabilir’ diye düşünenler var. Televizyonlarda izliyorum, kimileri öngörülerini veya stratejilerini paylaşıyor.”
İmamoğlu– Yavaş’ın adaylığı tartışması: “Yapay tartışma, daha maça çok var”
Müsavat Dervişoğlu, CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi için iki aday adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri itibariyle İYİ Parti’nin olası adayı sorulunca, “Daha maça çok var” yanıtını verdi.
Dervişoğlu, CHP’li İmamoğlu ile Yavaş’ın adaylığıyla ilgili tartışma ve yeni anayasa gündemini “yapay tartışma” olarak gördüğünü de belirtti.
Müsavat Dervişoğlu, “Bu adaylar üzerinden sürekli bu tartışmaların yaşanmasından elbette seçmen bıkar. Yani Türkiye’de kurumların değil, şahısların konuşulduğu bir sistemden vatandaşın rahatsız olmaması mümkün değil. Ben de rahatsızlığımı ifade ettim. Herkesin cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı geçiyor. Kimse o isimlere, ‘Cumhurbaşkanı adayı iseniz programınız nedir?’ diye sormuyor. Ama bize (anayasa) soruyorsunuz. Türkiye siyaseti melezleştiği ve siyasi partiler özgün kimliklerini kaybettikleri için siyasi şahsiyetler olayın ayrıntısı olması gerekirken mütemmimcüzleri gibi görülüyor. Vatandaşlar da bu tartışmalardan bıkıyor. Ben de bıktığım için bu tartışmaları her fırsatta yapay tartışmalar olarak tanımlıyorum” diye konuştu.
Mansur Yavaş’ın İYİ Parti tarafından aday gösterilmesiyle ilgili yeniden soru yöneltilmesi üzerine Dervişoğlu, “Bu tartışmalar çok erken başladı. Türk siyasetinin geleceği siyasi kurumlar üzerinden değil şahıslar üzerinden tartışılmaya başlandı. Bu hoş bir durum değil. Yarın CHP için Mansur Bey ve Ekrem Bey’den de bağımsız birilerinin aday olması muhtemeldir. İYİ Parti’nin ilkeleri, hedefleri vardır. Dolayısıyla siyasi vasatın neyi getireceğini bugünden kestirebilmek mümkün değildir. İYİ Parti’nin bu konuyla ilgili hiçbir angajmanı yoktur. Hiçbir görüşmesi de yoktur” diye ekledi.
Dervişoğlu, tek adamlığa karşı çıktığı için buna İYİ Parti’nin karar organlarıyla karar verileceğini de belirterek tek başına aday kararı almayacağını söyledi.
Erdoğan’ın 4’üncü kez adaylığı: “Tekrar aday olmamalı, siyasetçiler gladyatör değil”
İYİ Parti lideri Dervişoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeniden aday olma yolunu açabilecek şekilde erken seçim kararı alması çağrısında bulunmasına ise tepki gösterdi.
Özel’in “Erdoğan'ın yeniden aday olma iddiası varsa son tarih 2025 Kasım’dır” açıklamasına karşılık Dervişoğlu, ceket cebinden çıkardığı Anayasa kitapçığını göstererek, muhalefet cephesine cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Anayasa hatırlatması yaptı.
Dervişoğlu, Erdoğan’ın adaylığı kesinmiş gibi tartışma yürütülmesini ve kamuoyu araştırmaları yapılmasını yanlış bulduğunu açıklayarak şunları ifade etti:
“Anayasa’nın 101. maddesi Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir daha aday olamayacağını gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanı üç kez zaten seçildi. Özgür Bey’in; ‘Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı yenerek göndermek istiyoruz’ diyerek başlattığı süreç aslında bakarsanız başka bir sebeple bu Anayasa’nın arkasından dolanabileceğini gösteren bir işarettir. Türkiye bu tartışmaya bence son vermeli. Erdoğan’ın aday olmasının tek şartı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 360 milletvekiliyle seçim yenileme kararını önce Cumhurbaşkanı’nın ondan sonra da diğer siyasi partilerin kurumsal yapılarının düşünmesi lazım. İYİ Parti'ye göre, biz sayın Cumhurbaşkanı’nın aday olmaması gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü bu Anayasa’da bir cumhurbaşkanının iki kez aday olur denilmesi sadece seçim uygulaması değil bunun dışında başka teamüllerden de kaynaklandığı kanaati taşıyorum.”
Müsavat Dervişoğlu, “Türkiye öyle bir ülke ki bu ülkenin derdine on yıl katlanan bir cumhurbaşkanı zaten sağlığını kaybeder. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da çok sağlıklı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Siyasetin elbette bir arena olduğunu biliyorum. Ama siyasetçiler gladyatör değildir. Dolayısıyla düello üslubuyla siyaset yapmak, ‘İşte O’nu yenerek göndereceğim, böyle yapacağım’ demenin çok yerinde olduğu kanaatini taşımıyorum” ifadelerini kullandı.
TBMM’de yeni Anayasa görüşmesi
TBMM’nin açılmasıyla birlikte AK Parti iktidarı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa görüşmelerine başlayacak olmasına ilişkin soru üzerine Dervişoğlu, “Bu Anayasa’nın birçok maddesi zaten değiştirildi. Bu Anayasa’nın içinde Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin istediğini yapmasına mâni olacak ne var da ısrarla bu anayasa tartışmaları gündeme geliyor. Doğrusunu isterseniz bunu ben biraz yadırgıyorum. Bu rejimi tahkim edecek, bizi tek adamlığa evrileceğini varsayarak endişelerimizi başlangıçta ifade ettiğimiz bu rejimi tahkim edecek ve tek adamlığı güçlendirecek hiçbir anayasa değişikliğinde müspet bir tavır koymayız. Karşı çıkarız. Bu konudaki kararımız da nettir. Ayrıca Türkiye’de çok ciddi sorunlar yaşanıyorken bu sorunlar gölgede kalsın diye gerçekleştirilemeyecek anayasa değişikliklerini tartışmayı ülkemiz için mahsurlu buluruz” dedi.
AK Parti’nin kendi anayasa değişikliği önerisini açıklamadığını, kamuoyuna sunmadığını da vurgulayan Dervişoğlu, “yarı başkanlık” gibi bir modeli de sunuyorlarsa bunu tartışabileceklerini ancak iktidar tarafından anayasa konusunda bilgi verilmediğini söyledi.
Dervişoğlu, “Bize söylemeleri lazım. ‘Biz Anayasa’yı değiştireceğiz, parlamenter demokratik sisteme geçeceğiz ne dersiniz?’ ‘Hayır, biz Anayasa’yı değiştireceğiz, yarı başkanlık sistemine geçeceğiz. Buna ne dersiniz?’ Ya da ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 400 parlamenter biraraya geleceğiz. Toplumsal da mutabakat sağlayacağız onun üzerine yeni dinamiklere göre inşa edeceğiz’. Tamam, biz bunları tartışırız. Ama şu anda kimin ne yapacağı belli değil. Görüyoruz ve anlaşılıyor ki sadece bu tartışmalardan beslenip ülkenin yakıcı sorunlarının üzerinin örtülmesine strateji arayan bir hükümet anlayışı var ya da bir Cumhurbaşkanlığı bakışı var ya da İletişim Başkanlığı bakışı var. Dolayısıyla biz bu konularda ülkemiz adına oldukça kararlı ve tedbirli davranmak mecburiyetindeyiz. Bu iktidardan duyum dışı bilgi alamıyoruz” diye konuştu.
“Adaylık tartışması yerine önce şu sistemden kurtulmalıyız”
İYİ Parti olarak yetkili kurullarıyla hem anayasa hem de adaylık konularında karar alacaklarını da tekrarlayan Dervişoğlu, Millet İttifakı gibi CHP’yle ortaklık yürütülmesine ilişkin soru üzerine şimdilik “hür ve müstakil siyaset” yürütme mesajını verdi.
Dervişoğlu, “Bu tartışmaları getiren sistemi ortadan kaldırmak için elbirliği, işbirliği, gönülbirliği yaparsak üzerinde tartıştığımız bu sorunları kökünden halletmiş oluruz. ‘Müsavat Dervişoğlu, sen çoklu masalara oturur musun?’ ben oturmam. Ben sahip olmadığım masanın sandalyesi olmam. Ama bu bir birlikteliği de getirebilir. O zamanki kararımız da sadece karşıtlık duygusundan neşet etmez. Türkiye'nin şartlarına bakarak karar veririz. Yani bir siyasi parti kendi içinden tek bir aday çıkaramıyor, kendi içinden birkaç adayla seçime giriyorsa o zaman tıpkı Sayın Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını nasıl bu anayasada varsa bir kişinin bağımsız olarak Cumhurbaşkanı adayı olmasını şartı da yine bu Anayasa’da var. Yani toplam yüzde 5 oyu alan siyasi partiler de biraraya gelmek suretiyle Cumhurbaşkanı adayları belirliyor.
Tartışmaların sistemin içinden çıkan karmaşalardan kaynaklandığı görüşünü dile getiren Dervişoğlu, “Şundan bir kurtulalım. Bu sistem yeniden kabul edilebilir ve milletin içine sindirebildiği bir sisteme dönüşsün. Ben ayrıca bu sistemden iktidarın da çok hoşnut olmadığı kanaatini taşıyorum” açıklamasında bulundu.
Eric Adams hakkındaki Türkiye iddiası: “New York’a metod ihraç ettiğimizi söyleyebilirim”
Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin binası Türkevi’nin denetimine olumlu onay vermesi gerekçesiyle New York Belediye Başkanı Eric Adams’a rüşvet verildiği iddiasıyla ilgili soruyu yanıtlarken alaycı bir üslupla AK Parti iktidarını eleştirdi.
Dervişoğlu, New York’taki yargı süreci kapsamında Türk Hava Yolları (THY) ve bazı iktidara yakın iş insanlarınca Adams’a rüşvet verildiği iddiasıyla ilgili soruyu da yanıtladı. Dervişoğlu, “New York’a model ve metod ihraç ettiğimizi söyleyebilirim. Bu durum bayağı bu işlerde kurumsallaştığımızı gösteriyor” dedi.
Forum