Erişilebilirlik

Kırım Tarihinden Önemli Noktalar


Kırım Tarihinden Önemli Noktalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Kırım’ın Karadeniz’deki stratejik önemi çok büyük. Yarımadanın tarihiyse oldukça karmaşık. Tarih boyunca büyük imparatorlukların bir parçası olan Kırım'da nüfusun yüzde 58'i Rus, % 24'ü Ukraynalı, %12'si Tatar

Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım, Ukrayna'ya bağlı, Rusça’nın yaygın olarak konuşulduğu özerk bir cumhuriyet.

Etnik Ruslar Kırım nüfusunun yüzde 58'ini, Ukraynalılar ise yüzde 24'ünü oluşturuyor. Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra yarımadaya geri dönmeye başlayan Kırım Tatarlar’ı ise nüfusun yüzde 12'si.

Tarih boyunca büyük imparatorlukların parçası olan Kırım, 13‘üncü yüzyılda Moğol İmparatorluğu’na bağlı olan Türk ve Müslüman Tatarlar tarafından işgal edildi.

Kırım, Çariçe Katerina tarafından 1783 yılında Rus topraklarına katıldı.

Rusya, 1853-1856 Kırım Savaşı’nda İngiltere ve Fransa’yla çarpıştı.

İttifak güçlerinin Rus Çarı'nın Karadeniz'deki donanma filosuna evsahipliği yapan Sivastopol'ü ele geçirmesinden ve uzun süren kuşatmadan sonra Kırım harabeye döndü.

Kırım, 1917 Rus Devrimi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında da şiddetli çatışmalara sahne oldu. Kırım bu dönemde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin parçasıydı.

Sovyet diktatör Josef Stalin, 1944 yılında Kırım Tatarları'nın tamamını Naziler’le işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Orta Asya'ya ve Sovyetler Birliği'ndeki başka bölgelere sürdü.

1954 yılında Nikita Kruşçev'in yönetimindeki Sovyetler Birliği, Kırım'ı Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nden Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne devretti.

Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra Kırım, bağımsız Ukrayna'nın bir parçası oldu. Moskova ve Kiev, eski Sovyet Karadeniz Donanma Filosu'nu paylaşma kararı aldı.

Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin Ruslar arasında kısa süre önce yaptığı bir ankete göre, halkın yüzde 56'sı, Kırım'ı Rusya'ya ait olarak görüyor.
XS
SM
MD
LG