DİYARBAKIR- Son günlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yapan Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, şiddet ve ayrımcılığın derinleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Toplantıya katılan kadınlar, Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerindeki samimiyetinin İstanbul Sözleşmesi’ne bağlı olduğunu savundu.
Diyarbakır’da geçen hafta dördüncü kattan düşerek ağır yaralanan 22 yaşındaki Kübra Y.’nin ailesi, kızlarının eşi tarafından atıldığını öne sürdü. Bu olaydan 3 gün sonra ise kadına yönelik bir şiddet haberi de Mardin’den geldi. Kızıltepe ilçesinde 45 yaşındaki bir kadın evinde silahla vurularak öldürüldü.
Şiddetin artması üzerine kadın, çocuk ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet ve hak ihlalleri alanında Diyarbakır’da çalışma yürüten kurumların oluşturduğu Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Ağ Sözcüsü Gulan Önkol, yapılmak istenen yasal değişiklere dikkat çekti. Önkol, yasaların değiştirilmesiyle sorunların derinleşeceğini belirterek, “İktidar ve ortaklarının seçim sürecinde dozunu arttırarak uyguladığı kamusal şiddetle birlikte mütemadiyen güncelleştirmeye çalıştığı bu meseleler kadınları ve LGBTİ+’ları tahakküm altına alarak sindirmeyi hedeflerken; evrensel hukuka, Anayasa’nın özüne ve ilkelerine aykırı Anayasa değişikliği teklifi ile de ayrımcılık derinleştirilmeye çalışılmaktadır” dedi.
AB için İstanbul Sözleşmesi şartı
Toplantının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan kadın kurumlarının temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi öncesi Türkiye’nin AB yolunun açılması çağrısı ile gündeme gelen, Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerine vurgu yaptı. Türkiye- AB ilişkilerinde İstanbul Sözleşmesi’nin önemli yer tuttuğuna işaret eden kadınlar, sözleşmeye dönülmesi çağrısı yaptı. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, AB’ye girilmese bile İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Güneş Özel, AB ile ilişkilerini geliştirmesinin İstanbul Sözleşmesi’ne dönmesine bağlı olduğunu dile getirdi. Özel, sözleşmenin feshedilmesinden sonra AB’ye dönüş çabalarının samimi olmadığını savundu.
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Berfin Polat ise AB ile ilişkilerin düzeltilmesi için kadın hakları konusunda yasal düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Haziran’da 25 kadın öldürüldü
Kadına yönelik şiddetle ilgili verileri her ay yayınlayan Bianet isimli internet sitesinde yer alan rakamlara göre, Haziran ayında 25 kadın erkekler tarafından öldürüldü. En az 62 kadın erkeklerce şiddete uğrarken, 17 çocuk istismar edildi, en az 7 kadın taciz edildi.33 kadının ölümü ise şüpheli bulundu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre ise, Haziran ayında 22 kadın cinayete kurban giderken, 27 kadın şüpheli şekilde öldü.
Kadınların öldürülme gerekçeleri şöyle açıklandı: “Öldürülen 22 kadından 6’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i çocuğunun velayetini alması bahanesi ile öldürüldü. 13’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.”
Forum