Erişilebilirlik

Harris göçmenlik konusundaki siciline yönelik eleştirilerin gölgesinde ABD-Meksika sınırına gidiyor


Başkan Yardımcısı Harris, Temmuz ayında Arizona'nın Phoenix kentinde yerli Amerikalı topluluklarla biraraya gelmişti.
Başkan Yardımcısı Harris, Temmuz ayında Arizona'nın Phoenix kentinde yerli Amerikalı topluluklarla biraraya gelmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin başkan adayı olduktan sonra ABD-Meksika sınırına ilk ziyaretini Cuma günü gerçekleştirerek. Bu ziyaret, Harris’in Kasım seçimleri öncesinde en zorlu sınavı verdiği bölgeyle yüzleşme olarak yorumlanıyor.

Eski Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçiler Harris’i, Biden yönetiminin göç konusundaki sicili nedeniyle eleştiriyor.

Meksika'ya sınırı olan ve geçen yıl rekor düzeyde sığınmacı akınına uğrayan Arizona'da göç ve sınır güvenliği en önemli konular arasında yer alıyor. Trump'ın göçmenlik konusunda seçmenler nezdinde bir üstünlüğü var. Harris bu konudaki durumunu iyileştirmek ve Trump için önemli bir siyasi saldırı hattını etkisiz hale getirmek için hamle yapıyor.

Biden yönetimi, beklenen göçmenlik yasasını çıkarmadı ve ardından güney sınırının tıkandığı durumlarda göçmenlere sığınma hakkı verilmesini engelleyen kuralları açıkladı. O zamandan bu yana yasadışı sınır geçişlerine yönelik tutuklamalar azaldı.

Harris, gezisini, California Başsavcısı olarak sınır boyunca suçla mücadele konusunda yaptığı çalışmaları seçmenlere hatırlatmak için de kullanacak.

Harris, Ağustos ayında Arizona eyaletinin Phoenix kenti yakınlarında düzenlediği bir mitingde, sınır boyunca uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapan çetelerle mücadele ettiğini anlatmış ve “Onlara dava üstüne dava açtım ve kazandım” demişti.

Kongre'nin 27 yaşındaki en genç üyesi olan ve Harris'in genç ve Latin kökenli seçmenler nezdinde önde gelen savunucularından Florida eyaleti Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Maxwell Frost, Harris'in daha sıkı yaptırımları destekleyerek “seçmenlerle aynı yerde durduğunu göstermeye” çalıştığını ve “şu anda sınırda bir kriz olduğunu anladığını” söyledi.

Harris’in Arizona’daki sınır kasabası Douglas’a ziyareti, göç sorununu seçim gününe altı haftadan az süre kala en üst seviyeye taşıyor.

Trump, hamleye karşılık vermek için Harris’in bölgeye gelmesini beklemedi. Perşembe günü New York'ta uzun bir konuşma yapan Trump, “yarın söyleyeceği her şeyin bir sahtekarlık olduğunu biliyorsunuz çünkü ülkemizi koruma konusunda tarihin en kötüsüydü. Bu yüzden kendini biraz daha iyi göstermeye çalışacak. Ama bu mümkün değil” dedi.

Trump bir gün önce de Kuzey Carolina'daki bir mitingde seçmenlere, “Kamala sınır hakkında konuştuğunda güvenilirliği sıfırdan daha az” dedi.

Trump kampanyası, Harris’in başarısız bir “sınır sorumlusu” olarak gösteren televizyon reklamları verdi. Bir spotta “Harris yönetiminde 10 milyondan fazla kişi yasadışı olarak burada” denildi. Ancak, 2021'de Biden yönetiminin başlamasından bu yana kaç kişinin ülkeye yasadışı yollardan girdiğine ilişkin tahminler büyük ölçüde değişiyor.

Harris, resmi olarak hiçbir zaman Biden yönetiminin sınır korumadan sorumlu yetkilisi olmadı. Bunun yerine, sınırı geçenlerin önemli bir kısmından sorumlu olan üç Orta Amerika ülkesi El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelen göçün “temel nedenlerini” ele almakla görevlendirildi.

Başkan Yardımcısı Harris, göç sorununa uzun vadeli bir yaklaşım benimsedi ve çok uluslu şirketleri ve Latin Amerikalı işletmeleri bölgeye yatırım yapmaya ikna etmeye yardımcı oldu. Bunun, Amerika’ya zorlu bir yürüyüş yapmak yerine iş yaratacağını ve yerel halka memleketlerinde kalmaları için daha fazla neden vereceğini savundu.

Anketler, çoğu Amerikalı’nın göçü yönetmesi için Harris'ten daha fazla Trump’a güvendiğini gösteriyor.

15 Aralık 2020 - Arizona eyaletinin Meksika sınırındaki Douglas kasabasında bir ABD Sınır Devriye aracı, iki ülkeyi birbirinden ayıran sınır duvarının önünden geçiyor.
15 Aralık 2020 - Arizona eyaletinin Meksika sınırındaki Douglas kasabasında bir ABD Sınır Devriye aracı, iki ülkeyi birbirinden ayıran sınır duvarının önünden geçiyor.

Harris'in ziyaret edeceği Douglas, çoğunlukla Demokratlar’ın yaşadığı bir sınır kasabası.

Trump, sınır güvenliği konusunda kendisi ile Harris arasındaki zıtlığı ortaya koymak için geçen ay bölgeye gitmişti.

16 bin nüfuslu kasabanın, sınırdaki komşusu Meksika'nın Agua Prieta kentiyle güçlü bağları ve uzun süredir yenilenmesi planlanan işlek bir sınır kapısı var. Burada yaşayanlar, yasal sınır geçişlerinin hızlandırılması ve yasadışı geçişlerle mücadele edilmesini istiyor.

Forum

STÜDYO VOA

NY Belediye Başkanı Adams’ın Türkiye ilişkileri iddianamede – 26 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG