Erişilebilirlik

Kamuoyunda tartışmalara neden olan yeni müfredat "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" onaylandı 


Yeni müfredat gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak.
Yeni müfredat gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredat "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni onayladı.

Yeni müfredat, 9 Eylül 2024'te başlayacak eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak. Bu adımla müfredat, son 22 yılda dördüncü kez değiştirilmiş oldu.

Yeni müfredata ilişkin 26 dersin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" öğretim programı, 16-22 Mayıs'ta Talim ve Terbiye Kurulu'nun gündemine alınarak görüşülmüş ve Kurul'un onayından geçmişti.

Müfredat, MEB’in "https://mufredat.meb.gov.tr" adresi üzerinden erişime açıldı.

Müfredat taslağı görüşlere açılmış, tepki görmüştü

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce 9 dersin öğretim programı ile ortak metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce 10 dersin öğretim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce 7 dersin öğretim programı 26 Nisan'da kamuoyunun görüş ve önerisine sunuldu. Taslak 10 Mayıs'a kadar askıda kalırken, bu süreçte 67 bin 284 görüş ve öneri iletildi.

MEB açıklamasına göre, 38 bin 865 öğretmen görüş ve öneri paylaşırken, 28 bin 419 görüşün de sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ve eğitimin diğer paydaşlarından geldi.

MEB açıklamasında, müfredat için görüş ve önerilerin yüzde 58'inin öğretmenlerden, yüzde 42'sinin ise diğer paydaşlardan geldiği kaydedildi. Gelen görüşlerin üçte birinin ortak metne, altıda birinin ise okul öncesi eğitim programına yönelik olduğu da yine açıklamada yer aldı.

Müfredat içeriği ve içerdiği bazı ifadeler nedeniyle kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştu.

26 farklı eğitim programı ve bir ortak metinden oluşan yaklaşık 3 bin sayfalık müfredat taslağının görüş ve öneriye açıldığı bir haftalık süreyi yetersiz bulan eğitim uzmanları bakanlığı tepeden inmecilikle suçlamıştı. Uzmanlara göre müfredatta sıkça yer verilen ahlak, değer ve inanç kavramları da soyut; bilimsellikten ve anlaşılırlıktan uzak olarak yorumlanmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Almanya ile bozkurt işareti krizi – 4 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG