Balkan ülkesi Karadağ’da silahlı bir kişi düzenlediği saldırıda ikisi çocuk 12 kişiyi öldürdü. Saldırganın daha sonra intihar ettiği bildirildi.
Karadağ İçişleri Bakanı Danilo Saranovic, Karadağ'ın küçük bir kasabası Çetine’de en az 10 kişiyi öldüren silahlı saldırganın, Perşembe günü intihar girişiminde bulunduktan sonra aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü açıkladı.
Polis tarafından 45 yaşındaki Aleksandar Martinovic olarak teşhis edilen saldırgan, polis tarafından köşeye sıkıştırıldıktan sonra Çetine kasabasındaki evinin yakınlarında intihar girişiminde bulundu.
Saranovic, “Umutsuz bir durumda olduğunu görünce intihar girişiminde bulundu. Olay yerinde değil, hastaneye götürülürken öldü” dedi.
Martinovic, Çarşamba günü öğleden sonra Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'nın 38 kilometre batısında bulunan küçük bir kasaba olan Çetine'deki bir restoranda ateş açarak dört kişiyi öldürdükten sonra kaçmıştı.
Polis, saldırganın ilk olaydan sonra üç farklı yere daha giderek aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az altı kişiyi daha öldürdüğünü açıkladı. Dört kişi ise yaralandı. Yaralıların durumunun kritik olduğu bildirildi.
Polis, Martinovic'in daha önce yasadışı silah bulundurmadan sabıka kaydı olduğunu belirtti. Polis müdürü Lazar Scepanovic, şüphelinin ateş etmeden önce aşırı alkollü olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Karadağ Başbakanı Milojko Spajic, ateş açılmadan önce bir arbede yaşandığını ifade etti. Polis, silahlı saldırının organize suçla bağlantılı olduğunun düşünülmediğini bildirdi.
Köklü bir silah kültürüne sahip olan Karadağ'da toplu silahlı saldırılar nadiren görülüyor. 2022 yılında yine Çetine'de meydana gelen bir saldırıda, aralarında iki çocuk ve bir silahlı saldırganın da bulunduğu 11 kişi ölmüştü.
Çarşamba günkü olay 600 bin nüfuslu Karadağ’da şok etkisi yarattı. Spajic saldırıyı “korkunç bir trajedi” olarak nitelendirdi ve üç günlük ulusal yas ilan etti. Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic saldırı karşısında “dehşete düştüğünü” söyledi.
Sıkı silah yasalarına rağmen Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya'dan oluşan Batı Balkanlar’da çok sayıda silah bulunuyor. Bunların çoğu 1990'lardaki kanlı savaşlardan kalma ancak bazılarının geçmişi Birinci Dünya Savaşı'na kadar uzanıyor.
Spajic, silahların tamamen yasaklanması olasılığı da dahil olmak üzere ateşli silah sahibi olma ve taşıma kriterlerini sıkılaştırmayı değerlendireceklerini söyledi.
Forum