Erişilebilirlik

Kartalkaya yangınıyla ilgili 11 kişi gözaltında: CHP’nin hedefinde Kültür ve Turizm Bakanı var


Bolu’nun Kartalkaya ilçesinde meydana gelen yangında 78 kişinin öldüğü açıklandı.
Bolu’nun Kartalkaya ilçesinde meydana gelen yangında 78 kişinin öldüğü açıklandı.

Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında hayatını kaybeden 29 farklı soyada sahip 78 kişinin kimlikleri açıklandı.

Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın yaptığı bilgilendirmeye göre hayatını kaybedenlerden 38’i çocuk.

Bugün mühürlenen otelde Bolu Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever beraberinde Seben ve Dörtdivan kaymakamlarıyla birlikte incelemede bulundu.

Otelin sahibi ve genel müdürü ile birlikte Bolu Belediye Başkan Yardımcısı, İtfaiye Müdür Vekili’nin aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltında

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç alanda yedi kişilik uzman heyetinin çalışmalarına devam ettiğini ve adli soruşturma çok yönlü sürdürüldüğünü açıkladı.

Tunç’un verdiği bilgilere göre Grand Kartal Oteli’nin sahiplerinden Halit Ergül, otelin genel müdürü Emin Aras, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ile İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’un da aralarında bulunduğu 11 kişi hala soruşturma kapsamında gözaltında tutuluyor.

İktidar partisinden Meclis Araştırması için başvuru

AK Parti TBMM Grubu, Grand Kartal Otel'de çıkan yangına ilişkin Meclis Araştırması açılması için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, yangının tüm boyutlarıyla araştırılması ve aydınlatılması, bir daha benzer bir olayın yaşanmaması ve cezalarda caydırıcılığın sağlanabilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi talep edildi.

CHP’li Başarır: “Kültür ve Turizm Bakanı’nın istifa etmesi gerekir”

VOA Türkçe’nin ulaştığı CHP TBMM Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, kendilerinin de Meclis Araştırması için hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

Başarır, “Aslında Kültür ve Turizm Bakanı’nın istifa etmesi gerekir. Ancak bizim CHP olarak hatta muhalefet partilerinin de katılması halinde bakan hakkında bir soruşturma açtırılmasını sağlamak mümkün değil. Buna rağmen bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Özgür Özel’den Kültür ve Turizm Bakanı’na Grand Kartal soruları

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise turizm alanlarındaki ruhsatlandırma ve belgelendirme sorumluluğu tüm mevzuata göre açıkça kendisinde olduğunu belirttiği Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bolu Belediyesi’ni hedef gösterdiğini söylerken, gerçek sorumluların ortaya çıkması konusunda bazı sorular sordu.

X hesabından paylaşımda bulunan CHP Genel Başkanı, “Otel 2007 yılında, AKP’li belediyeden aldığı yangın yeterlilik belgesi ile bugüne kadar nasıl faaliyetini sürdürmüştür? Bakanlığın denetimleri sırasında neden yeni bir belge istenmemiştir? 18 yıl yeni bir yeterlilik belgesi almayan otelin ruhsatı, tek yetkili olan Bakanlık tarafından neden iptal edilmemiştir? Mevzuata göre otellerin, 30 Nisan 2024 tarihine kadar bakanlığa teslim etmesi gereken yangın yeterlilik belgelerinin süresine neden istisna getirilerek süre uzatımı yapılmıştır? 2007 yılından sonra ilk kez Aralık 2024’te Bolu Belediyemiz’den denetim talep edilmiş, Belediyemiz otele uygunluk belgesi vermemiştir. Belediyemizin vermediği uygunluk belgesi hangi kurumdan alınmıştır? Alınmamışsa Bakanlık bu otelin ruhsatını neden iptal etmemiştir? Kültür ve Turizm Bakanı, otelin 2021 ve 2024 yılında denetimden geçtiğini, yangın yeterlilik belgesinin mevcut olduğunu söylemiştir. Bu belgeleri Belediye vermediğine göre hangi kurum vermiştir?” dedi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu kaynaklar, yangın önlemleri uygunluk denetim raporunun il ve ilçe belediyelerinin itfaiye birimleri tarafından verildiğini, başkaca bir denetim firmasının yangın denetimleri konusunda yetkili olmadığını söylediler.

Ustaoğlu: “Yangın önlemlerini denetleme yetkisi sadece itfaiyede”

Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu da itfaiye raporu olmadan işletme belgesi alınamadığını belirtti.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Ustaoğlu, “Oteller açılmak için öncelikle çalışma ruhsatı alır. Sonra itfaiye müdürlükleri ya da büyükşehirlerde itfaiye daire başkanlıkları yangın koşullarına bakar. Yangın önlemlerini denetleme yetkisi sadece itfaiyede. Yangın merdiveni, yangın tüpleri, yangın hortumları, kaçış yolları, kaçış levhaları bunların hepsi olması lazım. Son dönemde yangın merdivenine açılan kapıların belli süre için yanmaz ve gaz sızdırmaz kapılar ve yanmaz boyalar da ilave edildi. Ama eskiden bunlar yoktu. Eskiden yangın detektörü, yangın alarmı, yangın butonu da yoktu. Artık var ve çalışır olması gerekiyor. Bu denetimlerin yapılması otelciler için de iyi bir şey. Yangın önlemlerini denetleme yetkisi sadece itfaiyede” dedi.

Yanan otelden çıkanlar, yangın alarmı duymadıklarını, yangın merdiveninin duman altında kaldığını, ışıklı yönlendirme levhaları görmediklerini aktarıyor.

“Böyle yerlerde mutlaka yangın istasyonu yahut itfaiye teşkilatı olmalı”

Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı da, Çarşamba günü VOA Türkçe’ye konuşan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel gibi, Türkiye’nin önde gelen kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya’da yangın istasyonu olmamasının eksiklik olduğunu ifade ediyor.

Ertan Ustaoğlu, “Bölgede en az yedi tane otel var. Bu şu demek. Kış aylarında bazı hafta sonlarında en az 3000 kişi burada konaklıyor. Otelin içinde değil dışında da sıkıntı olabilir. Bir orman yangını çıksa bu insanlar nasıl kurtulacak. Bunları da düşünmek gerekiyor. Böyle yerlerde mutlaka yangın istasyonu yahut itfaiye teşkilatı olmalı” dedi.

Denetim sorumluluğu kimde tartışması sürüyor, yönetmeli ne diyor?

Yangın sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan arasında başlayan sorumluluk tartışması sürüyor.

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”, itfaiye teşkilatının re’sen denetim yapmasını öngörmüyor. Yönetmelik, kendisine başvuru sahibinden veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme yetkisi olan idareden (Kartalkaya’daki oteller için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan) veya ilgili bakanlıktan talep gelmesi şartıyla itfaiyenin denetim yapmasını düzenliyor.

Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik de denetim görev ve yetkisini yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veriyor.

Konuyla ilgili hukuki haber adlı internet sitesinde bir makale kaleme alan hukuk profesörü Ersan Şen, “Otel işletmesi, itfaiyeden talepte bulunmuş, fakat denetleme formu aşamasından sonra itfaiye raporu aşamasına geçilmeden otel işletmesi talebini geri çekmiş ve özel bir firmadan denetim raporu almış gözükmektedir. Bu durumda; mevzuatta itfaiyeye sadece talebe bağlı denetim görev ve yetkisi yüklendiğinden ve elektronik ortama kaydedilme ve Bakanlığa bildirilme usulü itfaiye raporu ile ilgili öngörüldüğünden, rapor aşamasına geçmeyen ve geri çekilen bir başvuru sebebiyle itfaiyeye ve belediyeye sorumluluk yüklenmesinin mümkün gözükmediği sonucuna varılmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Forum

XS
SM
MD
LG