Amerika’da birçok gönüllü kuruluş, kayıtsız göçmenlere, polis tarafından gözaltına alınmaları durumunda neler yapmaları gerektiğini, hangi haklara sahip olduklarını öğretiyor. Bu ayrıntıları bilmek, Donald Trump’ın göçmenlik meselesine daha sert yaklaşma sözü vermesiyle özellikle önem kazandı. Amerika’nın Sesi, Washington yakınlarındaki Hyattsville’de göçmenlere rehberlik hizmeti veren gönüllülerin çalışmalarını yerinde izledi.
Kayıtsız göçmenler ve ailelerine polis baskını ve gözaltılar sırasında kendilerini nasıl korumaları gerektiği öğretiliyor. CASA örgütü yetkilileri kayıtsız göçmenlerin Amerika’nın her yerinde geçerli olan anayasal haklarını iyi bilmelerini istiyor. CASA organizatörlerinden Alma Couvorthie, “Bu hakların neler olduğunu ve nasıl davranmamız gerektiğini bilmeliyiz. Bunlar konuşmama hakkı, tutuklanma durumunda avukata erişim hakkıdır. Söylemeniz gereken tek şey adınız ve Maryland eyaletinde yaşıyor olduğunuz” diye konuşuyor.
Kayıtsız göçmenlikle savaşacağına dair söz veren Donald Trump, milyonlarca kaçağı sınırdışı edeceğini ve Meksika sınırına duvar öreceğini söylemişti. Kayıt yaptırmamış bir göçmen olan Maria Herrera, “Trump çok güçlü, bu bizi korkutuyor" diyor.
Başkan Obama, imzaladığı başkanlık kararnamesi uyarınca Amerika’ya çocukken gelen milyonlarca kayıtsız göçmeni koruma altına almıştı. Maria Herrera onlardan biri. Ancak Herrera, Trump’ın tek imzayla Obama’nın kararnamesini iptal edebileceğini söylüyor.
Herrera,Trump bir gün kararnameyi iptal edebilir. Bu nedenle büyük endişe içindeyim. Aileler paramparça olur. Bugün buraya gelip bilgi almak istedim. Bu konuda çok bilgim yok ancak gönüllülerin daha fazla bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.
Amerikan Göçmenlik Reformu Federasyonu Başkanı Dan Stein, Marie Herrera gibi kayıtsız göçmenlerin endişelerini anladığını, ancak “CASA de Maryland” gibi kuruluşların yasaların uygulanmasını zorlaştırdığını söylüyor: “Bu gibi kuruluşlar kimlerin Amerika’da yasal olarak yaşamaya hakkı olduğunu, kimlerin olmadığını belirlemeye çalışan polisin işini zorlaştırıyor çünkü göçmenlik yasalarının uygulanması engelleniyor.”
Kimileri Trump’ın kayıtsız göçmenliğin üzerine gideceğini bekliyor, kimileriyse henüz vakit varken bilgi toplamaya çalışıyor. Kayıtsız göçmenlerden Jose Manuel Perez de, ”Burası benim ülkem. Burada doğmadım ama burada büyüdüm. Her sabah tanıdık olduğum bir hayata uyanıyorum. Bana başka yer yok” diyenlerden.
Obama’nın 2012’den itibaren koruma altına aldığı 741 bin kayıtsız göçmenin durumunu anladığını söyleyen Trump, yine de kararnameyi iptal etme fikrini rafa kaldırmış değil.