Erişilebilirlik

KDP lideri Mesud Barzani ve SDG lideri Mazlum Abdi Erbil’de görüştü 


Suriye'deki siyasi karışıklığın bölgedeki Kürtler’i belirsizlikle karşı karşıya bıraktığı bir dönemde, KDP lideri Mesud Barzani ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi Perşembe günü Kuzey Irak'ta biraraya gelerek uzlaşma yönünde önemli bir adım attı.

Mesud Barzani’nin genel başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) üst düzey yetkililerinden Hoşyar Zebari, daha önce rakip olan iki Kürt grubun liderleri arasındaki görüşmeyi, Suriye'deki geçiş sürecinde “Kürtler’in birliğini ve konumunu güçlendirecek önemli bir kazanım” olarak niteledi.

Irak'ın kuzeyindeki yarı özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil'deki görüşme, Suriye’de Beşar Esat hükümetinin isyancı grupların yıldırım taarruzuyla düşmesinden haftalar sonra ve Türkiye destekli silahlı grupların Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt güçlerine karşı yoğunlaştırdığı harekat sürerken gerçekleşti.

KDP ya da SDG'den görüşmeye ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

Gazetecilere bilgi verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir KDP üyesi, Barzani ve Abdi arasındaki görüşmelerin “Suriye'deki Kürt varlığını birleştirmeye ve SDG'yi Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanımlanan ayrılıkçı Kürt militan grubu PKK'dan ayırmanın yollarını araştırmaya odaklandığını” söyledi.

Yetkili, KDP liderinin, böyle bir hamlenin özellikle KDP'nin ABD ve Türkiye ile ilişkileri üzerinden daha geniş bir uluslararası desteğe kapı açabileceğini savunduğunu belirtti.

Yetkili, Barzani'nin ayrıca Suriye'deki yeni fiili hükümetle güçlü bir pozisyondan müzakere etmek için Suriye'de birleşik bir Kürt cephesi sunmanın önemini vurguladığını söyledi.

Barzani, anayasal tanınma da dahil Irak'taki Kürt siyasi kazanımlarının Suriye'deki Kürtler için bir model teşkil edebileceğini kaydetti.

Son on yıldır Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden Kürt yönetimindeki Suriye Demokratik Güçleri, SDG'yi PKK'nın bir uzantısı olarak gören Türkiye’nin adına savaşan milislerden oluşan Suriye Milli Ordusu'nun hedefinde.

DEM Partili siyasetçilerin hapisteki Kürt siyasi liderler ile görüşmeleri hız kazanıyor. Görüşmelerde PKK ile 40 yıldır süren çatışmaların sona erdirilmesi hedefleniyor.

Esat'ın devrilmesinin ardından yeni bir ulusal ordu kurmaya çalışan Suriye'nin yeni liderlerinin yarattığı güvenlik boşluğunda, Irak ve Suriye'de IŞİD’in yeniden güçlenmesinden endişe ediliyor.

Kürt güçler, her iki ülkede de militan gruba karşı mücadelede kilit bir rol oynuyor.

Bu hafta başında Barzani'nin elçisi Hamit Darbandi, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke'de Abdi ile biraraya geldi.

Irak'taki KDP'nin Türkiye ile dostane ilişkileri varken, SDG ile PKK'ya bağlı diğer gruplarla anlaşmazlık içinde.

Erbil’deki görüşme öncesinde 7 Ocak Salı günü Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

PKK’dan “Suriye'nin kuzeydoğusundan ayrılmayı kabul edebileceği” sinyali

Öte yandan Türkiye, ABD ve AB’nin terör örgütü listesinde bulunan PKK’dan bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin müttefiki SDG’nin Suriye'de “önemli bir ortak liderlik rolü” üstlenmesi halinde, Suriye'nin kuzeydoğusundan ayrılmayı kabul edeceğini söyledi.

Örgütün Kuzey Irak'taki siyasi ofisinden bir yetkili, “Suriye'nin kuzeydoğusunun SDG'nin kontrolü altında yönetilmesi ya da ortak liderlikte önemli bir role sahip olmasıyla sonuçlanacak herhangi bir girişim, bölgeden ayrılmayı kabul etmemize yol açacaktır” dedi.

Geçtiğimiz ay Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın devrilmesinin ardından Ankara, PKK'nın bir uzantısı olduğunu söylediği SDG'nin bir parçası olan Suriyeli Kürt YPG milislerine harekat düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Ankara, SDG'nin dağıtılması ve tüm üst düzey PKK üyelerinin Suriye'den çıkarılması gerektiğini; aksi takdirde Suriye'ye harekat düzenleyeceğini belirterek, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin başlıca müttefiki olan SDG'nin geleceği konusunda müzakerelerin başlamasına neden oldu.

Washington, Kürt müttefikleri için “kontrollü bir geçiş” çağrısında bulunmuştu ve SDG komutanı, Türkiye'nin ateşkesi kabul etmesi halinde PKK üyelerinin Suriye'yi terk edeceğini söylemişti.

Örgütün Suriye'den ayrılması halinde durumu uzaktan izlemeye devam edeceğini söyleyen PKK yetkilisi, ABD’de Donald Trump'ın Pazartesi günü göreve başlamasına atıfta bulunarak, “Suriye'nin geleceği bu ayın 20'sinden sonra, Trump iktidara geldiğinde belirlenecek” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG