Erişilebilirlik

Kıbrıs'ın Güneyinde Doğalgaz Gerilimi


İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yapılan Kıbrıs görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından Fransız Total ve İtalyan ENI firmaları için doğalgaz araması yapacak sondaj gemisi Ada’nın güneyine gönderildi.

Gemi, 11 numaralı parsel içinde yer alan sondaj noktasına ulaştı. Sondaj alanı İtalyan ENI firmasının 30 trilyon kübik kadem doğalgaz rezervi bulduğu Mısır’ın Zhor sahasına 40 kilometre uzakta bulunuyor.

Panama bandıralı West Capella gemisi 3 bin 48 metre derinliğe inebiliyor, 11.430 metreye kadar da sondaj yapabiliyor.

Türkiye ve Fransa fırkateynlerle sondaj çalışmalarını izleyecek

Genelkurmay Başkanlığı bugün yayımladığı günlük faaliyetler başlıklı bilgi notunda TCG Gökçeada fırkateyninin,Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Yönetimi adında sondaj faaliyetinde bulunabileceği değerlendirilen West Capella isimli gemiyi izleme görevi, icra ettiğini duyurdu.

Kıbrıs Rum basını ise Türkiye’nin herhangi bir taciz ihtimaline karşı Fransa Ordusu’nun Lübnan Barış Gücü’nde görevli iki fırkateyni Langue d’Oc ve Le Chevalier Paul’ü Larnaka limanına demirlediğini yazdı.

Türkiye, Kıbrıs adası çevresindeki doğalgaz sahalarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de hakkı olduğunu savunuyor.

Erdoğan: Enerji şirketlerinin Rum Kesimi’nin sorumsuzca adımlarının parçası olması anlayışla karşılanamaz

Hafta başında İstanbul’da toplanan 22. Dünya Petrol Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu konudaki rahatsızlığını açık bir şekilde dile getirdi.

Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının yapıcı yaklaşımlarına rağmen Doğu Akdeniz’de büyük bir fırsat kaçırıldığını söyleyen Erdoğan, “Tarafların tutumları böylesine açıkça ortadayken, kimi enerji şirketlerinin Rum Kesimi’nin atmakta olduğu sorumsuzca adımları bir parçası olması kesinlikle anlayışla karşılanamaz. Adaletin, hakkaniyetin ve uluslararası hukukun gereği hidrokarbon kaynaklarının adadaki tüm taraflara ait olması gerekiyor. Kıbrıs’taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz bölgedeki yeni gerginliklere yol açacak adımlardan kaçınmalarıdır. Aksi takdirde kendilerine sadece bölgede değil her yerde ve her alanda Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim” dedi.

Çavuşoğlu: Rum Kesimi’nin tek taraflı faaliyetlerine duyarsız kalamayız

Türkiye, bu konudaki hassasiyetini bugün bir kez de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağzından aktardı.

Gambiya Dışişleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Kıbrıs'ın etrafındaki her türlü rezervlerde KKTC ve Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanı, “Esasen Rum tarafı da bunu inkar etmemektedir, yani söylemlerinde inkar etmemektedir. Fakat tek taraflı bu faaliyetleri yürütüyor. Bir taraftan biz İsviçre'de Crans-Montana'da Kıbrıs'ta bir çözüm için müzakereleri yürütürken, aynı anda Rum Kesimi’nin bu sondaj çalışmalarını yürütmek için bir platformu bölgeye getirdiğini gördük. Esasen bu, Rum tarafının çözüm ve iş birliği konusunda ne kadar samimiyetsiz olduğunun da bir göstergesidir. Rum tarafının bu tek taraflı faaliyetlerine biz duyarsız kalamayız, duyarsız kalmamız mümkün değil” diye konuştu.

Çavuşoğlu Türkiye ve KKTC enerji bakanlıklarının Güney Kıbrıs’ın tek taraflı attığı adımlara karşı işbirliği başlattıklarını ve karşı adımlar atacaklarını açıkladı.

Güney Kıbrıs’ın açıkladığı 13 parselden 8’inin ruhsatları enerji şirketlerinde

Güney Kıbrıs, 2007 yılında kendi münhasır ekonomik bölgesi ilan ettiği deniz alanında 13 adet parsel için ruhsat çıkardı. Bu parsellerden sekizi enerji şirketlerinin ilgisini çekti.

2, 3 ve 9. Parseller İtalyan ENI ve Güney Koreli Kogas’ın, 6. ve 11. Parseller ENI ile Total’in, 8. parsel ENI’nin, 10. parsel ExxonMobil’in, 13. parsel ise Amerikan Noble Energy’nin kontrolünde.

Noble Energy, 2011 yılında Afrodit adını verdiği parselde 127 milyar metreküp doğalgaz bulduğunu açıklamıştı.

Türkiye, 1,4, 6 ve 7. parselleri kendi kıta sahanlığı içinde olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG