Erişilebilirlik

Kim Putin’i Kuzey Kore’ye davet etti


Kuzey Kore lideri Kim Jong Un dün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Rusya'da biraraya geldi
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un dün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Rusya'da biraraya geldi

Batı’nın, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah ve füze sağlayabileceği endişesiyle yakından takip ettiği Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Rusya ziyaretinde, Kim Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ülkesine davet etti.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'ya göre Putin daveti kabul etti ancak Kremlin'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Putin, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana nadiren yurtdışı seyahatleri yapıyor.

Rus şarabı ve yengeciyle akşam yemeği

Birbirlerini "yoldaş" olarak nitelendiren Putin ve Kim, 70 yaşındaki Putin'in 39 yaşındaki Kim'e Rusya'nın en modern uzay fırlatma tesisini gezdirmesinin ve savunma bakanlarıyla birlikte görüşmelerinin ardından dün Rus şarabıyla dostluklarına kadeh kaldırdı.

Akşam yemeği menüsünde ise, Rus Kamçatka yengeci, beyaz Amur balığı çorbası ve mersin balığı ile yapılan Rus "pelmeni" köftesi vardı.

KCNA haber ajansı, "Resepsiyonun sonunda Kim Jong Un, Putin'i uygun bir zamanda Kuzey Kore’ye nazikçe davet etti. Putin daveti memnuniyetle kabul etti ve Rusya-Kuzey Kore dostluğunun tarihini ve geleneğini değişmez bir şekilde ileriye taşıma iradesini bir kez daha doğruladı" diye yazdı.

Batı endişeli

ABD ve müttefikleri için Kim ve Putin arasında gelişen dostluk endişe kaynağı. Washington Kuzey Kore'yi Rusya'ya silah sağlamakla suçluyor. Her iki ülke de bu iddiaları reddediyor ancak savunma işbirliğini derinleştirme sözü veriyorlar.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu bu yaz Kuzey Kore’yi ziyaret etmiş ve Kim Şoygu'ya ülkesindeki yasaklı balistik füzeleri göstermişti.

Kuzey Kore lideri Kim’in bugün Rusya’nın Amur bölgesindeki askeri ve sivil havacılık fabrikalarını ziyaret etmesi ve Vladivostok'taki Rusya'nın Pasifik filosunu denetlemesi bekleniyor.

Kuzey Kore Eylül 1948'de Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kuruldu ve Moskova Soğuk Savaş boyunca on yıllarca destekledi, ancak 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra destek azaldı.

Son yıllarda Çin, Kim üzerinde en fazla etkiye sahip güç olarak görülse de Pyongyang liderleri sık sık hem Moskova hem de Pekin ile ilişkilerini dengelemeye çalıştı.

Putin 1999'da Boris Yeltsin'den görevi devraldıktan sonra Temmuz 2000'de Kim Jong Un'un babası Kim Jong İl ile görüşmek üzere Pyongyang'ı ziyaret etmişti.

Kuzey Kore'nin Sovyet dönemi silahlarıyla uyumlu büyük bir topçu mermisi ve roket stokuna ve bu tür mühimmat üretme geçmişine sahip olduğuna inanılıyor.

ABD'den "ek yaptırım" uyarısı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları kaldırıp kaldıramayacağı sorusuna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumlu bir üyesi olmaya devam ettiğini söyledi. Ancak Peskov Moskova'nın Kuzey Kore ile ilişkilerini kendi çıkarları doğrultusunda geliştireceğini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Biden yönetiminin yeni silah anlaşmaları yapmaları halinde Rusya ve Kuzey Kore'ye ek yaptırımlar uygulamakta "tereddüt etmeyeceğini" açıkladı.

Kuzey ile ilişkilerden sorumlu Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Young-ho, Pyongyang ve Moskova arasındaki askeri işbirliği ve olası silah anlaşmaları konusunda "derin endişesini" dile getirdi.

Forum

XS
SM
MD
LG