Erişilebilirlik

Kobani davası kararına 15 barodan tepki ve DEM Parti’den eylem kararı


Dün Ankara'da görülen Kobani davası nedeniyle mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.
Dün Ankara'da görülen Kobani davası nedeniyle mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.

Kobani davasında yargılanan ve aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu siyasilere dönük cezalara, Doğu ve Güneydoğu’daki 15 baro ortak açıklamayla tepki gösterdi.

DEM Parti de üç ilde alanlara çıkma kararı aldı.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van Baroları tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’de yargının siyasi hesaplaşmanın tarafı haline geldiği vurgulandı.

Türkiye’nin yaşadığı krizlerin temel sebebinin, demokratik değerler ile hukuktan uzaklaşma olduğu vurgulanan açıklamada, “Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan, hatta tümüyle ortadan kaldıran bu ve benzeri politik temelli yargılamalar, çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirmekte, toplumsal barışı bozma riski barındırmaktadır. Çözüm; daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüştür” denildi.

Kobani davasında siyasi çalışmaların suçlamalara konu edildiğini savunan baroların açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

“Kobane davası, yargı süreci ve alınan karar ile toplumun muhalif kesimleri, seçilmişleri, yargı aracılığıyla cezalandırılmıştır. Biz aşağıda imzası bulunan barolar olarak, bağımlı yargı pratiği ile Kürt siyaset arenasının temel hakları ihlal edilerek kolektif bir cezalandırma sistemiyle karşı karşıya kalmasının kabul edilemez olduğunu; hak, hukuk ve adaleti esas alan bir yargı sürecinin oluşmasını, temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını talep ederiz.”

DEM Parti'den üç ilde eylem kararı

Duruşmanın ardından dün olağanüstü toplanan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu İstanbul, Adana ve Diyarbakır’da “Herkes için özgürlük herkes için demokrasi” adıyla halk buluşmaları yapma kararı aldı.

MYK kararlarını basın toplantısıyla açıklayan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, normalleşme ve yeni Anayasa’nın konuşulduğu bir süreçte sanıklara yaklaşık 400 yıl ceza verilmesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Kararın hukuki karşılığı olmadığını savunan Doğan, “Zaten hukuk işletilmiyordu ve biz her defasında hukukun işlemediğini söyledik. Bu insanların başka bir rövanş alma isteğiyle hapsedildiğini söyledik. Nitekim bu talimatlı mahkemeler dahi, bu özel yetkili mahkemeler dahi bu gerçeğin üstünü örtecek bir karar veremedi” dedi.

Kobani davası kararına 15 barodan tepki ve DEM Parti’den eylem kararı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Davanın sadece Kürt siyasetine değil Türkiye’ye kumpas olduğunu savunan Doğan, tüm kesimleri tepki göstermeye çağırdı. Karara tepki gösterilmemesi halinde Türkiye’nin zarar göreceğini ifade eden Doğan, “Türkiye'nin kendisine kurulmuş bir kumpas, bunu böyle görmez, böyle yorumlamaz, böyle yaklaşmaz, tepkimizi bu şekilde ortaya koymazsak tüm Türkiye'ye kurulmuş bu kumpas devam eder ve hepimize hep birlikte kaybettirir. İşte o yüzden biz herkes için demokrasi, herkes için eşitlik, herkes için özgürlük diyoruz ve bunun ısrarla altını çiziyoruz. Kobani davasıyla ilgili verilen kararın Türkiye'de bir arada yaşam umuduna dönük bir kumpas olduğunu söylüyoruz. Türkiye'de bir arada eşit adil bir şekilde yaşam beklentisine mücadelesine ve umuduna dönük bir tuzak kurulmaya çalışıldığını söylüyoruz. Biz bu tuzağa şu ana kadar düşmedik, düşmeyiz” diye konuştu.

Doğan, demokrat çevreleri de yarın gerçekleştirecekleri halk buluşmalarına katılarak, seslerini yükseltmeye çağırdı.

Kobani davasında haklarında tahliye kararı verilen kadınlar cezaevinden çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

15 ilde eylem yasağı

Bu arada Kobani davası nedeniyle Diyarbakır, Van, Bingöl, Mardin, Şanlıurfa, Hakkâri, Şırnak, Batman, Siirt, Bitlis, Tunceli, Ağrı, Kars, Adıyaman ve Elazığ’da dört gün boyunca tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Bu eyleme katılmak amacıyla geldiği anlaşılan şahıs ve araçların diğer illerden ilimiz sınırına girişleri, dış ilçelerimiz açısından ise bu eyleme katılmak amacıyla çıkışları ve/veya il merkezimize girişleri, dört gün süreyle yasaklanmıştır” denildi.

Demirtaş Yasin Börü’nün öldürülmesinden beraat etti

Kobani olaylarının sembol ismi olan 16 yaşındaki lise öğrencisi Yasin Börü’nün öldürülmesinde sorumlulukları olduğu gerekçesiyle yargılanan ve aralarında Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 36 sanık hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme Börü ve altı kişinin öldürülmesine ilişkin suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığına karar verdi.

Forum

STÜDYO VOA

Almanya ile bozkurt işareti krizi – 4 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG