Erişilebilirlik

Kolombiya’ya 52 Yıl Sonra Gelen Kalıcı Barış Yüzleri Güldürdü


Kolombiya’da FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarıyla hükümet yetkilileri arasında sağlanan uzlaşma sonrasında barış sürecinde son noktaya gelindi.

FARC gerillaları ellerindeki son silahları iki hafta önce Birleşmiş Milletler yetkililerine teslim etti. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 3.252 FARC gerillası hakkında siyasi suçlara af getiren kararı da önceki gün imzaladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, barış anlaşması sonrasında 52 yıllık gerilla savaşı sonrasında FARC gerillalarının Kolombiya’daki sivil hayata adapte edilmesine yönelik bir kararı oybirliği ile kabul etti.

Yaşanan son gelişmelerle ülkeye 52 yıl sonra gelen barış, Kolombiya halkının yüzünü güldürdü. Kolombiya’nın birçok kent ve kasabasında barış sürecinin başlamasından bu yana kutlamalar aralıksız olarak sürüyor. Ülkeye yeni yatırımlar bekleniyor. Turizmde patlama yaşanacağı belirtiliyor.

BM eski FARC gerillalarının sivil topluma entegrasyonunu sağlayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kolombiya’da, hükümet ile FARC arasında gerçekleşen barış anlaşması sonrasında ülkede siyasi temsilcilik açılması kararını 15 üyenin tamamının kabul oyuyla kabul etti. Güvenlik Konseyi’nde alınan karar çerçevesinde Birleşmiş Milletler doğrulama misyonu olarak adlandırılan temsilcilik, Kolombiya’da eski FARC gerillalarını silahsızlandırılma sonrasında ülke halkıyla bütünleşmesine aracı olacak. Birleşmiş Milletler Misyonu, eski FARC gerillalarının sivil topluma yeniden entegrasyonunun sağlanmasına odaklanacak. Kolombiya’da siyasal, ekonomik ve toplumsal bütünleşmelerin hızla sağlanması için görev yapacak.

BM eski FARC gerillaları yeni hayatlarına adapte olana kadar görevde kalabilir

Çin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığında 15 üyeli konseyin aldığı karara göre yeni misyon 26 Eylül’den itibaren daha önce Kolombiya’da barış sürecini sağlamak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Misyonu’nun yerini alacak. Birleşmiş Milletler Kolombiya Misyonu’nun görev süresi bir yıl devam edecek. Misyonun görevi Güvenlik Konseyi’nin kararıyla yeniden uzatılabilecek.

52 yılda 250 bin kişi terör kurbanı oldu

Kolombiya’da 1964 yılında Komünist Parti'nin silahlı kanadı olarak kurulan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile hükümet güçleri arasında 52 yılda çıkan çatışma ve terör olayları nedeniyle 250 binden fazla kişi öldü. 7 milyon Kolombiyalı terör yüzünden yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kaldı.

Terörle mücadele Kolombiya’nın ekonomisini bozdu

Kolombiya’nın ekonomik kaynakları terörle mücadele için kullanıldı. Kolombiya halkı çok uzun yıllar kötü olan ekonomik şartlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Terör nedeniyle ülkenin birçok bölgesinde iç ve dış yatırımlar tamamen durdu. Doğasıyla adeta bir cennet olan Kolombiya bölge ülkelerine göre turizmde oldukça geri kaldı.

‘Terör tamamen bitti turizm patlaması yaşayacağız’

Tüm yaşanılan bu olumsuz koşulların ardından şimdi Kolombiyalılar ülkeyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışıyor. Ülkede terör ve çatışmaları sona erdirmek için başlatılan barış görüşmeleri birçok kez Kolombiya halkını umutlandırmış ancak nihai sonuç sağlanmamıştı. Kolombiyalılar son haftada yaşanan gelişmelerle artık ülkede terör ve çatışmaların bir daha asla yeniden yaşanmamak üzere tamamen sona erdiği görüşünde. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kolombiyalı turizmciler ise ülkeye kalıcı barışın gelmesiyle birlikte Kolombiya’da turizm patlaması yaşanacağını belirttiler.

‘Sokaklarında at arabası dolaşan başkent imajı yıkılacak’

Uzun yıllar yabancı yatırımcının kaçtığı ülkede en önemli yatırımın turizm sektöründe yapılacağını belirten turizmciler, birçok uluslararası turizm şirketinin, otel zincirlerinin ülkenin birçok kentine yeni yatırımlar yapmak istediğini vurguladılar. Turizmciler terörle mücadele için harcanan paralar yüzünden ülkenin hiç bir bölgesine doğru dürüst yatırım yapılamadığını belirterek başkent Bogota’nın bile sokaklarında dolaşan at arabalarıyla anıldığını belirttiler. Turizmciler, yapılacak yeni turizm yatırımlarla, başkent Bogota’nın da değişerek kalkınacağını, ülkeye ciddi bir gelir kaynağı sağlanacağı ayrıca işsizliğin önlenmesinde yeni yatırımların önemli bir pay sahibi olacağını belirttiler.

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG